User:SFlorin369/sandbox/Sisteme de planificare a resurselor unei interprinderi (ERP)
This is not a Wikipedia article: It is an individual user's work-in-progress page, and may be incomplete and/or unreliable. For guidance on developing this draft, see Wikipedia:So you made a userspace draft. Find sources: Google (books · news · scholar · free images · WP refs) · FENS · JSTOR · TWL |
Un Sistem de planificare a resurselor unei intreprinderi (abreviere engleza ERP, provine de la Enterprise Resource Planning) este o unealta software care permite integrarea tuturor proceselor, operatiunilior si sistemelor informatice ale unei companii intr-o platforma unica. ERP permite colectarea, stocarea si procesarea datelor intr-un mod transparent ce faciliteaza accesul la orice tip de informatiea necesara unei activitati de business [1]. Aplicatiile de planificare a resurselor sunt destinate gestionarii aspectelor cotidiene ale unei afaceri cum ar fi contabilitate, productie, vanzari, finante etc. Un sistem ERP gestioneaza si automatizeaza o multitudine de actiuni de business si asigura o comunicare inter-dependenta si continua, in felul acesta maximizand alocarea eficenta a resurselor si productivitatea angajatiilor.
Suita de produse ERP pune la dispozitie o integrare si actualizare continua a proceselor principale de businees in scopul favorizarii fluxului de date intre acestea. Acest lucru este posibil datorita folosirii unei baze de date comune DMBS (engleaza DataBase Management System). Prin colectarea datelor tranzactionale partajate ale unei organizatii din mai multe sectoare de activitate, sistemele ERP elimina dublicarea datelor si ofera integritatea lor printr-o unica sursa de informatie.
In prezent sistemele software pentru afaceri reprezinta o industrie de miliarde de dolari iar aplicatiile ERP sunt parte vitala a mii de organizatii din intreaga lume, de toate dimensiunile. Viziunea sistemelor de planificare a resurselor contureaza intentia de a minimiza costul si timpul necesar unei activitati cuprinse in sfera de business. Datorita globalizarii, digitalizarii si internetului pentru multe companii a devenit aproape imposibil sa renunte la serviciile ERP . Pentru majoritatea exista prea multe date critice stocate in sistemul de baze de date pentru a fi fezabil renuntarea la sistemul de planificare folosit.
Implementarea/ adoptarea unui sistem de planificare a resurselor este un pas important in progresul unei companii. La inceput poate fi greoaie, sa incetineasca activitatiile si sa nu isi merite investia dar pe o perioada indelungata un produs ERP bun poate creste cifra de afaceri a companiei. Satisfacerea clientilor este considerant unul dintre cele mai importante elemente in succesul unui ERP (din perspectiva utilizatorilor). Majoritatea furnizorilor investesc sume mari in masurarea si analiza satisfactiei pentru a imbunatatii produsele si a intelege nevoile de business ale companiilor [2].
Progres
[edit]Aparitie
[edit]Aparitia termenului ERP dateaza din anii 1960 atunci cand o astfel de aplicatie a fost folosita in asistarea procesului de productie. O buna parte din ideea din spatele sistemelor de planificare a fost descrisa in 1913 de inginerul Ford Whitman care a creat un model denumit ECQ (abrreviere de la Economic Order Quantity) pentru
planificarea productiei de hartie. O versiune primitiva denumita MRP (abreviere de la Materials Requirement Planning) a fost folosita de primele sisteme integrate la sfarsitul anilor 70' pentru planificarea elementelor procesului de fabricatie [3]. Ideea de baza din spatele MRP era planificarea si procurarea necesitatiilor bazate pe produsul final, inventar, resurse alocate si sosiriile preconizate. Mai apoi a aparut CRP (abreviere de la Capacity Requirement Planning) si posibilitatea de planificare a elementelor de distributie si prognoza cerintelor. In anii 80' o versiunea avansata a MRP, denumita MRP 2 a aparut si a imbunatatit anumite aspecte ale procesului de procuctie fiind urmarite eficientizarea etapelor necesare unui numar mai mare de activitatii de business.
Incepand cu anii 90' aplicatiile de planificarea a resurselor au inceput sa contureze o forma asemanatoarea cu a celor de astazi. Acest lucru a fost posibil datorita sistemului informatic ce a putut fi centralizat intr-o singura platforma comuna cu functionalitati integrate.
Intre anii 1990 si 2000 sistemele ERP au cunoscut o crestere considerabila datorita furnizorilor ce au adaugat noi functionalitati precum interfata grafica si compatibilitati web. Noi versiuni au aparaut incepand sa fie pus un accent mai mare pe companiile ce folosesc produsele ERP. Astfel s-a observat ca anumite domenii difera intre ele prin procesele de business urmate iar furnizorii s-au adaptat si au inceput sa apara solutii pre-configurate bazate be date comune. In felul acesta sectoarele respective au ajuns sa foloseasca aplicatii mult mai compatibile cu nevoile de business specifice [4].
Prezent
[edit]La inceput doar mariile companii puteau sa foloseasca un sistem complex de planificare deoarece costurile implicate de implementarea unui aplicatii ERP erau foarte ridicate. Cu timpul s-a incercat crearea unui numar competitiv de astfel de aplicatii dar multe dintre ele s-au dovedit a fi esecuri totale datorita complexitatii implicate.
In prezent exista un numar relativ mic de furnizori pentru astfel de aplicatii, in top fiind companii mari precum SAP, Oracle si Microsoft [5]>. De asemenea, companiile medii si chiar si cele de dimensiuni mici au ajuns sa aiba posibilitatea de a folosii servicii ERP. Majoritatea pachetelor oferite de furnizori acopera toate dimensiuniile unei companii iar sulutiile oferite sunt din ce in ce mai customizabile pentru a putea fi adaptate cerintelor de business ale fiecarei companii in scopul atingerii obiectivelor de minimizare a costurilor pentru produsele vandute. In acest fel sfera ERP s-a extins pana la organizatii guvernamentale sau non-profit,
Directia trendului
[edit]Conform Forbes [6] analizele indica faptul ca in prezent 4 din 10 organizatii mari utilizeaza cel putin 60% din aplicatiile ERP folosind solutii Cloud. Majoritatea produselor folosite de furnizori pot fi accesate prin internet iar extensiile oferite permit o planificare si programarea avansata. Trendul indica tranzitia la asa numitul Cloud ERP, lucru ce permite o gestionarea cloud off-premise sau de la distanta a resurselor necesare (servere, baze de date, medii de programare etc).
Aceste solutii sunt oferite urmand modelul Software-as-a-Service iar majoritatea furnizorilor s-au adaptat sau sunt in curs de adaptare a modelelor traditionale la solutii cloud. In acest fel aplicatiile ERP vor fi mult mai accesibile datorita modelului platesti cat utilizezi si mult mai intuitive, usor de folosit si eficiente. Alte domenii alaturi de care ERP va incepe si continua sa evolueze sunt legate de Internet of Things si Atificial Inteligence. Ecosistemul ERP va fi imbunatatit si actuzlizat la nevoile business-urilor, condus de progresul tehnologiei, competitie si orientarea spre minimizare a costurilor si a timpului.
Functionalitati & Arii Functionale
[edit]Sistemele ERP sunt create modular, astfel ca exista module specifice pentru fiecare arie functionala a unei organizatii. Aceste arii functionale faciliteaza interschimbarea datelor pentru a elimina inconsistenta si dublicarea datelor. Exista o multime de astfel de arii si sub arii, unele specifice domeniului in care anumite organizatii activeaza si unele generale ce se gasesc in majoritatea companiilor. Cele mai intalnite sunt :
- Contabilitate & Finante. Aria indicata de actiunile ce fac referinta la bugetul unei compani. Aici sunt incluse majoritatea tranzactilor, rapoartelor si documentelor ce fac referire la bani. In acest sector sistemul se ocupa de automatizarea inregistratii informatiilor contabile, realizarea evidentelor tranzactiilor, crearea rapoartelor pentru institutiile financiare ale statului, fise de conturi, taxe, impozite, rapoarte TVA, jurnal de vanzare si cumparare, profit, alocare bugete etc.
- Productie. In cazul productiei, un sistem ERP se ocupa de alinierea productiei cu cantitatea de resurse aflate in stoc, control asupra capacitatii de productie, rapoarte detaliate, optimizari ale proceselor implicate in productie etc.
- Marketing & Vanzari. Se pot urmarii vanzarile efectuate, satisfacerea clientilor, cheltuieli, transport, chitante si in pricipiu tot procesul acestei arii. Datele pot fi folosite si procesate pentru a creste vanzarile facute de companie si astfel profitul.
- Resurse Umane. Se urmareste managementul contractelor de munca si a salarizarii, ramuri ce implica: calcularea salariilor, recrutari, traininguri, conformarea la legislatie, evidenta concediilor si rapoarte HR.
- Imbunatatirea relatilor cu clientii (CRM). Sistemul ERP poate ajuta in determinarea relatiilor dintre clientii si business. Pot fi incluse departamente precum vânzări, marketing, asistență call center, precum și date de interacțiune cu clienții, gestionarea conductelor de vânzări etc. Prin integrarea dintre ERP si CRM se poate ajunge la o mai buna intelegere asupra clientilor si a nevoilor acestora.
- Gestiune Stocuri. Pentru orice business este important gestionarea cu exactitate a stocurilor in vederea urmaririi starii inventarului si minimizarea pierderilor. Se pot depista produsele cele mai bine vandute si cele slab vandute pentru balansarea stocului. Sistemele ERP pot fi programate sa estimeze stocurile necesare pentru perioada urmatoare si sa faca achiziti automate bazate pe factorii interni.
- BI (engleza Business Inteligence). Acest modul se axeaza pe capaciteatea de a analiza un volum mare de date in scopul crearii si centralizarii de rapoarte compexe intr-o baza de date comuna. Datele pot provenii de la mai multe departamente si pot fi analizate pentru crearea de planuri si strategii de business.
Acestea sunt doar o parte din ariile functionale acoperite de aplicatiile de planificare a resurselor. Exista zeci de astfel de departamente pentru care s-au conceput solutii ERP cu scopul eficientizarii. Fiecare dintere ele cuprind functii diferite si permit customizare dupa tipul de afacere,
Caracteristici
[edit]Principiul de bază al soluțiilor ERP este colectarea centralizată a datelor pentru distribuție la scară largă. În locul mai multor baze de date unice, fiecare cu foile de calcul proprii (deconectate), sistemele ERP organizează haosul, astfel încât toți utilizatorii, de la directorii executivi la personalul administrativ, pot crea, stoca și utiliza aceleași date derivate prin procese comune. Datorită utilizarii unei baze de date comună, care conține date uniforme, corecte și actualizate în timp real, integrate cu fluxurile de lucru ale comapniei, un ERP îmbunătățește semnificativ capacitatea de analiză, generare de rapoarte și de luare a deciziilor. Baza de date comună pentru toate departamentele din organizație este caracterisitca principala al unui sistem de planificarea a resurselor. Astfel, folosind o aplicație de tip ERP se poate realiza introducerea, colectarea, validarea, prelucrarea, agregarea, transferul și exportul datelor, într-un mod sistematic și eficient, ca mai apoi sa fie distribuite catre persoanele asignare (cu drepturi de acces) pentru indeplinirea activitatiilor. ERP este un sistem foarte vast, cu funcționalități suplimentare extrem de evoluate și de performante si cu o multime de exensii pentru solutiile de business [7]>.
Printre caracteristicile unui sistem ERP se numara:
- Sistem Integrat
- Functioneaza in timp real (atat decizi cat si analiza date)
- Organizează si automatizează operațiunile și procesele de bază ale companiei (aprovizionare, gestiune stocuri, contabilitate, vânzări, etc)
- Folosirea unei baze de date comune pentru toate modulele
- Sprijina luarea de bune decizii manageriale
- Posibilitatea de a se adapta la schimbarile mediului comercial (solutii generale)
- Ofera o instalare usoara si interfata grafica ce spriijina eficienta
- Imbunatateste fiecare aspect major legat de randamentul afacerii
- Activitățile vor fi executate într-un mod mai rapid
- Proiectat pentru a urmarii activitatile economice si fluxul de lucru
- Contribuie la conformarea cu legislația fiscală și cu normele legate
- Înregistrează istoricul financiar al fiecărui client
- Protejează datele importante prin intermediul drepturilor de acces (ofera securitate sporita)
- Ajuta la înțelegerea business-ul si la nevoile companiei
- Ofera scalabilitate si se mapeaza pe dimensiulile companiei
- Poate oferii solutii cloud, SaaS
Fluxul de Productie
[edit]Productia reprezinta procesul prin care materiile prime sunt transformate in produse finite. In modelarea fluxului de productie ERP are rolul de de a completa managementul stocurilor prin implementarea operatiunilor specifice unui proces de productie simplificat. Sistemul de producţie este constituit din totalitatea elementelor fizice, naturale şi artificiale, a conceptelor, a experienţei şi îndemânării, organizate astfel încât să rezulte capacitatea de realizare a unor scopuri prestabilite de un furnizor de produse, derivate din obiectivele economice si sociale (nevoile pietei si a oamenilor).
Exista mai multe etape prin care trece o resursa bruta, considerata materie prima pana la un produs final livrabil. Sistemele ERP urmaresc toate procesele implicate in productie si ajuta la optimizare fiecaruia in parte prin organizare, planificare si tratare dependentelor auxiliare. Prima etapa cu care incepe o productie se refera la achizitionarea resurselor prime si a uneltelor de productie necesare prelucrarii in vederea obtinerii produsului dorit, In procesul de achizitionare aplicatiile de planificare sunt intens implicate pentru a minimiza aparitia pagubelor si pentru a echilibra investitile cu marginile de returnare a lor (ROI) prin vanzarea produselor finale. Sunt implicate rapoarte de productie si preconizari facute de sistem ce sunt analizate si aprobate de persoanele ce urmaresc procesul. De regula stocurile de materie prima nu sunt instantaneu supuse productiei asa ca trebuie depozitate. In aceasta etapa sistemul organizeaza felul in care sunt stocate resursele astfel incat sa nu sufere degradare si sa poata fi extrase cu usurinta atunci cand acestea intra in productie.
In procesul de productie propriu zis se urmareste fiecare tranzitie a unei resurse prime si felul cum sunt organizate si combinate cu alte resurse (ordine, prioritati, etape critice). Se urmareste, mai ales in cazul fabricilor, interactiunea dintre procese si actiunile ce duc la aparitia de rebuturi, defectiuni frecvente ale uneltelor/utilajelor folosite, accidente si situati ce pun in pericol procesele productiei. In felul acesta se doreste marirea, pe cat posibil a cantitatii de produse finite obtinute pe baza stocului disponibil si minimizarea pierderiii materialelor sau resurselor implicate. Intr-un mod evident, planificarea nu se refera doar la acest lucru iar aplicatiile ERP considera si trateaza cu o foarte mare importanta si calitatea produselor obtinute, Urmarirea procesului de asigurare a calitaii este una continua si implica corelarea dintre etapele de productie propriu zisa si rezultatele obtinute la testarea acelor produse. Aplicatiile de planificare a resurselor analizeaza intregul proces de asigurare a calitatii si prin intocmirea rapoartelor ajuta la identificarea modelelor ce trebuie actualizate si sau schimbate in liniile de productie. In acest sector functiile indeplinite de sistemul ERP sunt de regula cele mai complexe si costisitoare dar ajuta in mod considerabil si evident in marirea productiei, eficientizarea timpului, reducerea riscurilor, estimarea nevoilor si asigurarii calitatii.
Odata terrminate produsele acestea trebuie identificate prin mecanisme de recunoastere unica. Acestea urmeaza a fi stocate iar mai apoi livrate clientilor pentru incasarea platii. Livrarea si vanzarea sunt de regula arii separate de productie si sunt tratate de sistem in mod specific nevoilor fiecareia, In schimb stocarea, atat a materiei prime, a resurelor intermediare cat si a produselor finale (de regula in depozite) este o etapa mai mereu tratata alaturi de productie. ERP-ul gestioneaza nevoile legate de stocare: organizare, acces, conditii de pastrare, mediu, ordinea de livrare si revizile periodice asupra bunei pastrari.
In majoritatea cazurilor intrarea unui proiect in productie implica generarea unor retete pe baza carora se va realiza produsul final. Unui produs i se pot atasa mai multe retete iar acestea pot fi de mai multe tipuri: promotie, compunere, descompunere. Retetele de promotie sunt folosite atunci cand crearea unui produs este strans legata de un altul, urmand ca la fianal vanzarea lor sa fie efectuata impreuna, unul dintre el cu titlu de bonus sau promotie. In cazul retetelor de compunere se urmareste produsul final realizat prin compunerea unui set de materii prime sau intermediare. O astfel de reteta poate genera ordine precum scoaterea din stoc a resurselor necesare si gestiuni legate de bonuri, consum transfer etc. O reteta de descompunere reprezinta procesul invers compunerii, Aceasta urmareste modul in care costul marfii bunului care se descompune se transfera produselor rezultate. Mai multi furnizori de ERP pot propune diferite denumiri, dar exemplul retetelor este unul clasic.
Aplicatii de programare liniara a productiei
[edit]In jurul acestui domeniu un termen important de care se vorbeste intens este Advanced manufacturing.Acest termen se refera la folosirea de metodologii si tehnologii avanzate si inovative in procesul de productie pentru imbunatatirea proceselor si a rezultatelor obtinute Se urmareste implicarea tehnologiilor celor mai noi (engleza. cutting edge) in fiecare etapa implicata cu scopul de obtine produse de o calitate superioara si un proces cu randamente mai bune, toate sub spectrul de a ramane competitivi pe piata. O afacere care este implicata activ in procesul de inovare al productiei se adapteaza mult mai usor la nevoile clientilor si poate obtine un profit mai mare pe termen lung chiar daca presupune investitii continue. In caz contrar un sistem de productie care se bazeaza pe aceasi tehnologie o perioada lunga de timp, in principiu taie din costuri, dar pe termen lung poate suferii daune. Acest lucru este datorat de lipsa de investitie continua in calitatea produselor rezultate. Spre exemplu dupa o perioada indelungata in care o tehnologie a fost eficienta si a functionat corect, apar actualizari iar versiunea folosita nu mai beneficieaza de suport (hardware sau software) atunci trecerea brusca la o alta tehnologie e mult mai greu de efectuat si costurile pot fi mult mai mari.
Aplicatiile folosite in procesele de productie au fost in mod continu supravegheateate iar evolutia lor au adus la folosirea de tehnologii si metodologii moderne care prezinta o crestere de zeci de procente a eficientei fata de metodele traditionale, In ingineria mecanica solutiile softoare tind sa devina din ce in ce mai complexe datorita nevoii de integrari cu alte module si aplicatii ce sunt dezvoltate pe parcusul a mai multi ani de echipe si furnizori diferiti [8]. E foarte important ca o aplicatie de programare liniara sa fie extensibila, modulara si adaptabila pentru a fi usor de interconectat cu alte solutii software, Tot din considerente inovative multe aplicatii folosite in productie sunt capabile sa simuleze scenarii de genul "what-if" si sa testeze consecintele asupra proceselor.
Sistemele ERP sunt programate pentru a cuprinde un cadru larg de domenii, dar chiar cu toate posibilitatiile de customizare uneori nu e suficient pentru a se mapa pe un anumit tip de productie. Din aceasta cauza furnizori pun la dispozitie alte aplicatii drept extensie pentru a gestiona mai usor procesele de productie dintr-o anumita arie. Exista patru aspecte esentiale luate in calcul de aceste aplicatii: calitate, cost, viteza si felexibilitate. In mod evident nu pot fi toate indeplinite la paramtri optimi de aceea trebuie sa existe un compromis intre cele patru aspecte. O proportie exacta dintre ele nu poate exista deoarece sunt strans legate de produsul, mediul de productie folosit si alti factori (materiale prime, unelte folosite. proces, etc) . Fiecare are consecinte proportionale sau invers proportionale cu celelalte si toate impreuna influenteaza produsul final si posibilitatea lui de reusita.
Un alt aspect de luat in considerare este metodologia folosita in procesul de productie. Cele mai folosite si larg raspandite metodologii, in momentul de fata. sunt Agile si Kanban. Agile este o abordate top-down unde procesele sunt supuse iterarilor rapide pentru o adaptare rapida la clienti si nevoile pietei. Se promoveaza planificarea adaptiva, dezvoltarea evolutiva, livrarea rapida, imbunatatirea continua precum si rapiditatea si flexibilitatea la schimbare. Kanban este o metodologie de planificare dezvoltata in cadrul Toyota ce promoveaza ideea de dezvoltare exact la timp. Se bazeaza pe asa numitele carti kanban ce sunt folosite pentru a urmarii etapele parcurse de o sarcina. Ambele metodologii au ca scop eficientizarea productiei iar impreuna cu aplicatiile ERP, audit si un management bun pot duce la produs final mai bun.
Exista un numar mare de aplicatii folosite in zona de productie, fiecare depinzand de un domeniu specific. Multi dintre furnizori ofera posibilitatea de a folosi aceste aplicatii pe diferite dispozitive cum ar fi tableta sau telefon. Aceasta flexibilitate ajuta personalul implicat in productie si creste eficienta.
Exemple de aplicatii folosite in productie:
- NetSuite Manufacturing - pentru urmarirea inventarului si activitatiile warehouse
- Predator RCM Software - este o solutie automatizata pentru controlul si planificarea celulelor flexibile robotice. Se ocupa de gestionarea masinilor CNC, inspectii, crearea componentelor, manevrarea echipamentelor, controlul muncii etc.
- LeanMan - este o aplicatie pentru pentru productia de tipul lean si RPIW
- ANSYS Fluent - aplicatie folosita in dinamica fluidelor
- SYSPRO ERP Software - solutie pentru integrarea, sincronizarea si controlul ciclului de productie
- AppSheet's Equipment Inspection - aplicatie pe mobil folosita pentru automatizarea proceselor, inspectie, asignare task-uri etc
- Manufacturing 360 - aplicatie pentru controlul robotilor si logisticii intr-o productie moderna si automatizata
Rezumand efectele sitemelor ERP in procesele de productie se materializeaza prin reducerea timpului de planificare, a materiilor prime a timpului de productie si prin cresterea productivitatii.
Urmarirea Costurilor
[edit]Programele din categoria ERP sunt propriu-zis destul de scumpe si trag dupa ele multe alte costuri de mentenanta. Achizitionarea unui produs de planificare a resurselor este un pas important in orice companie si implica studii asupra nevoilor companiei, posibilitatile oferite de furnizori si cum mediul si departamentele ar putea fi ajutate de un astfel de sistem. Avantajele sunt numeroase dar necesita o perioada pana cand pot fi observate dar pe termen lung un bun ERP isi recupereaza investitia si ajuta in vederea profitului.Toate functionalitatiile privnd analiza costurilor si alocarea banilor sunt tratate de modulul de Cost Control & Accounting [9]. Majoritatea sistemelor ERP incorporeaza unelte speciale pentru ca utilizatorii finali sa poate gestiona urmatoarele [10]:
- Costuri fixe, variabile, medii si marginale legate de activitati de productie sau alte activitati (non-productie)
- Categorii de costuri multi-nivel
- Alocarea costurilor cu referire la cantitate, resurse utilizate, numar de ore lucrate
- Prezicerea impactului decizilor de business asupra costurilor
- Alocarea bugetelor
- Analiza asupra costurilor pentru masurarea variantei asupra costurilor actuale
Pentru a se potrivi nevoilor afacerii, sistemul ERP trebuie sa faciliteze functionalitati contabile precum : configurarea achizitiilor, gestionarea inventarului, plati conturi, planificare master, conturi achitate si altele ce influenteaza managementul costurilor. Mai multi parametri setabili sunt implicati in scenarile ce implica gestionarea costurilor intr-un sistem ERP.
Costurile standard includ costurile materialelor, costurile pentru manopera (munca personalului implicat), taxe si costurile suplimentare (cele legate de productie).Daca apare o discrepanta intre costul standart si cel actual sunt puse la dispozitie unelte de analiza pentru indentificarea problemelor de cost si a eventualului profit.
Costul de absortie - unelte contabile sunt puse la pentru calcularea acestui cost si cheltuielile fata de costul direct
Structurile liniare urmaresc dimensiunile costului, distributia cheltuielilor si clasificarea acestora pentru intocmirea de rapoarte de contabilitate
Schemele de aranjare sunt componente critice ale sistemului financiar. Permit afaceristilor sa masoare performanta financiara indiferent de tranzactile aparute. Combinand fluxul actual si asteptat de bani, schemele de aranjare aduc o privire de ansamblu asupra conditilor financiare ale organizatiei
Modelele de buget permit crearea de scenarii pentru estimarea fluxului de bani si vanzari. Modelele includ bugete incrementale, flexibile, statice si nule.
Costurile suplimentare sunt acele costuri ce apar si nu sunt legate de costurile de productie. Procentul acestor costuri este unul de luat in considerarea iar sistemele ERP pun la dispozitie analize asupra lui, asupra raportului fata de costurile standard si influenta asupra bugetului. Functionalitatea ajuta pentru gestionarea si alocarea de costuri auxiliare.
Modulele de contabilitate si finante ale sistemlor ERP permit gestionarea tuturor costurilor, crearea de rapoarte, generarea de facturi fiscale si chitante , executarea de tranzactii si prognoza costurilor viitoare.Cum fiecare departament al unei companii are nevoie separat de buget si implica cheltuieli in functie de necesitatiile specifice e foarte important ca comunicarea dintre modulele ERP sa fie una completa si eficienta pentru a nu provoca date fiscale incomplete sau inconsistente. Pastrarea bazei de date la un nivel integru elimina eventualele problemele financiare si ajuta personalul aferent in manevrarea documentelor contabile. Urmarirea costurilor din fecare departament al unei organizatii e un task dificil iar automatizarea lui aduce reale beneficii crescand eficienta si viteza de procurare a datelor cu caracter financiar.
Sistem Flexibil de Fabricatie
[edit]Un Sistem flexibil de fabricatie (SFF) este un ansamblu integrat de unelte cu comanda numerica, comandat prin calculator ce necesita o interventie umana minim. Implica instalatii automate de manipulare a pieselor, roboti, echipamente de masurare si testare care pot prelucra orice produs ce apartine unei game specifice pe baza unui algoritm de fabricatie prestabilit. Sistemul poate sa se regleze/readapteze automat pentru productia pieselor dintr-o gama variata pe baza caracteristicelor acestora. Sunt prelucrate simultan piese cu asemanari morfologice sau tehnologice care fabricate intr-un numar mare justifica investitia sistemului. SSF este un sistem de procesare a datelor distribuite si a fluxului automat al materialelor utilizand celule de asamblare, roboti industrilai si masini de inspectie/control care ajuta la cresterea productiei si minimizarea costurilor.
Ansamblul de masini si componentele automatizate sunt interconectate printr-un sistem de transport. Transportorul dirijeaza piesele de prelucrare spre masini, brate robotice, palete sau suporturi in asa fel incat functionarea masinii care a primit piesele sa fie exacta rapida si automata. SSF-ul depinde foarte mult de acest nivel de transport si de exactitatea cu care isi indeplineste sarciniile fiind dependent de interfetele dintre masini si acesta. Sunt transportate spre prelucrare materiile prime sau semifabricate si sunt procesate de masini produsele care care au terminat etapa indeplinita de masina respectiva. Procesul este unul continu si circular astfel ca transportorul aduce materie prima spre o masina in timp ce prelueaza un produs finalizat si il trece masinii urmatoare.
Se pot astfel considera doua sisteme unul de prelucrare ce contine uneltele si masinile de lucru si unul de manipulare care transporta materia prima si semifabricatele intre masini si depozit. Pe langa cele doua sisteme, un SSF contine o metoda generala (algoritm) de control si comanda care coordoneaza functile ambelor sisteme si sincronizeaza masinile si transportorul.
Celule felxibile de fabricatie
[edit]O celula flexibila de fabricatie e constituita dintr-un subsistem de prelucrare si unul de manipulare. O astfel de celula e considerata in sine un sistem flexibil si complex, amenajat in mod logic si strategic pentru a fabrica un produs sau o gama de produse similare [11]. O celula poate fi complet autonoma, ceea ce inseamna ca dispune de echipamente si dispozitive de schimbare automata a sculelor si a misloacelor de alimentare cu resurse si un mecanism de evacuare a pieselor prelucrate. Celulele pot, de asemenea, sa functioneze alaturi de un operator sau o echipa care ajuta la indeplinirea sarcinii de productie, Astfel de celule promoveaza comunicarea in echipa fiind incorpoarate in spatile de productie pentru a imbunatatii procesul, viteza, asista operatorul uman si reduce costurile.
Celula flexibila de fabricatie e in cele mai multe cazuri integrata intr-un ansamblu mai mare de nivel ierarhic, care impreuna cu alte celule completeaza intreg procesul de productie. In apropierea masinii cu comanda numerica pot fi amplasate posturi pentru personalul uman pentru a ajuta prelucrarea, impunerea controlului control, marcarea,asamblarea sau ambalarea produsului.Fluxul componentelor in interiorul celulei de fabricatie este simplu (in comparatie cu intregul sistem ), distantele parcurse de transportor sunt scurte iar controlul este local. Celulele permit masinilor a fi pozitionate una langa alta pentru a prelucra in mod continu componentele fara a mai fi necesara stocarea intermediara. Numarul cel mai mare de celule flexibile deservite de roboti industriali se afla in domeniul constructiilor de masini si a pieselor mecanice.
Elementele principale ale unei celule flexibile de fabricatie utilizate in productia industriala sunt:
- masinile/uneltele agregate pentru prelucrare
- robotul industrial
- magaziile de depozitare
- subsistemul de transport din vecinatatea celulei
- dispozitice de control interoperatii
- dispozitive de intoarcere
- unitatea centrala de calcul
- schimbator automat de scule
- mecanisme de restabilire a reglajului
Mai multe celule combinate formeaza o linie automata flexibila (LAF) . LAF include si sistemul de transport al celulelor care deplaseaza paletele sau piesele intre posturilde de lucru amplasate in succesiunea operatiilor tehnologice. Linia automata flexibila de fabricatie are un flux unidimensional dar permite o adaptare rapida cand vine vorba de schimbarea la un alt produs dintr-o gama/familie comuna,Flexibilitatea de adaptare la prelucrarea pieselor se obtine fie prin succesiunea unei alte starii a procesului de comanda a masinilor cu comanda numerica sau prin reglaje asupra componentelor individuale ale liniei. .
O celula complexa de fabricatie care opereaza autonom fara interventia unei persoane indeplineste urmatoarele functii:
- functii de schimbare automata a sculelor
- functii de schimbare a pieselor si programelor de comanda
- functii pentru controlul de prelucrare (functionarea masiniilor)
- functii de diagnosticare automata si rezolvarea a tratare a defectiunilor
- functii de calibrare sirestabilire la parametri optimi de functionare
- functii de prelucrare rapida, eficienta si adaptiva
Controlul intregului proces al unui sistem flexibil de fabricatie necesita unelte software complexe care sunt capabile sa asigure un grad mare de eficienta al masinilor si a intregii productii. Solutile ERP standard sunt capabile de anumite aspecte implicate in procesul de productie dar pentru controlul intregului proces sunt nevoie de aplicatii de control dedicate. Flexibilitatea este adusa de aceste aplicatii si de proprietatiile fizice ale masinilor care pot fi programate pentru a fabrica produse inrudite. Proiectarea si functionarea a unui SFF necesita anamiza si modelarea alternativelor de proiectare si operationale in vederea gasirii solutiei optime.
Retelele Petri sunt un instrument grafic si matematic integrat ce permit modelarea si analiza formala a sistemelor cu evenimente discrete. In cazul SFF retele Petri se pot folosi pentru modelarea, analiza, evaluarea performantelor, simularea si controlul evenimentelor, planificarea si programarea de SFF. Un avantaj mare oferit de astfel de retele este posibilitatea efectuarii verificarilor formale a propreietatiilor referitoare la comportamentul sistemului (relatii de precedenta, sincronizare adecvata, operati simultane, evitarea opririlor, activitati repetitive etc).
Avantaje
[edit]Cum a fost deja indicat sistemele de planificare a resurselor ofera o multitudine de avantaje. ERP prezinta urmatoarele avantaje:
- Ofera un sistem integrat care leaga toate ariile functionale impreuna
- Gestionarea integrata a tuturor componentelor afacerii prin accesul la o baza de date comuna
- Reduce riscurile prin intermediul integritatii datelor
- Automatizarea si standardizarea proceselor operationale care cresc productivitatea
- Ofera un mod de lucru online care faciliteaja comunicarea/colaborarea dintre personal si departamente
- Gestioneaza procesele si fluxul muncii/productiei
- Ofera posibilitatea adaptarii mai usoare la schimbari prin flexibilitate
- Sporeste protectia datelor importante ale unei companii (securitate suplimentara)
- Maximizeaza satisfactia clientilor prin transparenta informatiilor referitoare la produse si servicii
- Imbunatateste calitatea, scade costurile, mareste viteza si creste flexibilitatea
- Ofera statistici si rapoarte complexe
- Urmareste flux-ul finantelor intr-o companie
- Uniformizează procesele şi tranzacţiile de afaceri
- Permite urmarirea comenzilor si a produselor
- Recupereaza investitile in sistemului de planificare (ROI)
- Genereaza prognoze fincnicare, ale comenzilor, ale produselor si prognoze generale privind progresul
- Furnizorii ofera suport continu si mentenanta
Dezavantaje
[edit]Solutiile ERP nu sunt complete si perfecte. Ele sunt in mod continuu dezvoltate si se incearca mereu integrarea cu tehnologii noi pentru imbunatatirea anumitor aspecte. Sistemele de planificare a resurselor prezinta urmatoarele dejavantaje:
- Uneori solutile de customizare nu sunt suficiente
- Trecerea instantanee la o solutie ERP poate fi greoaie
- ERP-ul poate sa ajunga sa coste extrem de mult
- Implementarea unui astfel de sistem poate fi dificila si de durata (1-3 ani in medie)
- implementarea ERP presupune multe schimbări în modul de functionare al departamentelor
- La început poate încetini considerabil activitatea afacerii
- Poate bloca compania la solutile oferite de un furnizor
- Pot aparea dependinte extra iar impartirea informatilor confidentiale intre departamente necesita atentie sporita
- Odata implementat apar costuri suplimentare de intretinere
- In anumite instante poate forta compania sa se adaptate la serviciu, nu invers cum ar fi normal
- Renuntarea la un ERP e de multe ori la fel de greoaie ca adaptarea lui.
- Daca implementarea serviciului esueaza compania poate ajunge la probleme financiare
Bibliografie
[edit]- ^ Addo-Tenkorang and P. Helo (2011). "Enterprise Resource Planning (ERP): A Review Literature Report" (PDF). Proceedings of the World Congress on Engineering and Computer Science. 2 – via researchgate.
- ^ Sonia Mekadmi and Rim Louati (2018). "An Evaluation Model of User Satisfaction with Enterprise Resource Planning Systems". Institute of the High Commercial Studies (IHEC) – via Ejise.
- ^ "Growth and Historical Evaluation of ERP". www.managementstudyguide.com. Retrieved 2020-04-08.
- ^ Antero, Michelle Carol (2015). A Multi-case Analysis of the Development of Enterprise Resource Planning Systems (ERP) Business Practices. Frederiksberg: Copenhagen Business School (CBS). ISBN 978-87-93155-95-4.
- ^ February 12, Hope Reese in CXO on; 2020; Pst, 8:30 Am. "Top 10 ERP vendors in 2020". TechRepublic. Retrieved 2020-04-08.
{{cite web}}
:|last2=
has numeric name (help)CS1 maint: numeric names: authors list (link) - ^ Taylor, Paul. "SAP BrandVoice: Tipping Point For Cloud-ERP And Big Companies". Forbes. Retrieved 2020-04-08.
- ^ Meganathan Ramasamy and Jeyanthi Periasamy (2017). "Explore the Impact of Cloud Computing on ERP Systems used in Small and Medium Enterprises" (PDF). International Journal of Advance Research in Computer Science and Management Studies – via ijarcsms.
- ^ Mangey Ram and J. Paulo Davim (2019). Advanced Applications in Manufacturing Enginering. Elsevier. ISBN 978-0-08-102414-0.
- ^ Zhang, Hailin (2018). "Development of cost management and aided decision system for casting enterprises based on ERP". ITM Web of Conferences. 17: 03010. doi:10.1051/itmconf/20181703010. ISSN 2271-2097.
- ^ Conti, Andi. "How ERP Helps You Gain Control of Cost Accounting Processes". blog.cfbs-us.com. Retrieved 2020-04-11.
- ^ Mahmood, Kashif; Karaulova, Tatjana; Otto, Tauno; Shevtshenko, Eduard (2017-01-01). "Performance Analysis of a Flexible Manufacturing System (FMS)". Procedia CIRP. Manufacturing Systems 4.0 – Proceedings of the 50th CIRP Conference on Manufacturing Systems. 63: 424–429. doi:10.1016/j.procir.2017.03.123. ISSN 2212-8271.
Link-uri externe
[edit]- Ce este ERP | Oracle
- Enterprise Resource Planning (ERP)
- Introducere ERP
- Ghidul complet al sistemelor ERP. Avantaje, dezavantaje, module, funcționalități, recomandări
- TechRepublice - Top 10 ERP vendors in 2020
- ERP