User:Minookh~enwiki
اینترانت
یک اینترانت شبکه کامپیوتری اختصاصی است که با استفاده از پروتوکل¬های اینترنتی بخشی ازاطلاعات سازمان یا عملیات ها را با رعایت امنیت دراختیار کارکنان قرارمی دهد. گاهی اوقات این اصطلاح تنها به واضح ترین نوع خدمات یعنی وب سایت داخلی اشاره می کند. از مفاهیم و فن آوری های یکسان در اینترنت مثل مشتریان وسرورها برای ساخت اینترنت استفاده می شود . HTTP و دیگر پروتوکلهای اینترنتی هم مثل FTP برای همین هدف استفاده می شوند. به طور خلاصه می توان گفت که اینترانت « نمونه اختصاصی از اینترنت است.» یا نمونه اینترنتی مخصوص یک سازمان . این اصطلاح اولین بار در 19 آوریل1995 در اخباردیجیتالی توسط استفان لاتون مورداستفاده قرارگرفت.
محتویّات 1- محتویات مطالبی در مورد اینترنت 2- محاسن اینترانت 3- طراحی و ایجاد یک اینترانت 4- رجوع شود به 5- منابع و مأخذ
6-لینک های بیرونی
مطالبی در باره اینترانت
اینترانت با اکسترانت فرق دارد. اینترانت مخصوص کارمندان یک سازمان می¬باشد، در حالیکه اکسترانت می¬تواند در اختیار مشتریان، پشتیبانان و یا دیگر اعضای مجاز باشد.
لزوماً نیازی نیست که شبکه داخلی یک سازمان با خود اینترنت هم ارتباط داشته باشد.اگر نیاز به برقراری چنین ارتباطی باشد فقط ازطریق فایروال ها ، مجازنمودن کاربرها ، اختصاصی کردن پیام ها و یا استفاده ازشبکه های اختصاصی مجازی امکان پذیراست. با استفاده از چنین ابزارهایی ، کارمندانی که خارج از اینترنت هستند هم می¬توانند به اطّلاعات شرکت ، منابع محاسباتی و مکالمات داخلی دسترسی داشته باشند. اینترانت ها به شکلی فزاینده برای ارائه ابزارها وروش های بکارگیری مورداستفاده قرارمی¬گیرند .
اینترانت ها همچنین به عنوان جایگاه ها ی تعبیر فرهنگی نیز استفاده می¬شوند. برای مثال کارمندانی که به تعداد زیاد موضوعاتی کلیدی را به شکل on line (1) مورد بحث قرار می¬دهند شاید به دیدگاهها¬ی جدیدی برسند. تیم های «فن آوری » ، « سرمقاله» و « تجربه کاربر» در اینترانت به منظور ایجاد سایت های داخلی با هم همکاری می¬کنند. در بیشتر موارد اینترانت ها در اختیاربخش های ارتباطی ، حوزه های HR یا CIO درسازمان های بزرگ و یا ترکیبی از این سه می¬باشد.
از آنجایی که میدان فعالیت و گوناگونی محتویات وتعداد سیستمهای مرتبط در اینترانت زیاد است بنابراین اینترانت در بعضی از سازمانها بسیار پیچیده تر از سایت های پیش از این و یا مشابه می¬باشد. اینترانت ها به سرعت در حال رشد هستند.
طبق طراحی سالانه اینترانت در سال 2007 منتشره از طرف گروه نیلسون نورمان ، تعداد صفحات موجود در اینترانت ها بالغ بر 200.000 طی سال های 2001 تا 2003 بوده و درسال های 2005 تا2007 به6 میلیون صفحه رسیده است .
محاسن اینترانت ها
1- سرعت بیشتر در انجام فعّالیت ها : اینترانت ها می¬توانند به کاربران کمک کنند تا سریعتر به اطلاعا ت دسترسی پیدا کرده و روشهایی را استفاده کنند که ارتباط بیشتر و نزدیکتری با نقشها و مسئولیت هایشان داشته باشد. با کمک یک وب براوزر (Web browser) کاربران میتوانند به اطلاعات موجود در مرکز اطلاعات سازمان در هر زمانی بارعایت اصول امنیتی دسترسی یابند. به این ترتیب از هر جای سازمان کارکنان می¬توانند کارهای خود راسریعتر ، بادقت بیشتر و با اعتماد به نفس به دلیل داشتن اطلاعات درست ،انجام دهند. اینترانت هم چنین به بهبود خدمات ارائه شده به کاربران کمک شایانی می کند.
2- زمان : با استفاده ازاینترانت کارکنان میتوانند در هر زمانی که لازم باشد به اطلاعات موردنیاز سریعتر وبیشتر دسترسی یابند.
3- ارتباطات : اینترانت ها می توانند به عنوان ابزارهای پر قدرتی برای ارتباط افقی یا عمودی درون سازمان استفاده شوند . از دیدگاه ارتباطی اینترانت ها برای تبادل نوآوری های استراتژیک که هم سازمان در تلاش برای دستیابی به آنها است ، به کار می¬روند. هدف ازاین نوآوری ها انتقال اطلاعات است.این نوآوری به دنبال چه چیزی است ؟ چه کسی آن را کنترل می¬کند؟ و برای اطلاعات بیتشر باچه کسی باید گفتگوکرد . با ارائه این نوع اطلاعات در اینترانت کارکنان می¬توانند درخصوص نقطه تمرکز استراتژیک درسازمان به روز باشند.
4- انتشارات اینترنتی موجب حفظ و دسترسی آسان به اطّلاعات شرکت می شود. برای مثال، بروشورهای مخصوص کارمندان ، اسناد ، رویکردهای شرکت ، معیارهای بازرگانی ، مراکز اخبار واطلاعات وحتی آموزش را می توان با معیارها اینترنتی رایج (آکروبات فایلز، فلش فایلز و CGI)(2) به دست آورد . از آنجایی که هر واحد تجاری میتواند سند آن لاین خود رابه روزنگه دارد، بنابراین جدیدترین نسخه همیشه دردسترس آنهایی خواهد بود که از اینترانت استفاده می کنند.
5- فعالیت های بازرگانی و مدیریت : اینترانت ها هم چنین به عنوان سکوی توسعه و به کارگیر عملکردها برای پشتیانی ازفعّالیتهای بازرگانی وتصمیمات درسراسر مجموعه دارای اینترنت مورد استفاده قرار می¬گیرند.
6- صرف هزینه کم : کاربران می توانند به جای حفظ فیزیکی اسنادآنهارازطریق وب براوزر مشاهده نمایند.
7- ارتقا و بهبود فرهنگ مشارکتی رایج : هر یک از کاربران اطلاعات مشابه¬ای را در اینترانت مشاهده می¬کند .
8-افزایش سطح مشارکت : با اطلاعاتی که به سادگی قابل دسترس هستند، کارگروهی تداوم می یابد.
9- توانایی چند وضعیّتی : وبراوزرها در سیستم های ویندوز، مک و نیکس قابل دسترس هستند.
طرّاحی و ایجاد یک اینترانت :
بسیاری ازسازمان ها منابع قابل توجهی به طراحی وبه کارگیری اینترانت اختصاص می دهند، زیرا معتقدند اینترانت دارای اهمیت استراتژیک برای موفقیت سازمان آنها است. برخی ازاین طراحی ها شامل موارد ذیل می شود:
آنها ازاینترانت چه می¬خواهند؟
چه کسی یاگروهی مالکیت این فن آوری یا به کارگیری را به عهده دارد؟
چگونه وچه موقع می توان سیستم های موجود را جابجا کرد؟
آن ها چگونه می¬خواهنداینترانت را امنیّت بخشند؟
آنها چگونه میتوانند قانون مند بودن این شبکه را تضمین نمایند؟
میزان تعامل موردنظر چه قدراست؟
آیا ورود اطلاعات جدید و بروزنمایی اطلاعات موجود به صورت متمرکز انجام می شود ؟
علاوه بر تصمیمات سخت افزاری و نرم افزاری موضوعات ورود به سیستم وویژگیهایی که باید مورد حمایت یا پشتیبانی قراربگیرند هم وجود دارند.
به کارگیری واقعی شامل موارد ذیل خواهد بود.
1- حضور کاربر برای تعیین نیازهای اطلاعاتی کاربران .
2- ایجاد یک سرور اینترنتی با سخت افزار و نرم افزار مناسب.
3- ایجاد سروراینترنتی با استفاده از شبکه Tcp/Ip.
4- نصب برنامه های کاربر بر روی همۀ کامپیوترهای مورد نیاز .
5- ایجاد یک صفحه خانگی Home page برای نشان دادن محتویات .
6- استفاده از کاربر در ارزیابی و بهبود اینترانت .
رجوع شود به
شاخه های شرکت
اکسترانت اینترنت درون اینترنتی شبکه محلّی شبکه وسیع شاخه های اینترنتی سرورها
(مینو خورسند)