Jump to content

Draft:De annunciatie van Rubens

From Wikipedia, the free encyclopedia

De Aankondiging is de titel van twee schilderijen van Peter Paul Rubens. Het eerste werd geschilderd in 1609 in opdracht van het jezuïetencollege in Antwerpen. Het bevindt zich nu in het Kunsthistorisches Museum in Wenen. Rond 1610 componeerde Rubens de tweede versie en schilderde hij de rechterhelft, maar om een onbekende reden liet hij het onvoltooid. In 1627-1628 voltooide hij het en veranderde ook de figuur van Maria. Het bevindt zich nu in het Rubenshuis in Antwerpen, dat het in 1954 verwierf.

De twee composities zijn opvallend verschillend. Het Weense schilderij is een vrij traditionele compositie. De engel Gabriël staat rechts. Hij is net neergestreken op de grond, zijn gewaad hangt nog uit van zijn vlucht en hij knielt als in eerbied of smeekbede. Maria staat links tegenover Gabriël, maar ze leunt iets achterover alsof ze verrast of gealarmeerd is. Het Antwerpse schilderij is een originelere compositie. Maria knielt rechts; haar lichaam is van Gabriël afgewend maar haar hoofd is naar hem toegewend. Gabriël is nog steeds in de lucht; hij reikt met zijn linkerhand naar Maria en wijst met zijn rechterhand naar de hemel.

'History The Rubenshuis painting was in Madrid during Rubens's stay there from 28 August 1628 to 29 April 1629. There it was acquired by Diego Messia, marquis de Leganés, commander of the Spanish artillery and cavalry in the Spanish Netherlands. In 1655, the painting was in the inventory of the marquis' collection then it was left to the Altamira family, who sold it in London in 1827. It then passed through the Smith, Hamlet, earl of Caldon and Graupe collections in Britain before being acquired by the Brussels collector Gaston Dulière.

Geschiedenis

[edit]

Het schilderij van het Rubenshuis was in Madrid tijdens Rubens' verblijf daar van 28 augustus 1628 tot 29 april 1629. Daar werd het aangekocht door Diego Messia, markies de Leganés, commandant van de Spaanse artillerie en cavalerie in de Spaanse Nederlanden. In 1655 maakte het schilderij deel uit van de inventaris van de collectie van de markies, waarna het werd nagelaten aan de familie Altamira, die het in 1827 in Londen verkocht. Het ging vervolgens naar de collecties Smith, Hamlet, graaf van Caldon en Graupe in Groot-Brittannië voordat het werd verworven door de Brusselse verzamelaar Gaston Dulière.

Vertaald met DeepL.com (gratis versie)

http://www.rubenshuis.be/eCache/MCF/30/05/142.be WFpbj0zMDA1MDU1JnN1Yj0zMDA1MTAzJnN1YjI9MzAwNTEzMSZyZWM9ODAyNjg5Mw.html

References

[edit]