Jump to content

User:Mihai.zamfir30/1990–91 CS Universitatea Craiova season

From Wikipedia, the free encyclopedia

Round 1

[edit]
  • 1. (1990, 08, 12) CS Universitatea Craiova - FCSB 1-1
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_08/?pg=37&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ Slatina ★ ; '
  $STADIUM              ^ Municipal
  $ATTENDANCE           ^ 20 000
  $REFEREE              ^ Ad. Porumboiu Vaslui
  $ASSISTANT REFEREES   ^
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^ Ciurea 30 P / I Stan 70  
  $CARDS                ^ Badea, I. Dumitrescu, Ad. Pigurea, Ov. Lazăr, Ad. Popescu, Stingaciu 45, Sedecanu, Balint.  /  
  $PLAYERS              ^ Crișan (46 Boldhei) @ Mănăilă (65 Neagoe), Săndoi, Olaru, Bica, Cojocaru @ Ciurea, Ad. Popescu, Badea @ At. Stoica, Ad. Pigurea / Stîngaciu @ D. Petrescu, Bumbescu (46 Pena), I. Minea, Secicearu, Ungureanu @ I. Minea, I. Stan, 1. Dimitrescu @ Balint, Ov. Lazăr (77 Pistol).   
  $CORNERS              ^  3-3 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  12-8 
  $SHOTS ON TARGET      ^  8-3 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  -  12 dec pe Tineretului???
  $ARTICLE TITLE        ^ Nostalgia... „stelelor“ 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadionul municipal din Slatina ; Cîmp de joc acceptabil.
  @ A arbitrat, în general bine, o brigadă avîndu-l la centru pe Ad. Porumboiu (Vaslui). 
  @ Arhiplin, neincăpător fost stadionul din Slatina (capacitate optimă — 12 000 locuri) la această partidă, considerată derby-ul etapei, mulți spectatori vizionind partida cocoțați, „cu riscuri mari“, pe copertina tribunei oficiale, prin copaci, schele metalice etc. Momente plăcute au prefațat partida, galeria olteană susținînd un recital de fidelitate, iar cei doi antrenori — Sorin Cirțu și C. Ștefănescu (o, tempora!) — foști coechipieri, au avut inspirația să se fotografieze împreună, spre deliciul tribunelor. Jocul în sine n-a fost ceea ce aștepta asistența, dar poate era justificat, din moment ce ambelor echipe le-au lipsit jucătorii „de lux“ : Gică Popescu, respectiv: Magi, Lăcătuș, Lung, Rotaru, transferați la cluburi de peste hotare. Începutul partidei fost apatic, de tatonare îndelungată, cu rare momente de efervescență provocate de St. Stoica sau Ilie Dumitrescu și Balint, incit fazele mai aprinse, gustate de public, au apărut după minutul 20. Craiovenii s-au așezat în teren cu Olaru # libero, Bica (marcaj la Ov.Lazăr), Săndoi (marcaj la Balint), Ad. Popescu (în fața triunghiului defensiv), Mănăilă și Cojocaru avind libertatea de a urca nestingheriți în atac. Steaua a abordat jocul tot cu trei fundași centrali (Bumbescu, D. Minea, Sedecaru) dar în fața unui singur vârf — Ștefan Stoica așa că după pauză antrenorul C. Ștefănescu, la scorul de 1—0, l-a înlocuit pe Bumbescu cu un atacant de meserie, Pena, izbutind egalarea. Spaima apărătorișilor steliști a fost în permanență velocele Șt. Stoica, cu multe realizări excepționale, coautor al golului echipei sale, dar și autorul unor imense ocazii irosite (min. 45 și 81) care puteau aduce meritata victorie a echipei sale. Craiovenii au înscris în min. 30 : Sândoi l-a angajat, atunci, în adincime pe Stoica, acesta, talonat de Bumbescu, a pasat lui Ciurea care, obstrucționat de Minea, a căzut în suprafața de pedeapsă și tot Ciurea a transformat, cu siguranță, lovitura de penalty : 1—0. În min. 35, Șt. Stoica i-a „călcat“ balonul lui Badea, în suprafața adversă de pedeapsă, ultimul a ezitat, faza s-a... răcit și balonul a fost reținut de portarul Stingaciu. O fază incendiară se produce în min. 45: același Șt. Stoica scapă pe un contraatac viguros, Stingaciu iese mult din poartă, craioveanul ezită intre a trimite direct balonul în poarta părăsită și a trece mai intîi de portarul stelist, alege a doua alternativă, dar Stingaciu plachează cu prețul unui cartonaș galben, deși îl merita, după ultimele norme U.E.F.A., pe cel roșu.
   După momente prelungite de rutină, fără nimic deosebit, în plan calitativ, în min. 70 Steaua egalează : Pena, pe flancul drept, scapă dintr-o încorsetare, pasează lui I. Stan care „dintr-una" expediază cu forță balonul, pe jos, de la circa 17 m, direct în plasa porții lui Boldici : 1—1. Jocul este relansat, dar în min. 81 Șt. Stoica „zboară" literalmente, printre apărători adverși, îl driblează și pe Stingaciu, (apărătorii steliști acuzaseră ofsaid la faza respectivă), dar trimite, incredibil, din numai șapte metri, balonul în afara spațiului porții, irosind șansa victoriei. Îl va imita Pena (min. 89), care va profita de o neglijență a lui Boldici, înlocuitorul lui Crișan. Ultima zvicnire a craiovenilor o realizează Badea (min. 90), acțiune luminoasă, coerentă, dar șutul său va fi reținut cu dificultate de portarul Stingaciu. Sorin Cirțu l-a trimis în teren și pe Neagoe, incercînd ranforsarea atacului, dar nu a izbutit victoria pe care o merita echipa sa. O remiză considerată de craioveni fiind justă și de steliști... de bun augur. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Mircea Canțăr

Round 2

[edit]
  • 2. (1990, 08, 18) FC Petrolul Ploiești - CS Universitatea Craiova 1-0
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_08/?pg=57&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Petrolul
  $ATTENDANCE           ^ 8 000
  $REFEREE              ^ C. Gheorghe (Suceava)
  $ASSISTANT REFEREES   ^
  $MANAGERS             ^  / Sorin Cîrțu
  $GOALS                ^ O Grigore 13 /  
  $CARDS                ^  / Șt. Stoica, Matei, Drăgan.  
  $PLAYERS              ^ Liliac @ Popa, Pitulice, Ștefan, Ruse @ Matei, Lazăr, Oct. Grigore @ Greaca (65 Dragomir), Catincă (60 Manea), Ursea.  /  Prunca @ Mănăilă, Săndoi, Olaru, Bica (70 Prună), Cojocaru @ Ciurea, Ad. Pigulea, (46 Cristescu), Ad. Popescu, Badea @ șt. Stoica. 
  $CORNERS              ^  - 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  - 
  $SHOTS ON TARGET      ^  - 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  0-3  
  $ARTICLE TITLE        ^ “Scurt-circuit“ la Ploiești! 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadion „Petrolul“, timp de joc bun, vreme umedă, spectatori cca. 8 000. 
  @ A arbitrat, în general bine, o brigadă avînd-l la centru pe C. Gheorghe (Suceava). 
  @ Intilnirea a prilejuit confruntarea a două dintre reprezentantele fotbalului nostru în Cupa U.E.F.A. și, finalmente, a dat ciștig de cauză gazdelor. Partida fost, pe ansamblu, de o facatură modestă, impresionantă fiind doar risipa de energie a ambelor combatante. Petrolul Ploiești nu e, momentan, oechipă mai galonată ca... Partizani Tirana și maniera de joc a gazdelor ar trebui să-i dea de gîndit antrenorului Sorin Cîrțu. Intr-o altă ordine de idei, echipa „alb-albaștrilor“ nu pare în... apele ei în acest debut de campionat; a luat un start greșit și nu e deloc promițătoare perspectiva. Se resimte, firește, absența lui Gică Popescu, compresorul echipei, dar nu e mai puțin adevărat că prestația lui Olaru, Ad. Popescu, Cojocaru, Ciurea fost și simbătă una extrem de modestă. Craiovenii au făcut un prelungit joc defensiv, așteptînd de la Șt. Stoica o realizare individuală de excepție, la capătul căruia e să-l înțepe... pe Liliac. Șansa a sur]s craioveanului după pauză, în finalul partidei, dar rezultatul n-a putut fi modificat, unicul gol al partidei, marcat de Oct. Grigore (min. 13), la a treia lovitură de colț a echipei sale, rezistând pînă la capăt. Să mai menționăm că impetuosul Catinca (min. 33) a expediat balonul în bara porții lui Prunea, destul de întrebuințat în acest joc. Antrenorii craioveni au încercat după pauză, revigorarea atacului, trimițând în teren pe tinerii Cristescu și Prună, dar fizionomia jocului nu s-a schimbat prea mult, ocaziile de gol fiind rare. Cu un plus de șansă, craiovenii puteau egala în final, la o sclipire a lui Stoica, dar tot atât de adevărat este că și ploieștenii puteau majora scorul prin Ursea și Oct. Grigore 
  @ Miine, craiovenii evoluează, la Brăila, în compania unei noi promovate, și firesc este să așteptăm acest joc pentru unele considerații mai profunde. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ C. Virgil

Round 3

[edit]
  • 3. (1990, 08, 22) ACS Dacia Unirea Brăila - CS Universitatea Craiova 0-1
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_08/?pg=67&layout=s https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_08/?pg=69&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Municipal
  $ATTENDANCE           ^ 22 000
  $REFEREE              ^ Jean Grama (București)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ A. Gheorghe Piatra Neamț, I. Toma Piatra Neamț
  $MANAGERS             ^ C. Oțet /  
  $GOALS                ^  / Ciurea 15 P 
  $CARDS                ^  / Ciurea, Bratianu II, Petrache 88, Olari, Mănăilă 0, 88 YELRED 
  $PLAYERS              ^ Dinu @ Rusu, Bratianu II, Darie, M. Sandu @ E. Popescu (67 V. Radu), M. Anton (76 Muscă), M. Stan @ M. Ivan, Petrache, Drăgoi / Prunea @ Mănăilă, Săndoi, Ad. Popescu, Cojocaru @ Cristescu (46 Bica), Olaru, Badea, Ciurea @ Șt. Stoica, Ad. Pigulea (85 Neagoe). 
  $CORNERS              ^  - 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  13-4 
  $SHOTS ON TARGET      ^  2-2 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  0-3  
  $ARTICLE TITLE        ^ Victorie din penalti 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadion Municipal; timp frumos, teren bun; spectatori circa 22 000.
  @ A arbitrat Jean Grama (București), ajutat de A. Gheorghe și I. Toma (ambii — Piatra Neamț). 
  @ Cum era de așteptat, partida dintre F.C.M. Progresul, proaspăt promovată anul acesta în divizia A, și Universitatea Craiova, o echipă de frunte a fotbalului românesc, a fost așteptată cu interes major la Brăila. Peste 20 000 de spectatori au venit vadă la lucru o formație titrată — care își va relua, curind, drumurile europene —, sperind într-o replică a favoriților lor pe măsura cărții de vizită a oaspeților Stadionului Municipal. 
  @ Începutul partidei a fost echilibrat, ambele team-uri beneficiind de cite o ocazie de gol. Mai întâi, gazdele (min. 4), cind Minciu Sandu a șutat din lovitură liberă foarte puțin pe lingă poarta lui Prunea, apoi craiovenii (min. 11), Pigulea reluînd cu capul, de asemenea, pe lingă poartă, la centrarea lui Șt. Stoica. Patru minute mai tîrziu, același Pigulea s-a aflat în duel în careul gazdelor cu fundașul Rusu, a cărui intervenție la minge a fost apreciată de arbitrul Jean Grama drept fault. Lovitura de la 11 m, îndelung contestată de jucătorii formației gazdă, a fost transformată cu siguranță de Ciurea. 
  @ Un timp, mai puțin experimentata echipă antrenată de prof. C. Oțet a apărut descumpănită, marcată de spectrul unui al doilea eșec consecutiv pe teren propriu. 
  @ Spre finalul primei reprize, F.C.M. Progresul și-a revenit, avind chiar posibilitatea egalării, insă, în min. 42, Prunea s-a opus salvator la un șut al lui Darie de la 25 m. 
  @ În repriza secundă, Universitatea a fost constrînsă la un permanent joc de apărare, făcînd-o, însă, decis, cu calm și siguranță. A fost o repriză în care suita ratărilor brăilenilor a început chiar în min. 46, cînd Ivan n-a mai ajuns ningoj la câiva metri de poartă, și s-a încheiat cu șutul în bară al aceluiași Ivan, în min. 86, cînd poarta era goală. În replică, elevii lui Cîrțu au inițiat cîteva contraatacuri foarte periculoase, îndeosebi prin Șt. Stoica și puteau să-i majoreze avantajul, în min. 74, la pătrunderea lui Ad. Popescu, dar portarul Dinu s-a opus salvator cu pieptul. 
  @ Intr-un final dramatic, cînd brâilenii încercau din răsputeri să egaleze, arbitrul Jean Grama l-a eliminat pe Mânăilă pentru lovirea fără minge a lui Petrache, jucătorul brăilean fiind sancționat, la rîndul său, cu cartonaș galben. Oaspeții au rezistat și în minutele de prelungire, acordate de arbitru pentru repetate trageri de timp. Ei au obținut o prețioasă victorie, intr-un meci în care experiența lor superioară, dar și maniera de arbitraj a lui Jean Grama, și-au spus cuvintul. Un rezultat de egalitate ar fi fost, după părerea noastră, echitabil. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ E. Dobrescu

Round 4

[edit]
  • 4. (1990, 09, 02) CS Universitatea Craiova - FC Bihor Oradea 4-0
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_09/?pg=5&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Central
  $ATTENDANCE           ^ 15 000
  $REFEREE              ^ Cristian Teodorescu (Buzău)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ G. Ionescu București, Gabriel Andrei București
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^ Ciurea 19 P, 63 P, Ad Pigulea 50, 57 /  
  $CARDS                ^ Negrău, Berecski, Rădulescu /  
  $PLAYERS              ^ Prunea @ Cojocaru (6 Cristescu), Săndoi, Ad. Popescu, Bica @ Ciurea, Olaru (65 Prună), Badea @ Șt. Stoica, Ad. Pigulea, Ceaușilă / Pap @ Borza, Berecski, Tamaș, Baba @ Brukental, Dan Daniel (65 Todea), Kulcsár @ Rădulescu, Cigan (80 Uțici), Negrău   
  $CORNERS              ^  11-5 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  18-9 
  $SHOTS ON TARGET      ^  12-4 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  1-0  
  $ARTICLE TITLE        ^ "Ora Partizani" se apropie!
  $ARTICLE BODY         ^ Stadionul Central“, timp călduros, teren foarte bun, spectatori circa 15 000. 
  @ A arbitrat cu greșeli mari Cristian Teodorescu (Buzău), ajutat la linie de G. Ionescu și Gabriel Andrei (ambii din București).
  @ Fotbaliștii lui Sorin Cîrțu și Fane Cioacă n-au mai apărut, în fața propriului public, intr-un meci oficial, de la mijlocul... lunii mai și poate că o anume crispare resimțită în jocul lor se datorează și acestui aspect. N-au întîlnit un adversar de calibru, dar nici unul de neluat în seamă, fiindcă F.C. Bihor (minus 4 p „adevăr“) are în componența sa cîțiva jucători cunoscuți (Kulcsár, Cigan, Negrău, Ulici, Tamaș) și echipa s-a zbătut mult pentru un rezultat onorabil. Pe ansamblu prestația craiovenilor a fost însă inegală, mai modestă în prima parte a jocului, cind a construit lent, previzibil, indecis, dar bună, la reluare, cînd a avut circa 20 de minute de vijelie, Ciurea, Badea, Pigulea, Șt. Stoica, susținuți de liniile defensive, animînd literalmente tribunele „Centralului“. Analizînd circumspect evoluția echipei din Bănie, am fi tentați să spunem ca apropierea „orei Partizani" s-a resimțit și Ad. Pigulea, autorul a două goluri din acțiune, ni s-a părut în creștere de formă, iar Ciurea imposibil de strunit. O încredere reală o conferă și Florin Prunea, agil și mereu atent, dar — atenție ! Fane Crișan așteaptă înfrigurat și el titularizarea. Fluența jocului a fost tulburată de o decizie aberantă a arbitrului Cristian Teodorescu care, în min. 20, a arătat cartonaș roșu lui Negrău și lucru mai rar, a revenit la decizie, lăsindu-se convins de protestele bihorenilor, cum că de fapt injuriile adresate de Negrău îl vizau pe portarul Pap și nu pe conducătorul partidei. Apoi două semnalizări complet eronate ale tușierului George Ionescu ...i-au atras admonestarea zgomotoasă a publicului. O singură observație: jocul trebuie iuțit la mijlocul terenului fiindcă orice întirziere în angajarea vîrfurilor Șt. Stoica, Ciurea și Pigulea permite regruparea defensivei adverse. 
  @ Și acum filmul jocului. La prima acțiune mai energică a craiovenilor, Stoica — angajat în adîncime, — este acroșat de Tamaș, dar... Cristian Teodorescu trece cu vederea această iregularitate petrecută în careul advers. Gazdele urcă mereu în atac și în min. 15, Emil Săndoi trimite cu capul balonul centrat de Badea, portarul Pap întrebuințîndu-se serios. Oaspeții se apără cu tot efectivul, dar în min. 17 au o pîlpîire în atac și o fază creată de Dan Daniel, continuată de Borza, se încheie cu șutul lui Cigari, la rădăcina stîlpului porții lui Prunea, care reține cu siguranță. Jocul se animă și Badea (min. 19) în luptă cu Borza, este dezechilibrat vizibil, iar arbitrul dictează penalti: execută impecabil 
  Ciurea și 1—0. Pe un fond de joc mai coagulat, Săndoi (min. 24) prinde un șut sănătos, balonul fiind reținut de portarul advers. Ripostează oaspeții (min. 45) prin Cigan, care eșuează la capătul unei acțiuni prelungite. La reluare, Badea și Ceaușilă expediază trei șuturi succesive dînd frisoane portarului orădean, iar în min. 50. Ad. Pigulea „dintr-o piruetă“, aplaudată, aduce scorul la 2—0. Craiovenii au acum momentele de vîrf ale jocului. În min. 57 la o lovitură liberă, Badea șutează violent, portarul Pap scapă balonul și Ad. Pigulea „pe fază" aduce scorul la 3—0. Va fi 4—0 în min. 63, cind Olaru întreprinde o acțiune temerară și este faultat de portarul orădean și același Ciurea transformă penaltiul cu siguranță majorind scorul la 4—0. Spre final, orădenii inițiază și ei cîteva acțiuni mai curajoase și Negrău (min. 66) șutează în bara transversală și tot el mai încearcă reflexele portarului Prunea (min. 70) cu un șut aplaudat. Gazdele trec pe lîngă golul cinci în min. 78, cind Pigulea trimite afară de cadrul porții adverse o bună centrare a lui Ceaușilă. Lumea a plecat mulțumită — sperăm, Sorin Cîrțu... ingindurat. Partizani Tirana îl... obsedează ! 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Mircea Canțăr

Round 5

[edit]
  • 5. (1990, 09, 15) FC Brașov - CS Universitatea Craiova 1-1
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_09/?pg=41&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Municipal
  $ATTENDANCE           ^ 5 000
  $REFEREE              ^ Dan Petrescu București
  $ASSISTANT REFEREES   ^
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^ Pîrvu 30 P / Emils Săndoi 26 
  $CARDS                ^  /  
  $PLAYERS              ^ Polgar @ Ghergu (85 Dochia), Moldovan, Pătru, Mureșan @ Mandoca, Drăgan, Gerstenmayer, András I @ Cojocaru, Pîrvu (67 Nuță) / Prunca @ Bica, N. Zamfir, Săndoi, Ad. Popescu @ Ciurea, Olari, Ad. Pigulea, Badea @ Șt. Stoica (46 Prună), Neagoe.   
  $CORNERS              ^  - 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  - 
  $SHOTS ON TARGET      ^  - 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  2-1  
  $ARTICLE TITLE        ^ Craiovenii „scapă“ victoria, dar nu și remiza! 
  $ARTICLE BODY         ^
  @ Craiovenii, cu gîndul la albanezii lui Gega, Shehu, Hasanpapa, au început jocul în stil de echipă europeană și timp de 30 de minute au dominat cu autoritate întîlnirea. Jucătorilor antrenați de Sorin Cîrțu le-a ieșit, cum se spune, totul, gazdele, anesteziate, făcînd o simplă figurație. Pe acest fond de joc eminamente ofensiv, bine gîndit, în min. 26 se deschide scorul:  Badea șuteză năpraznic de la cca. 18 m, Polgar respinge și Emil Săndoi introduce balonul în plasă : 0—1. Se remarcă, îndeosebi, travaliul lui Ciurea, Badea și Pigulea, care stăpînesc cu autoritate mijlocul terenului, iar în defensivă — Săndoi, excelent, este bine secondat de Ad. Popescu și Zamfir. Ocaziile de gol ale craiovenilor abundă și numai pripeala sau neșansa frustrează de majorarea scorului. Gazdele pîlpîle rar în atac și la o fază absolut bizară, petrecută în careul craiovean, arbitrul Dan Petrescu dictează penalti, în min. 30, pentru o simulare a lui Andrași I. Pîrvu va transforma lovitura de la 11 m, stabilind egalitatea: 1—1. Din acest moment, fizionomia jocului se schimbă treptat, brașovenii își vor reveni și vor domina cu autoritate repriza secundă, cînd Fane Stoica, vîrful de lance al craiovenilor, fusese, deja, înlocuit cu Prună. „Alba-lbaștrii“ se apără cu exactitate, Prunea se dovedește imbatabil și jocul se va încheia nedecis, dar această remiză le menține ridicat tonusul moral, în perspectiva partidei dificile, de mîine după-amiază, cu Partizani Tirana. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^

Round 6

[edit]
  • 6. (1990, 09, 23) CS Universitatea Craiova - ACF Gloria Bistrița 5-2
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_09/?pg=57&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Central
  $ATTENDANCE           ^ 12 000
  $REFEREE              ^ Oct. Ștreng (Oradea)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ Radu Alexandru București, Vasile Angheloiu București
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^ Ciurea 15 PM SAVE, 17, Ad Pigulea 30 (N Zamfir), N Zamfir 38 (Badea), 60, Badea 80 FREE_KICK / D Moldovan 57, Moga 87 
  $CARDS                ^ Șt. Stoica 81 RED, Ciurea, Bica, Iftodi, Mănăilă / Popicu 81 RED
  $PLAYERS              ^ Prunca @ Mănăilă (60 Cristescu), Săndoi, Ad. Popescu, Zamfir @ Ciurea, Olaru (55 Ceaușilă), Bica, Badea @ Șt. Stoica, Ad. Pigulea.  /  Cristian (46 Țene) @ Roman, Ciocan, Popicu, Tătăran @ Voica (46 Tonca), Săsărman, Moga, Iftodi @ D. Moldovan, Pîrvu. 
  $CORNERS              ^  4-0 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  18-7 
  $SHOTS ON TARGET      ^  11-4 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  4-1  
  $ARTICLE TITLE        ^ Fără dureri de cap! 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadionul „Central“, vreme călduroasă, teren foarte bun.
  @ A arbitrat, în general bine, Oct. Ștreng (Oradea) ; la linie: Radu Alexandru și Vasile Angheloiu (ambii din București). 
  @ Înaintea meciului, antrenorul Sorin Cîrțu, ținînd în mînă o țigară aprinsă (!) din care trăgea cu nădejde, lucru foarte rar, ne mărturisea că are reale emoții pentru respectivul joc, invocînd starea de oboseală a echipei sale, după confruntarea epuizantă de la Tirana, disputată la mijlocul săptămînii trecute. Cum antrenorul craiovean este, ca mai toți tehnicienii din lume, un superstițios, dar și un temător, l-am sfătuit să fie sigur de victorie, fiindcă, numai „prin moralul“ de care dispun jucătorii săi, victoria nu le poate scăpa. Partida a fost dominată de gazde, care au „împletit“ realizările aplaudate, cu momentele de acalmie, superficialitate și... iritare nejustificată, dovadă cartonașele galbene și eliminarea lui Ștefan Stoica. Este adevărat, Universitatea este o echipă „rea“, arțăgoasă, unită, care nu suportă... persiflarea și nici provocarea adversarului, dar, atenție, campionatul e lung și greu și arbitrajele îi pot juca multe feste. Meciul a început lejer, ca o înviorare de dimineață, oaspeții încercînd să opună o „baricadă“ în centrul sistemului defensiv (utilizîndu-l pe Tatăran pentru marcajul lui Pigulea), dar Badea și Ciurea, în vervă deosebită, au schimbat repede vitezele și, în min. 15, Badea lansat într-o cascadă de driblinguri a fost faultat în careul advers, iar... Ciurea a ratat (sau Cristian a apărat !) transformarea loviturii de pedeapsă, spre deziluzia pasageră a asistenței. Nu trec decât două minute și Badea, cu o diagonală impecabilă, îl activează pe Ciurea care, de la cca. 17 m, îl învinge pe Cristian cu un șut năpraznic : 1—0. Jocul capătă, treptat, culoare, nerv, consistență, antrenorul Sorin Cîrțu îl „mută“ inspirat pe Fane Stoica, la margine, pe flancul drept, unde oaspeții vor deplasa automat un fundaș central, lipsit de viteză, Popicu, sistematic depășit de adversarul direct. În min. 30, gazdele își majorează avansul: Mănăilă, urcat mult în atac, centrează lung, Cristian ezită, N. Zamfir „scoate“, din unghi mort, balonul în fața porții, unde Ad. Pigulea, la datorie, înscrie lejer: 2—0. La acest scor gazdele uită de orice oboseală, Badea și Ciurea își activează coechipierii, toate liniile cooperează mai inspirat și (min. 38) la un corner executat de Badea apărarea oaspeților gafează în serie, iar N. Zamfir aduce scorul la 3—0, printr-o execuție dezinvoltă, de la 7—8 m. 
  @ La reluare, craiovenii vor oferi momente de spectaculozitate maximă ale jocului, actul doi fiind nu numai animat, dar și de o calitate mai mult decit acceptabilă. Mai întîi Pigulea (min. 48) va șuta de puțin peste transversală, printr-o execuție aplaudată, apoi D. Moldovan (min. 57) va profita de o inexactitate a defensivei craiovene, puțin deconcentrată, și, la primul șut pe spațiul porții lui Prunca, va reduce din diferență: 3—1. Craiovenii revin imediat în jumătatea adversă, Săndoi (min. 58) și Bica (min. 59) vor expedia două șuturi violente. Jocul place și N. Zamfir, într-o zi fastă, își amintește de urcările în atac ale „nașului“ său, Gică Popescu, și îl face K.O., în min. 60, pe portarul Țene, cu un șut plasat: 4—1. Întreg stadionul aplaudă acum pe „alb-albaștrii“ care, fără eforturi (min. 80), aduc scorul la 5—1, la o lovitură liberă (obținută de Pigulea, în duel cu Tătăran) executată năpraznic, cu stîngul, de proaspătul internațional Pavel Badea. Urmează o altercație nejustificată între Stoica și Popicu, provocată de craiovean (!), și ambii jucători vor fi eliminați din teren, incitînd o parte a publicului. Oaspeții pîlpîie, încă o dată, un atac prin talentatul Moga și reduc din diferență. 5—2. Meci bun, victorie obținută fără... dureri de cap, chiar dacă, nu trebuie să uităm, Gloria reprezintă doar o proaspătă divizionară A. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Mircea Canțăr

Round 7

[edit]
  • 7. (1990, 09, 29) FC Universitatea Cluj - CS Universitatea Craiova 0-1
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_10/?pg=1&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Municipal
  $ATTENDANCE           ^ 6 5000
  $REFEREE              ^ Ad. Porumboiu (Vaslui)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ Florin Popescu (Ploiești), Șerban Necșulescu (Tîrgoviște)
  $MANAGERS             ^ Vasile Iordache / Sorin Cîrțu
  $GOALS                ^  / Cristescu 57 (Olaru)
  $CARDS                ^ PIGULEA, JENEI, TEODORESCU  /  
  $PLAYERS              ^ Naghi @ GHERMAN, Neamțu, Jenei, DOBROTA @ Sabo (Corpodean), Teodorescu, Marian Alexandru (Stan), Dican @ RADAR, Muntean  / PRUNEA @ Mogoșanu, AD. POPESCU, N. ZAMFIR, Bica @ CRISTESCU (Mitriță), Olaru, BADEA, Prună (Claudiu Stoica) @ Pigulea, Ceaușilă  
  $CORNERS              ^  13-2 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  8-8 
  $SHOTS ON TARGET      ^  3-4 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  1-6  
  $ARTICLE TITLE        ^ Superba lecție a contraatacului 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadion Municipal ; Teren bun; timp excelent. 
  @ A arbitrat, fără reproș, Ad. Porumboiu (Vaslui), la linie Florin Popescu (Ploiești) și Șerban Necșulescu (Tîrgoviște). 
  @ Universitatea Craiova făcut deplasarea în municipiul de pe Someș cu unele probleme de efectiv : Șt. Stoica (suspendat pentru cartonașul roșu primit cu o etapă în urmă), Mănăilă și Ciurea (cumul de cartonașe), Săndoi (a acuzat un mai vechi traumatism și a fost cruțat în vederea meciului de miercuri cu Partizani). Elevii lui Sorin Cirții au prins, insă, o zi fastă, pe care în cele din urmă nu le-a dat-o nimeni. Și-au făcut-o siguri, în condițiile impuse de întîlnire, important era ca sistemul defensiv al craiovenilor (cu Ad. Popescu și N. Zamfir implantați ca veritabili piloni) să funcționeze fără fisuri, iar linia mediană (cu Badea și Olaru destul de laborioși) să „acopere" cît mai mult în fața apărării, printr-un marcaj strict, să riposteze la nevoie pe contraatac în maniera și cu armele care îi sînt atît de specifice. 
  @ Formația antrenată de Vasile Iordache începe destul de tare și, chiar în minutul 2, Teodorescu șutează de la 17 metri, extrem de periculos, aproape de rădăcina barei din stinga, Prunea reținând cu oarecare dificultate. Acest moment fost urmat, pe tot parcursul partidei, doar de altele două cu șanse de a se înscrie la poarta adversă: în minutul 42 cînd, la cel de-al șaptelea corner, fundașul Gherman se înalță deasupra tuturor, însă trimite balonul peste transversală, și în minutul 48: șutează, mai întîi, Kadar, reia Marian Alexandru și mingea se duce ghiulea, spre colțul din stinga jos, un gol ca și făcut, dar Prunea se întinde și scoate în corner. 
  @ Dincolo, la buturile lui Naghi, primul șut pe spațiul porții îl vom consemna abia în minutul 15 (Prună). Dar încercarea (anemică, e adevărat) are importanța ei, marcînd într-un fel reușita evadării din clește a jucătorilor oaspeți. Meciul nu are ritm ridicat, ceea ce convine apărării craiovene. Loviturile de colț abundă, atacul „șepcilor roșii" nu găsește, însă, nici o soluție pentru a-l învinge pe Prunea. Scapă Badea pe contraatac, Olaru „liniștește“ însă faza, în loc de a îndrăzni mai mult. Scapă apoi Pigulea, îl ține Neamțu și înlătură pericolul. Se simte și Cristescu ceva mai mult în ofensivă, o nesincronizare Olaru-Pigulea încheie neinspirat o altă acțiune a craiovenilor. 
  @ În minutul 54 centrează același neobosit Kadar, Prunea plonjează la picioarele lui Teodorescu. Mai trec trei minute, Badea recuperează o minge în propria jumătate de teren, îl deschide pe Olaru, care se bate cu apărarea adversă pînă în apropierea liniei de fund; el „întoarce“ balonul spre Cristescu, boltă peste Neamțu, iese Naghi, este trimisă mingea și peste acesta, Cristescu intră cu minge cu tot plasă : 1—0 pentru Universitntatea ! Golul toarnă plumb în picioarele jucătorilor de la „U“, care continuă să forțeze. Alte lovituri de colț, alte lovituri libere din preajma carelui de 16 metri. Mingea se va izbi ca de zid. În minutul 72 aveam să urmărim o tipică ieșire în corpore din strînsoarea adversă, cu Mogoșanu în prim-plan ; în doar cîteva secunde șase-șapte jucători de la Universitatea se vor desface în „armonică“ și vor ocupa spații avansate în cealaltă jumătate de teren. Mai zvicnește o dată Dican, dar clujenii se încurcă atît de mult între ei, încît mingea va fi scoasă în apropierea buturilor noastre de către... Teodorescu! 
  @ Scor meritat, victorie logică și gindită pînă la amănunt. Din punct de vedere tactic, Sorin Cîrțu a fost cu un „cap“ peste colegul său, Vasile Iordache. Este foarte probabil (dacă expresia vi se pare potrivită) ca această spectaculoasă lecție a contra-atacului, un fel de „specialitate a casei“ la craioveni, să aducă alte și însemnate puncte nu doar din confruntările campionatului intern.
  @ Încheiem aceste rînduri cu impresia deosebit de plăcută și din jocul echipelor de tineret-speranțe, în care „cavaleria“ pur-singe a lui Nicolae Zamfir a marcat șase goluri, unul mai frumos ca altul, ratind încă atîtea. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Virgil Dumitrescu

Round 8

[edit]
  • 8. (1990, 10, 07) CS Universitatea Craiova - FC Farul Constanța 2-2
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_10/?pg=21&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Central
  $ATTENDANCE           ^ 15 000
  $REFEREE              ^ M. Ivăncescu (Brașov)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ Ad. Moroianu (Ploiești), Costin Toma (Piatra Neamț)
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^ Badea 2 (Mănăilă), Emil Săndoi 43 (Badea) / Dinu 6, Oprea 69 (Petcu)
  $CARDS                ^  /  
  $PLAYERS              ^ Prunea @ Mănuilă, Săndoi, N. Zamfir, Ad. Popescu @Ciurea, Olaru, Bica (70 Prună), Badea @ Neagoe (79 Mogoșanu), Ceaușilă / V. Marcel @ Tufan, Moraru, Dorobanțu, Dumitru @ Bîrbora, Dinu, Zahin, M. Georges @ Peteu (71 Vintilă), Stere (31 Oprea)  
  $CORNERS              ^  16-3 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  24-11 
  $SHOTS ON TARGET      ^  8-5 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  6-0  
  $ARTICLE TITLE        ^ Alb-albaștrii și-au... dezamăgit publicul! 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadion „Central“ ; timp frumos ; teren bun ; spectatori circa 15 000.
  @ A condus, cu mari greșeli, înfluențînd rezultatul partidei : M. Ivăncescu (Brașov); la linie: Ad. Moroianu (Ploiești) și Costin Toma (Piatra Neamț). 
  @ Alb-albaștrii au abordat meciul cu F.C. Farul purtând fiecare câte o brasarda albă, semn al unei nemulțumiri publice pentru tergiversarea plăților cuvenite la ultimele meciuri cîștigate. S-au purtat înaintea meciului citeva runde de discuții vizavi de această chestiune, publicul a primit vestea puțin contrariat, așteptînd derularea jocului, al cărui deznodământ favorabil l-ar fi transformat cu siguranță în... partizanul echipei. Remiza obținută de gazde, jocul incoerent din repriza a doua a intîlnirii, ratările numeroase au atras admonestarea zgomotoasă a tribunelor, craiovenii fiind fluierați copios la ieșirea din teren, iar constănțenii... aplaudați. Indiscutabil, studenții au vrut să cîștige întâlnirea cu F.C. Farul și nicidecum să boicoteze rezultatul din cauza neonorării pretențiilor lor financiare. N-au reușit fiindcă au prins o zi slabă (îndeosebi Ceaușă și Neagoe, reintrați după o îndelungată absență), iar de față au avut un adversar tenace, ambițios, desâvirșit mobilizat. A mai existat și faza litigioasă din min. 53 cînd, la scorul de 2—1 pentru gazde, Mânăilă a fost clar faultat în careul advers, insă arbitrul M. Ivăncescu n-a acordat penalty-ul cuvenit, a cărui transformare ar fi conferit o altă fizionomie jocului. 
  @ Partida a debutat furtunos: chiar în min. 2, la primul corner, executat de pe flancul drept, o combinație Mănăilă-Badea se încheie cu un șut violent al celui din urmă, în colțul lung al porții lui V. Marcel, rămas fără replică : 1—0. Jocul are nerv, dar în min. 6, pe un fond de relaxare prematură, constănțeanul Dinu, mijlocaș de acoperire, urcă în atac și trimite de la 25 m un șut puternic pe jos, balonul este deviat vizibil de Săndoi, iar portarul Prunca este surprins pe contre-pied: 1—1. În min. 16 oaspeții puteau chiar lua conducerea, prin Tufan care s-a aflat la un pas de gol. Craiovenii iau jocul în serios, dar Badea (min. 18 și 24) și Ciurea (min. 20) nu izbutesc să înscrie, fiindcă fie apără senzațional M. Marcel, fie că șuturile lor nu au precizia necesară. Oricum, în min. 43 când presiunea devenise maximă la poarta constănțeană, la cel de-al 8-lea corner, o combinație Badea-Ciurea-Badea se încheie cu o centrare utilizabilă pentru Săndoi care, din 4—5 m, majorează scorul : 2—1.
  @ Repriza secundă va fi mai tensionată. În min. 48 craiovenii acuză obstrucție la Săndoi, în suprafața de pedeapsă adversă, dar arbitrul Ivăncescu nu ia în considerație protestele; în min. 51 Badea centrează impecabil, golul pare iminent, dar tentativa lui Neagoe este dejucată de aplombul lui Bîrbora, care deturnează balonul în corner. În min. 69 oaspeții egalează nesperat: Peteu îl activează pe Oprea și acesta, cu un șut în cros, din întoarcere, îl surprinde pe Prunea : 2—2. Echipa lui Sorin Cîrțu acuză acum lipsa de inspirație, oboseala din meciul cu Tirana, se împotmolește tactic și pină în finalul jocului consemnăm doar ratarea lui Ad. Popescu (min. 75) — șut peste bara transversală din 7—8 metri și bomba lui Prună (min. 81) deturnată în corner. Omul „scînteie“ al echipei, Ciurea, singurul jucător cu aplomb și fantezie, va sfîrși partida epuizat de numeroasele starturi, cu balonul la picior, pe care le-a luat fără a mai avea strălucirea din întâlnirile anterioare. Jocul se încheie cu o remiză care a suparat asistența, dar fotbalul are fețele lui și iată una dintre acestea, împotriva datelor din caseta tehnică, desigur, și ele, semnificative. Am putea spune că Universitatea n-a câștigat și fiindcă unul dintre jucătorii săi „de lux“, Fane Stoica a privit jocul din tribune... fiind suspendat trei etape, pentru o „copilărie“ greu de explicat, iar Ad. Pigulea, alt jucător de bază al echipei, adiționase și el... două cartonașe galbene. 
  @ ★
  @ Nemulțumirea s-a stins... 
  @ În cursul zilei de ieri, am fost informați de domnul Marcel Popescu, președintele Clubului „Universitatea“, că au fost efectuate toate plățile către jucătorii echipei de fotbal. În felul acesta nemulțumirea... s-a stins. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Mircea Canțăr
  $ARTICLE TITLE        ^ Declarații după meci:
  $ARTICLE REPORT       ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_10/?pg=21&layout=s 
  $ARTICLE BODY         ^ EMIL SĂNDOI:  „Îmi pare nespus de rău că s-a terminat așa. Cauza? Cred că și oboseala după returul cu „Partizani“ și-a spus cuvîntul, dar mai sunt și „altele“. Bunăoară, nu cred că este posibil ca o echipă de divizia ”A”, participantă în cupele europene, să nu dețină tricouri albastre cu mînecă scurtă ?!! Am intrat pe teren în tricouri de iarnă ! Sunt foarte groase, chiar ne-au stors puterile în prima repriză. Sincer vorbind consider ca jucătorii care n-au evoluat în meciul cu „Partizani“ și au jucat astăzi (duminică — n.n.) nu și-au făcut pe deplin datoria. Repet, îmi pare foarte rău de acest rezultat dar sper să luăm două puncte la Rapid și publicul să ne ierte ! 
  @ PAVEL BADEA : „Ne gândeam la un rezultat strîns, dar nu la acest 2—2 acasă, pe care eu îl consider un eșec. Cred că oboseala este principalul vinovat. Noi am intrat intr-un ciclu competițional fantastic: jucăm de peste o lună trei meciuri pe săptămînă. Dar, să recunoaștem, cel puțin o lovitură de pedeapsă trebuia să ni se acorde, pe drept. Am fost net dezavantajați. Am impresia că există un „complot“, parcă, împotriva noastră (arbitrii, chiar federația etc.). Ce vreau să cunoască adevărații suporteri ai noștri? Trecem printr-o perioadă foarte critică datorită condițiilor financiare pe care conducerea ni le-a promis, dar nu le-a rezolvat. Astăzi, am fost intr-un fel de grevă japoneză, cum se spune. Am jucat purtind banderole albe, semn de avertisment. În cazul în care nu se rezolvă solicitarea noastră, starea echipei va fi foarte, foarte proastă. Să ne înțelegem insă : acest 2—2 nu este un avertisment. Este o intîmplare nefericită, cu toate că noi am jucat bine astăzi. Dar constănțenii au avut doar două ocazii clare pe care le-au fructificat. Nu ca noi...“. 
  @ BEBE IOVANESCU, antrenor secund la Farul Constanța : „După acest nesperat 2—2 obținut în fața puternicei echipe craiovene, nouă, antrenorilor, nu ne rămâne decit să mulțumim băieților pentru ardoare și... inspirație. Meciul nu trebuie luat de craioveni ca pe un... capăt de țară nefericit. Asta a fost să fie. Urăm alb-albaștrilor succes in turul II al Cupei U.E.F.A. Dar, atenție, la ratări !“. 
  @ SORIN CÎRȚU : „N-am de spus nimic...“. 
  @ FANE CIOACĂ : „Ce dracu să mai zici ? ! Nimeni nu ne ajută... Avem multe probleme, dar...“. 
  @ BOLDICI : „Cu așa arbitraj nu puteam câștiga nici dacă mai jucam încă o repriză. Ce mai, iarăși sunt pe capul nostru „alți“ binevoitori. Toți ne vor „binele“...“. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Ion Jianu

Round 9

[edit]
  • 9. (1990, 10, 10) FC Rapid București - CS Universitatea Craiova 1-4
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_10/?pg=29&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Giulești
  $ATTENDANCE           ^ 15 000
  $REFEREE              ^ Gheorghe Constantin (Rm. Vilcea)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ I. Danciu (Petroșani), Gr. Macavei (Deva)
  $MANAGERS             ^ Cîrțu / Cosmoc
  $GOALS                ^ Cr. Sava 88 / Pigulea 27 (Ciurea), 43 (Cojocaru), Cristescu 66 (Ciurea), 77 (Mănăilă) 
  $CARDS                ^ Comănescu, Țîră, Bica, Dumitrascu RED  /  
  $PLAYERS              ^ Toader @ Comănescu, Cristea, Balica, Dumitrașcu @ D. Sava (67 Cr. Sava), Goanță, Constantinovici, Dragan @ Drăghic , Țîră (53 Caciureac).  /  Prunca @ Munaiiu, Sandul, Ad. Popescu (18 Cojocaru, 75 N. Zamfir), Ilica @ Olaru, Badea, Mogoșanu, Ciurea @ Cristescu, Pigurea. 
  $CORNERS              ^  8-3 
  $CAPTAINS             ^  Ad Popescu / Goanță
  $SHOTS IN TOTAL       ^  16-9 
  $SHOTS ON TARGET      ^  7-5 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  2-5  
  $NOTES                ^  Goluri tineret: / Stinga, Girlesteanu, Goiceanu, Mitrita, Papa  
  $ARTICLE TITLE        ^ Violență și goluri pe Giulești 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadionul Giulești ; teren bun; timp frumos ; spectatori ; circa 15 000.
  @ A arbitrat : Gheorghe Constantin (Rm. Vilcea) — la centru; I. Danciu (Petroșani) și..., eroul meciului, Gr. Macavei (Deva) — la linie.
  @ La ora cînd transmitem această cronică (ora 18,00), echipa Universității Craiova n-a reușit să părăsească incinta stadionului Giulești. Doar arbitrii, cu ajutorul poliției. Greu de descris ce a fost după meciul de astăzi (n.r. ieri), cum tot greu este și de înțeles nemulțumirea gazdelor din min. 26 al partidei. Atunci vigurosul atacant Ad. Pigulea a fost activat, la circa 25 m de poarta lui Toader, primind balonul de la Ciurea ; a driblat doi apărători adverși, a pătruns în careul rapidist și, de la 7—9 m, a expediat balonul în colțul sting al porții rapidiste. Gol clar ca lumina zilei, cum avea să remarce, la pauză, observatorul federal N. Rainea. La faza descrisă mai sus, tușierul Gr. Macavei s-a trezit „din somn" ridicînd, în mod inexplicabil, fanionul. Acest eveniment a condus la întreruperea partidei aproape 17 minute, interval în care s-au derulat scene penibile. Spre cinstea și curajul său, arbitrul de centru Gh. Constantin, bruscat și înjurat ca la ușa cortului, a rămas neclintit în decizia sa : gol pentru Craiova. Tribuna rapidistă schimbă repertoriul, scandînd : „omoriți-i pe olteni“ și vă puteți închipui ce a urmat: o aprigă dispută, depășindu-se sistematic limitele regulamentului de către jucătorii feroviari. Ca fapt divers, cartonașul galben acordat lui Țîră — după ce fusese eliminat Dumitrașcu — s-a datorat faptului că a șutat cu mingea în arbitru (! ?). Furia gazdelor este dezamorsată de același Pigurea, care a marcat al doilea gol (min. 42) dintr-o pasă ideală primită de Cojocaru. La pauză, N. Rainea încearcă potolirea spiritelor. Începe „furtuna“ reprizei a doua. Gazdele ratează, precipitate se încurcă, nu-și stăpinesc nervii, în timp ce craiovenii, calmi, pun stăpînire pe joc din toate punctele de vedere. Cele două goluri înscrise de tînărul Cristescu (min. 66 și 77) sînt o consecință logică a prestației excelente a formației craiovene. În tribune a continuat... convulsia. Feroviarii au o ultimă zvîcnire, min. 88, cînd Cr. Sava a șutat puternic, iar Bica a deviat, balonul, involuntar, pe lingă Prunea. Vom reveni. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Ion Jianu
  $ARTICLE TITLE        ^ CULMEA RIDICOLILUI...
  $ARTICLE BODY         ^ Nu știm dacă ați avut ocazia să-l ascultați, ieri, pe comentatorul sportiv Corneliu Mihăiescu, desemnat să transmită la radio secvențe din partida de campionat Rapid — Universitatea Craiova. A fost o jale întreagă „bolboroseala“ acestui pseudo-analfabet. Și nu e pentru prima dată. Să admitem că arbitrul Gr. Macavei a greșit la primul gol al „alb-albaștrilor“, dar Craiova a cîștigat finalmente cu 4—1, și cînd o echipă își adjudecă victoria la un asemenea scor ea merită și primește, peste tot în lume, elogiile cuvenite. Numai că dl. Corneliu Mihăescu bate câmpii invocînd Comisia de disciplină a F.R.F., indignarea lui profundă față de cele petrecute la primul gol, refuzul observatorului F.R.F., N. Rainea, de a-i acorda în pauza partidei un interviu, golul rapidiștilor din final, etc. Detestabilă transmisie. Oricum Corneliu Mihăescu e un caz unic de lipsă de logică altoită pe o și mai acută lipsă de profesionalism. Nici nu știi care absență, dintre acestea doua, e mai abisală. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^


  $ARTICLE TITLE        ^ Sorin Cîrțu: „Macavei și-a recunoscut greșeala..." 
  $ARTICLE REPORT       ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_10/?pg=33&layout=s
  $ARTICLE BODY         ^ Înaintea începerii partidei, la „Universitatea“ erau două semne de întrebare : cine va purta tricourile cu nr. 1 și 4, deoarece Prunea și Adrian Popescu acuzau recente traumatisme. Nicolae Zamfir solicitase conducerii un „respiro“ pentru acest meci, de aceea a fost introdus în teren doar spre finalul partidei. Pînă la urmă au intrat Prunea și Ad. Popescu, dar în min. 18, Ad. Popescu este nevoit să părăsească terenul, datorită faulturilor repetate ale atacanților feroviari (îndeosebi Țară), banderola de căpitan fiind preluată de Săndoi.
  @ Robert Cosmoc, înainte de meci: „Vrem să cîștigăm !“. Emil Săndoi : „Și noi vrem să cîștigăm, să ne spălăm rușinea din meciul cu Farul. Numai așa vom fi iertați de suporterii noștri“. 
  @ În minutele penibile de întrerupere din prima repriză, la un moment dat, centralul Gh. Constantin era tentat să anuleze golul lui Pigulea! Alb-albaștrii, alături de antrenori, nemulțumiți, s-au „localizat“ la marginea terenului cu intenția de a se retrage din teren. Dar Gh. Constantin a rămas la decizia sa inițială, cea corectă: acordarea golului. Altă „tevatură“ : toți rapidiștii, în frunte cu antrenorii lor, au înconjurat arbitrul de centru. A intrat și „Tamango“ pe teren pentru potolirea spiritelor... Și toate de la semnalizarea aiurită a lui Macavei!
  @ La pauză, observatorul federal N. Rainea s-a rugat minute în șir de antrenorul Cosmoc și de căpitanul rapiidiștilor, Goanță, pentru a-i aduce în cabina arbitrilor „la ordine“, alături de Cîrțu și Săndoi.  
  @ După terminarea partidei, așa-zișii suporteri rapidiști au blocat ieșirea arbitrilor și a echipei învingătoare, manifestîndu-se în mod rușinos și de neînțeles. Noroc că televiziunea a prezentat, seara, faza dubioasă, așa că... 
  @ Sorin Cîrțu, după meci : „Totul a pornit de la greșeala, neintenționată, după părerea mea, a lui Macavei. De altfel, la pauză, și-a recunoscut greșeala, faptul că s-a grăbit în a semnaliza, crezînd că Pigulea va pasa către un coechipier. M-ar fi durut ca arbitrul de centru — care nu are nici o vină în toată povestea asta — să schimbe decizia inițială. Nu înțeleg manifestările reprobabile care au loc acum, aici (miercuri, după meci — n.n.). Mi se întărește convingerea că ceea ce au făcut rapidiștii la Pitești nu este doar o întimplare. Comisia de disciplină F.R.F. fiind foarte maleabilă în „cazul“ Pitești, fiindcă dl. Gîtejan — președintele comisiei de disciplină — nu este altul decit... fostul jucător al „vișiniilor".
  @ Cristescu : „Mă bucur că, fiind doar la a doua mea titularizare, am dat două goluri, din două pase ideale primare de la Ciurea și, respectiv, Mănăilă. Primul gol al lui Pigulea ne-a ambiționat. Meritul mare îl are, însă, întreaga echipă". 
  @ Pigulea : „La primul gol n-am înțeles ce a fost dubios?! Notați faza golului : după ce mingea mi-a revenit de la Ciurea, am preluat-o în afara careului mare, am făcut unul sau două driblinguri, am pătruns în careu și, de la 7—8 m, am tras lateral dreapta, pe colțul scrrt, pe lingă Tender. Clar, nu?“. 
  @ Rica Răducanu: „Cum să fac eu, rapidist, declarație ? Ce să spun ? Că a fost gol corect ? Să mă „halească“ ăștia?!“ 
  @ P.S. Craiovenii au plecat spre casă după aproape trei ore, dar cu un autobuz al clubului Rapid! Printr-o stratagemă a poliției, alb albaștrii s-au refugiat în scara unui bloc, de unde i-a „cules" autobuzul gazdelor. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Ion Jianu

Round 10

[edit]
  • 10. (1990, 10, 19) CS Universitatea Craiova - FC Dinamo București 1-0
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_10/?pg=52&layout=s https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_10/?pg=55&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Central 
  $ATTENDANCE           ^ 25 000
  $REFEREE              ^ Constantin Gheorghe (Suceava)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ Aurel Gh (P Neamț), M Axente (Arad)
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^ Ciurea 84 /  
  $CARDS                ^ Badea / Matei, Timoftei, Cheregi, Mihăiescu
  $PLAYERS              ^ Prunea @ Mănăilă, Săndoi, Olaru, Cristescu @ Ciurea (89 Cojocaru), Zanfir, Mogoşanu, Badea @ Pigulea (88 Neagoe), Stoica / Stelea @ Mihălescu, Rednic, Matei, șelimeși @ Marca, Doboș, Timofte I, C. Pană, Cheregi (78 C. Zamfir) @ Damaschin (min. 81 Fulga) 
  $CORNERS              ^  3-3 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  8-3 
  $SHOTS ON TARGET      ^  4-2 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  -  
  $NOTES                ^  Marcatori tineret Cl Stoica, Cotea, Ceaușilă, Carabaș 0, 0, Mitriță 0,0  
  $ARTICLE TITLE        ^ Oxigen pentru... Dortmund
  $ARTICLE BODY         ^ Stadion „Central“, vreme frumoasă. Teren bun.
  @ Aidoma meciului retur cu F.C. Kaiserslauterns, de acum cîțiva ani, am răbdat (și fără... tutun) pînă în minutul 84, cînd "piticul" Ciurea l-a învins cu un șut necruț[tor, pe Stelea, pină atunci „neintrebuințat" de atacanții craioveni. Trebuie să recunoaștem că partida în sine n-a avut virtuți tehnice deosebite (nici fluența așteptată). Una peste alta, a fost un meci fără valențe tactice, declanșat între două echipe dornice de a accede în clasament. Ca de fiecare dată, și în această întîlnire s-au repetat „scenariile" vechilor dispute „U“ — Dinamo, deși, ieri, ambele combatante nu au mai avut aceiași „actori". Spiritul de combativitate, rivalitatea cunoscută și-au păstrat intacte vechile valențe. Ceea ce anticipasem, înainte de începerea meciului s-a adeverit : elevii lui Mulțesscu au dejucat, cu singe rece, orice intenție ofensivă a alb-albaștrilor, printr-o apărare ermetică și dese incercaru de a contraataca. Chiar și imensa ratare a lui Damaschin (din minutul 80) — șut respins miraculos de Prunea, de la numai cițiva metri, n-a putut pune în umbră evoluția, pe ansamblu, mai bună a elevilor lui S. Cirțu. Ei au fost, în majoritatea timpului, la cîrma jocului și, indiscutabil merită această revanșă asupra dinamoviștilor. Publicul și-a pierdut, la un moment dat, răbdarea și speranța (în repriza a doua), dat fiind faptul că dinamoviștii au avut trei ocazii în... două minute (78—79). De fiecare dată, N. Zamfir a deviat mingi periculoase în corner (din fața lui C. Pană, Damaschin și Doboș). Ce s-a intimplat pină atunci? Tatonarea excesivă (prima repriză), prudență în defensiva craioveană, citeva ocazii ratate de către Pigulea (min. 20 și 23), Mănăilă (min. ///), Zamfir (min. 40) și... cam atît.
  @ Nici în a doua sa parte meciul n-a avut o alură mai spectaculară. Dar să nu uităm că, în această intilnire, s-a disputat, poate, titlul de campioană de toamnă. O victorie personală a lui Cîrțu (în absența lui Ad. Popescu (nerefăcut) și Bica (suspendat) care a titularizat doi tineri — Moagoșanu și Cristescu). O victorie dificilă, muncită, un adevărat balon de oxigen în perspectiva dificilei partide de miercuri, din turul al II-lea al Cupei U.E.F.A., cu Borussia Dortmund.  
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Ion Jianu

Round 11

[edit]
  • 11. (1990, 10, 28) FCM Bacău - CS Universitatea Craiova 1-0
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_10/?pg=73&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ Piatra Neamț ★ ; '
  $STADIUM              ^ „Ceahlăul
  $ATTENDANCE           ^ 6 000
  $REFEREE              ^ George Ionescu (București)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ Gh. Dumitrașcu (Constanța), L. Măerean (Brașov)
  $MANAGERS             ^ Mircea Nedelcu /  
  $GOALS                ^ Burleanu 30 (Jercălău) HEAD /  
  $CARDS                ^ Burleanu, Ghioane / Mogoșanu, Zamfir, Olaru, Mănăilă  
  $PLAYERS              ^ Alexa @ Jercălău, Fîșie, Artenie, Ciudin @ Haidău, Burleanu, Ghioane, Hodină (81 Postolache) @ Căpușe (62 Condurache), Scinteie / Prunea @ Mănăilă, Săndoi, Olaru, Zamfir @ Bica, Cristescu (36 Neagoe), Mogoșanu, Ceaoșilă (49 Prună) @ Șt. Stoica, Pigulea   
  $CORNERS              ^  5-3 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  11-5 
  $SHOTS ON TARGET      ^  7-4 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  0-1  
  $ARTICLE TITLE        ^ O surpriză doar aparentă... 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadion „Ceahlăul" — Piatra Neamț ; teren alunecos ; timp răcoros, cu burniță (și întuneric) în repriza a doua.
  @ A arbitrat corect: George Ionescu (București) ; la linie : Gh. Dumitrașcu (Constanța) și L. Măerean (Brașov). 
  @ Încerc. înainte de toate, un sentiment de amărăciune, de nedumerire chiar, de frustrare dacă vreți, că soarta nu a vrut — întocmai ca la meciul cu F.C. Farul — să ne „favorizeze" ocuparea primului loc în clasament. Scriu „soartă", dar, de fapt, partida a fost pierdută de alb-albaștri, pur și simplu, datorită unor neputințe. Să nu credeți că băcăoanii au fost mult superiori partenerilor lor (doar Scînteie ce a mai... scînteiat!), dar ei au cîștigat — așa cum ///, după meci, antrenorul principal, Mircea Nedelcu — și cu puțin noroc. Craiovenii au plecat spre Piatra Neamț cu trei absențe notabile (Ad Popescu și Ciurea — indisponibili și Badea - cumul de două cartonașe galbene), prea siguri de victorie, dar în teren nu au strălucit la nici vreunul din capitolele fotbalului, evoluînd cenușiu, manifestînd destule carențe la disciplină și respect față de fotbal, față de club — lucru confirmat și de antrenorul Sorin Cîrțu, la terminarea meciului. Înclinăm să credm că unele carențe nu s-au manifestat doar în această partidă... Poate vă surprinde „amănuntul" (esențial!) că primul șut sănătos pe spațiul porții lui Alexa, craiovenii l-au expediat doar în min. 65 (Șt. Stoica, de la aproximativ 17—18 m) ! ? Asta spune ceva... Ce-i drept, „U“ Craiova avut de partea ei superioriatatea teritorială în repriza a doua, a atacat susținut în finalul meciului, dar fără efectul scontat. De fapt, acțiunile alb-albaștrilor au și debutat bine: Șt. Stoica (min. 3) și Săndoi (min. 4) au irosit două ocazii de a deschide scorul ! Din nefericire — după ce Prunea se evidențiază la șutul puternic și plasat al lui Haidău (min. 28) — peste două minute urmează o fază fixă : Jercălău execută o lovitură liberă (peste 25 m) către Ghioane, acesta-i restituie mingea, defensiva craioveană ezită, Jercălău recentrează și Burleanu, aflat nemarcat („omul“ lui, Bica, era în zid, iar Cristescu... l-a scăpat din marcaj), trimite de la 7—8 m, cu capul, balonul în plasa porții lui Prunea : 1—0. Gol norocos ? 
  @ Repriza a doua debutează cu alte ocazii ale gazdelor (Căpușe — min. 47), (Scînteie — min. 52), dar odată cu scurgerea timpului, deși craiovenii dominau, devenea evident pentru — s-o spunem cu sinceritate ? — spectatori că jucăm stereotip și fără șanse. Stoica se zbate, expediază acel șut senzațional (min. 65), dar cea mai mare ocazie de egalare o... bîlbîie în careu Neagoe (min. 84) ! Peste patru minute, Condurache este căzut în careul nostru intr-o fază neclară... Meciul se termină pe întuneric (la propriu și la figurat)... 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Ion Jianu

Round 12

[edit]
  • 12. (1990, 11, 03) CS Universitatea Craiova - FC Politehnica Timișoara 3-0
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_11/?pg=9&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Central
  $ATTENDANCE           ^ 7 000
  $REFEREE              ^ Oct Ștreng Oradea)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ M Niculescu Buc, I Moise Buzău
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^ Săndoi 7 (Badea) HEAD, Mogoșanu 31, Badea 60 (Ciurea) /  
  $CARDS                ^ Stoicov, Alășan, Prunea, Bica, Bungău 55 RED /  
  $PLAYERS              ^ Prunca @ V. Mănăilă, Vd. Popescu, Săndoi, Cojocaru (73 Prună) @ Ciurea, Mogoșanu, Bica, Badea @ Șt. Stoica, Ad. Pigulea (69 Cl, Stoica) / Almășan @ Varga, Ionuț, Bungău, Stoicov @ Andreas (/// Rosemblum), Vaicu, Timofte, Bătrînu (73 N. Mănăilă) @ Oloșatian, O. Popescu.   
  $CORNERS              ^  6-2 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  16-4 
  $SHOTS ON TARGET      ^  8-2 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  4-2  
  $ARTICLE TITLE        ^ Victorie lejeră, dar... gîndurile zburau la Dortmund 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadion „Central“ ;  timp frumos ;  teren excelent.
 
  @ A arbitrat, în general bine : Oct. Streng (Oradea) ; la linie : M. Niculescu (București) și I. Moise (Buzău). 
  @ Confruntnarea dintre cele două reprezentante „șifonate„ al fotbalului nostru, în Cupa U.E.F.A., n-a stîrnit mare interes și a fost adjudecatâ pe merit, de „alb-albaștri'”, la un scor sugestiv. Cele două protagoniste s-au agitat tot timpul în teren, au alergat permanent, conferind partidei lumini și umbre îngrijorătoare în perspectiva meciurilor retur cu Borussia Dortmund și, respectiv, Sporting Lisabona. Alb-albaștrii au avut în Badea un coordonator laborios și inspirat, care a filtrat multe baloane, dirijîndu-le pe cele mai oportune itinerarii, dar a și cooperat benefic cu Ciurea, Mogoșanu, Mănăilă, Bica și ceilalți. De altfel, Badea și-a anunțat „ziua bună" în care se află, chiar în min. 5, cînd a expediat de la 25 metri un șut năucitor pentru portarul Almășan, balonul izbind stîlpul din stinga porții. Două minute mai tîrziu, același Badea se lansează intr-un dribling prelungit, obține un corner, tot el îl execută și Emil Săndoi, cu capul, deschide scorul : 1—0. Jocul este agreabil, craiovenii domină insistent și după ce Șt. Stoica (min. 24) irosește o ocazie bună, în min. 31 tînărul Mogoșanu prinde un șut, în cros, de la 16 metri, care merge în colțul lung al porții timișorene : 2—0. Oaspeții replică printr-un contraatac purtat de Oloșutean, oprit de portarul Prunea cu prețul unui cartonaș galben, la circa 30 metri de propria-i poartă. Din executarea loviturii libere respective, Timofte va trimite balonul în stîlpul sting al porții craiovene. Gazdele vor reveni în atac și o centrare „tăiată" a lui Mănăilă (min. 39), reluată cu capul de Ad. Pigulea, va prilejui portarului Almășan posibilitatea unei aplaudate robinsonade. Actul II va fi mult mai șters, în pofida sclipirilor lui Ciurea, irezistibil pe alocuri, și al „contrelor" timișorenilor, neresemnați o clipă. În min. 60, Ciurea creează prin dribling o poziție avantajoasă de șut liftat lui Badea și scorul devine... 3—0. Același Ciurea (min. 63 și 85) este la un pas de majorarea scorului, acțiunile sale primind aplauzele cuvenite ale insuflentei galerii craiovene. Victorie lejeră, de palmares... și de clasament a craiovenilor, dar astă-seară la Dortmund le va fi mult mai greu. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Mircea Canțăr

Round 13

[edit]
  • 13. (1990, 11, 11) CSM Jiul Petroșani - CS Universitatea Craiova 0-1
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_11/?pg=25&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Jiul
  $ATTENDANCE           ^ 7 000
  $REFEREE              ^ S. Ioan Galați
  $ASSISTANT REFEREES   ^ C. Corocan Reșița, Ad. Cuzmanovici Reșița
  $MANAGERS             ^ P. Libardi /  
  $GOALS                ^  / Ciurea 64 P
  $CARDS                ^  / Bîcu, B Popescu, C Florescu, Badea, Pigulea 
  $PLAYERS              ^ Dumitru @ B. Popescu, Călugărița, Florescu, Dodu @ M. Cristea, Bîcu, Fl. Stoica, Militaru (80 V. Păuna) @ Lasconi, Craiu / Prunca @ Mănăilă, Săndoi, Ad. Popescu, Zamfir @ Mogoșanu, Bica, Ciurea, Olaru @ Pigulea, Badea.   
  $CORNERS              ^  9-3 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  14-7 
  $SHOTS ON TARGET      ^  6-3 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  0-1  
  $ARTICLE TITLE        ^ Derbyul pe Jiu a revenit... Craovei 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadion „Jiul“ ; Teren acceptabil ; timp frumos, dar friguros ; spectatori — circa 7 mii.
  @ A arbitrat cu greșeli: S. Ioan (Galați, debutant în div. „A“); la linie : C. Corocan și Ad. Cuzmanovici (ambii din Reșița).
  @ ...„Știința, hai la joc, ca să fii pe primul loc!“, așa scanda micul dar însuflețitorul grup de susținători ai alb-albaștrilor chiar din primele minute de joc. „Ascultîndu-și“ suporterii, dar mai ales... antrenorii și dorințele, teamul „Universității“ (fără Șt. Stoica și Neagoe — rămași la Craiova din motive de indisciplină) a atacat din start (Badea — min. 2), apoi ratează două veritabile ocazii prin Săndoi (min. 12) și Pigulea (min. 28). Și elevii antrenorilor P. Libardi și C. Creiniceanu deschid seria ratărilor, tot în prima parte a meciului — F. Stoica (min. 5), Bîcu (min. 15 și 25), M. Cristea (min. 26) —, defensiva craioveană dejoacă inteligent orice intenție ofensivă a gazdelor (foarte precipitate și nervoase duminică). Urmează două faze fierbinți avîndu-l în prim-plan pe tînărul și ambițiosul Mogoșanu : în min. 29 acesta este tras de mînecă și trîntit în careu, dar debutantul S. Ioan apreciază altfel faza...; în min. 35 Mogoșanu trimite un șut puternic (din afara careului mare) spre poarta goală, dar Florescu respinge de pe linia porții! Scorul rămîne neschimbat pînă la pauză, deși omniprezentul Săndoi (min. 36) irosește o ocazie uriașă ; de la circa 7—8 m el reia foarte puternic pe lingă poarta lui Dumitru ! E adevărat însă că internaționalul craiovean a fost puțin jenat. „Forțăm, forțăm... și câștigăm!„ scanda, ca pe... „Central“ galeria craioveană. „Intuiția„ galeriei se va adeveri de abia în min. 64 : cu un minut înainte Badea este agățat, pe la spate, în careu, de fundașul Dodu și timoratul arbitru S. Ioan acordă penalti. Tribuna fierbe, dar cei mai infierbintați sunt jucătorii petroșeneni care, pur și simplu, îl molestează pe arbitrul de centru (jurist de meserie) ! Intră și câțiva civili pe teren și „îmbrincelile minerești“ continuă... În sfirșit, arbitrul rămîne... întreg și ferm, iar Ciurea îl „execută“ pe portarul gazdelor : 0—1. Iarăși este înconjurat arbitrul de către jucătorii echipei gazdă, cei mai „mineri“ dovedindu-se a fi Militaru și... Bîcu ! Să nu uit, pînă în acest minut 64 am mai notat cîteva acțiuni ofensive la cele două porți: Militaru (min. 48), Pigulea (min. 60) și multe faulturi ale gazdelor asupra alb-albaștrilor. În finalul partidei apar destule scintei pe teren, „U“ se apără cu îndîrjire, cu o defensivă pe... baricade, dar și contraatacă periculos : Săndoi (min. 73), Olaru (min. 80), Mogoșanu (min. 88 — oprit dintr-o acțiune foarte periculoasă printr-un ofsaid imaginar!). Gazdele? Se agită, se agită, dar acțiunile ofensive ale lui Bîcu și Lasconi sunt destrămate de apărarea adversă. Partida se încheie cu o acțiune a... liderului, adică Universitatea Craiova. Plecăm de la stadion fără incidente, în ciuda faptului că gazdele (în frunte cu antrenorul principal P. Libardi) acuză pe arbitrul de centru de această înfrîngere a echipei Jiul. Nu știm cum a plecat de la stadion arbitrul gălățean S. Ioan, temător și depășit de evenimentele din cîmpul de joc. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Ion Jianu

Round 14

[edit]
  • 14. (1990, 11, 18) CS Universitatea Craiova - FC Argeș Pitești 4-0
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_11/?pg=41&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Central
  $ATTENDANCE           ^ 10 000
  $REFEREE              ^ Ad. Porumboiu (Vaslui)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ V. Curț (Constanța), M. Ivăncescu (Brașov)
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^ Badea 69 FREE_KICK, 81, Prună 84 (Badea), Emil Săndoi 89 (Badea) /  
  $CARDS                ^ Mănăilă, Ignat, Badea /  
  $PLAYERS              ^ Primea @ Mănăilă, Săndoi, AdPopescu (50 Prună), Zamfir @ Gh. Ciurea, Olara,Bica, Mogoșanu (85 Cojocari) @ Badea, Ad. Pigulea / S. Ciurea @ Ursu, Floricel, Pîrvu, Pană @ Motroc, Ignat, Eftimie, Prisăceanu @ Gîlcă, Vlădoiu.   
  $CORNERS              ^  14-6 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  17-3 
  $SHOTS ON TARGET      ^  8-2 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  2-0  
  $NOTES                ^  La tineret au marcat Carabaș, Stîngă
  $ARTICLE TITLE        ^ Final în... aplauze! 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadionul „Central", timp frumos, timp de joc acceptabil, spectatori circa 10 000. 
  @ A arbitrat bine : Ad. Porumboiu (Vaslui) ; la linie : V. Curț (Constanța) și M. Ivăncescu (Brașov). 
  @ Timp de 70 de minute, cei prezenți în tribunele „Centralului“ — destul de puțini la număr — au asistat la un meci anost, lipsit de vigoare, cu pase greșite, de o parte și de cealaltă, încît răbdarea se epuizase și manifestările sonore căpătaseră cadență. În teren nu se întîmpla nimic interesant, fizionomia partidei părea copie a ceea ce se întimplă în divizia C și începusem să ne îndoim de posibilitatea adjudecării victoriei de către lider, mai ales că aglomerata defensivă piteșteanâ, „rodată“ în fața unor atacuri „moi", nu dădea semne de slăbiciune. De altfel, Craiova a avut o zi cenușie și doar Bica, Badea, Mănăilă și Săndoi, parțial Mogoșanu, s-au prezentat onorabil în fața asistenței. Pe un fond de joc cenușiu, în prima repriză, Gigi Ciurca (min. 24) și Olaru (min. 40) dăduseră emoții reale defensivei piteștene. 
  @ La reluare, insă, Badea își arată „clasa" și după ce pierde momentul favorabil șutului, în minutele 59 și 62, atrăgându-și admonestarea tribunelor, în min. 69 execută o lovitură liberă de la 22 m (Mănăilă fusese obstrucționat), expediază balonul sub transversală, în apropierea vinciului : 1—0. Autorul golului își manifestă bucuria într-o manieră... împrumutată de pe alte meleaguri, puțin îmbunătățită, și în loc de aplauze primește fluierături. Gestul său, pentru mulți aproape... obscen, umbrește realizarea de excepție și tulbură tribunele. Numai că Badea, „catalizat" de cele întîmplate ia jocul pe cont propriu, mai înscrie o dată (min. 81), balonul fiind deviat de Ignat: 2—0 și devine coautor la golurile lui Prună (min. 84)... pasă „pe tavă“ și Emil Săndoi (min. 89)... centrare impecabilă. Sintetizînd, Badea, autor a două goluri și coautor la celelalte două, aduce victoria echipei sale, se reabilitează parțial în fața unor tribune care s-au simțit jignite de un gest cu multe semnificații, sinceri să fim, neclar și nouă. Oricum, finalul a fost... în aplauze !  
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Mircea Canțăr

Round 15

[edit]
  • 15. (1990, 11, 25) FC Inter Sibiu - CS Universitatea Craiova 3-0
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_11/?pg=61&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Municipal
  $ATTENDANCE           ^ 15 000
  $REFEREE              ^ I. Crăciunescu (Rm. Vîlcea)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ I. Danciu (Petroșani), Alex. Radu (București)
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^ Laurențiu 14 (Bucur), Mihăiță Stănescu 43 (Munteanu) HEAD, Munteanu 47 /  
  $CARDS                ^ Mihali / Ciurea 
  $PLAYERS              ^ Blid @ Cotora, Mihali, Bucur, Stănescu @ Zotinca (46 Mărgărit), Jurcă (58 Burchel), Laurentiu, Munteanu @ Predațu, Văsii / Prunca @ Cojocaru, Săndoi, Ad. Popescu (58 Carabaș), Zamfir @ Olaru, Bica, Mogoșani», Ciurea @ Pigulea, Prună (46 Claudiu Stoica)   
  $CORNERS              ^  7-4 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  15-5 
  $SHOTS ON TARGET      ^  8-3 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  1-0  
  $ARTICLE TITLE        ^ F.C. Inter a cîștigat fără... probleme! 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadion „Municipal" ; Teren alunecos ; timp frumos.
  @ A arbitrat corect: I. Crăciunescu (Rm. Vîlcea) ; la linie: I. Danciu (Petroșani) și Alex. Radu (București). 
  @ După un 3—0 e la îndemână de găsit vinovați. Duminică, față în față erau două echipe al căror moral era diferit din motive... diferite. F.C. Inter (cu șase componenți la acțiunile loturilor reprezentative) era ambiționată de posibilitatea „urcării" în clasament, iar „U“ Craiova — cu banderolă albă la braț (grevă de avertisment față de hotărîrile Senatul Universității craiovene din seara zilei de 23 noiembrie) se prezentase la Sibiu cu două indisponibilități de marcă (Badea și Mănăilă — cumul de cartonașe albene), după două zile (vineri și sîmbătă) pierdute pe scările Universității și ale Primăriei craiovene... Moment psihologic dificil pentru echipa Universitatea care, după opt ani de zile, reușise să fie pe primul loc! Din păcate, doar pentru o săptămînă. Sunt multe de spus... Bunăoară, lecturați formația cu care Craiova a intrat pe teren, dar și rezervele acesteia (Boldici, Carabaș, Mitrița, O. Stingă, Cl. Stoica) ,și vă veți da seama de „subțirimea" lotului actual. Revenind la meciul de pe teren, să relevăm că acesta a fost abordat de către F.C. Inter cu maximă seriozitate și ambiție, gazdele cîștigind derbiul etapei în fața unei echipe „U“... dezlînate, fără grad de periculozitate. Primele 20 de minute ale partidei au fost desfășurate de către interiști intr-un ritm debordant, acțiunile lor fiind foarte periculoase, un adevărat „bombardament" la poarta lui Prunea. După ce Văsîi (min. 4), Jurcă (min. 5) ratează deschiderea scorului, în min. 14 Bucur pasează lui Laurențiu (absolut nemarcat), acesta pătrunde în careu (tot nemarcat) și de la 12—13 metri șutează pe lângă un portar fără replică: 1—0. Același Laurențiu trimite balonul la încheietura barelor (min. 19), după ce Prunea se remarcase la o „ghiulea" a lui Munteanu. În sfirșit, în min. 41 Pigulea expediază primul șut al craiovenilor pe spațiul porții lui Blid, dar peste două minute F.C. Inter înscrie un gol îndelung aplaudat : Munteanu centrează în careul mic și ex-craioveanul Mihăiță Stănescu (omul lui Prună în această fază), din apropierea lui Zamfir, reia cu capul fulgerător și foarte puternic în plasă : 2—0. La nici două minute după reluare, „cade“ golul trei. Dorinel Munteanu pleacă de la centrul terenului, driblează rînd pe rînd patru craioveni, pătrunde în careu, șutează spre poartă, mingea lovește piciorul lui Săndoi, revine la Munteanu, șut al acestuia de la circa 13—14 metri și gol! După acest categoric și liniștitor 3—0, Sibiul a ridicat oarecum piciorul de pe accelerație, menținînd totuși un tempou de... viteza a III-a. Alb-albaștrii, șifonați, încearcă „ceva" pe teren (Claudiu Stoica și Săndoi), dar cei care irosesc ocazii bune de a marca sunt tot sibienii: Văsîi (min. 65), Munteanu (86). Victorie indiscutabilă a gazdelor. Craiova, prăbușită psihic de discuțiile tensionate de acasă, s-a prăbușit definitiv după primul gol, a comis greșeli individuale nepermise în apărare, îndeosebi la marcaj, miijlocul terenului a fost cedat definitiv, iar în față... să nu ne mai reamintim. Oricum, e un moment de răscruce în viața echipei! 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Ion Jianu

Round 16

[edit]
  • 16. (1990, 11, 28) CS Universitatea Craiova - FC Corvinul Hunedoara 8-1
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_11/?pg=69&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Central
  $ATTENDANCE           ^ 30 000
  $REFEREE              ^ P. Seceleanu (București)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ Gh. Dumitrașcu (Constanța), T. Constantinescu (București)
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^ Mogoșanu 4, Pigulea 14, 44 (Badea), 67, 71 (Badea), Săndoi 30 (Badea), Ciurea 35 P, 54 / Hanganu 86  
  $CARDS                ^  /  
  $PLAYERS              ^ Prunca @ Olaru @ Mănăilă, Săndoi, Zamfir, Cojocaru (69 O. Stiigă) @ Mogoșanu (62 Mitriță), Bica, Badea @ Pigurea, Ciurea.  /  Tiliban (57 Pirva) @ Stroia @ Bardae, Bulgarii, Cocan, Bozga @ Bordeian, Chezan, Marian @ Hanganu, Clețan. 
  $CORNERS              ^  9-2 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  28-7 
  $SHOTS ON TARGET      ^  14-4 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  8-2  
  $NOTES                ^  Marcatori la speranțe Gîrleșteanu 2, Goiceanu 2, Albeanu, Dobrescu, Cotea, Știrbulescu. Rezumat https://www.youtube.com/watch?v=_RIxKnaY7Js, cred ca golul lui Pigulea din 44 cu capuș
  $ARTICLE TITLE        ^ ...Dar în fața cui? 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadion “Central“ ; teren bun ; spectatori — peste 30 mii (din care plătitori 0...). 
  @ A arbitrat (un meci fără probleme) : P. Seceleanu (București) ; la linie : Gh. Dumitrașcu (Constanța) și T. Constantinescu (București). 
  @ Ieri, echipa studenților din Bănie a realizat scorul etapei, „spărgind“ pe Corvinul Hunedoara în... opt bucățele. Dacă priviți caseta tehnică veți avea imaginea cifrică a unei partide disputată, 90 de minute din... 90, într-un singur sens, cel al porții neinspiratului Tiliban (înlocuit, dar... degeaba, cu Pîrva), titularul Ioniță fiind cu două coaste fracturate. Nu știm cite coaste și-au „rupt“ ieri cei doi portari... Intîlnirea l-a avut în prim plan pe atacantul Adrian Pigurea. Spre satisfacția sa și a inimosului public de ieri (se poate, deci...), el a fost autorul a patru goluri, fără ca vreunul să semene cu celălat, iar ultimele trei de... kinogramă. Din start, Mogoșanu (min. 4) îl învinge pe Tiliban : 1—0. După ce Pigurea ratează copilărește o ocazie de a majora scorul (min. 12), peste două minute tot el speculează o greșeală a portarului și nu mai... greșește ținta: 2—0 (min. 14). Vine șutul senzațional al lui Săndoi de la aproape 35 m și... 3—0 (min. 30). Fusese acordată o lovitură indirectă și Badea i-a „pasat“ balonul lui Emil... Uleșan (min. 33), creează mari emoții în careul nostru, dar emoțiile ne sunt risipite de Ciurea peste numai două minute. Bardac îl doboară în careu pe „Piticul“, acesta se ridică și transformă penalty-ul acordat: 4—0 (min. 33). Atacăm în valuri... Pigurea irosește un „pas“ excelent primit de la Zamfir, dar la următorul, tot... excelent, de la Badea venit, Adrian nu-l mai iartă pe Tiliban : 5—0 (min. 44). Tribunele sunt în picioare. Elevii lui Ion V. Ionescu sunt în „corzi” și după pauză: Ciurea (min. 54) — 6—0 (o bîlbîială a defensivei oaspeților), apoi Pigulea realizează hat-trickul (min. 67), scorul devenind 7—0. Urmează o fază care determină pe suporterii alba-lbaștrilor să exulte : „Asta e Craiova !“ : Badea driblează 5 hunedoreni și „animatorul“ de ieri, Pigurea, primește ca pe... tavă golul opt al „Universității“ (min. 71). De partea cealaltă, ne vine greu să spunem că echipa Corvinul n-a vrut, nu însă că ar fi și putut... Hanganu, care s-a mai „zbătut“ din cînd în cînd, a reușit golul de onoare (min. 86). Or fi făcut și siderurgiștii un joc de... caritate — așa cum a „făcut“ clubul „Universitatea“ cu suporterii de ieri ? Partida se încheie, Ad. Popescu (accidentat la Sibiu) mulțumește celor prezenți și-i asigură că fotbaliștii craioveni nu i-au înșelat niciodată... Încheie, spunînd : „Capitala fotbalului s-ar putea să se mute la Craiova !“. Așa să fie ! 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Ion Jianu

Round 17

[edit]
  • 17. (1990, 12, 08) FC Sportul Studențesc București - CS Universitatea Craiova 2-2
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1990_12/?pg=25&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ „Sportul Studențesc“
  $ATTENDANCE           ^ 2 500 (1000 away)
  $REFEREE              ^ Radu Petrescu (Brașov)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ Vasile Kurt (Constanța), Alex. Kelemen (Deva)
  $MANAGERS             ^ Chihaia /  
  $GOALS                ^ Cristea 82, 88 (Bacoș) / Ad Popescu 29, Ciurea 66  
  $CARDS                ^  /  
  $CAPTAINS             ^  / Ad Popescu 
  $PLAYERS              ^ Speriatu @ M. Marian, Cristea, Ciucă, Bacoș @ Lucaci, P. Cristian, Stanici, D. Dumitrescu @ Răduță (71 Prodan), Șumudică (63 Ivașcu) / Prunca @ Olaru @ Mănăilă, Săndoi, Zamfir, Ad. Popescu @ Bica (86 Cristescu), Mogoșanu, Badea @ Ciurea, Pigulea.   
  $CORNERS              ^  3-1 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  11-8 
  $SHOTS ON TARGET      ^  5-6 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  -  
  $ARTICLE TITLE        ^ Zeița Fortuna, de partea Regiei!
  $ARTICLE BODY         ^ Stadion „Sportul Studențesc“; teren moale, pe alocuri mustind ; Timp însorit, dar rece ; Spectatori — circa 2 500 (din care aproape 1 000 suporteri ai „Universității“).
  @ Au arbitrat : Radu Petrescu (Brașov) — la centru ; Vasile Kurt (Constanța) și Alex. Kelemen (Deva) — la linie.
  @ La speranțe : partida nu s-a disputat. Motivul ? Unul de... senzație ! Fără știrea antrenorului N. Zamfir, echipa de tineret (aflată pe primul loc) a părăsit neîncălzitul hotel „Rahova“ în dimineața disputării meciului — în semn de protest față de condițiile vitrege în care își desfășoară activitatea ; de trei luni nu au primit primele legale de joc (11 meciuri cîștigate); au intrat în a doua lună fără masa asigurată (doar prin bunăvoința rectorului Universității, în ultima perioadă li s-a asigurat masa). 
  @ ...„Nu se poate așa ceva ! Este incredibil!“. Sunt cuvintele pe care mi le repeta în autobuz dr. Liviu Muja, medicul echipei. Intr-adevăr, incredibil! Prin consensul TVR cu Liga cluburilor de divizia A (și cu acordul clubului Sportul) suporterii alb-albaștrilor rămași în fotoliile de acasă au avut privilegiul de a urmări în direct teribilul derby din Regie, motiv pentru care semnatarului acestor rînduri i s-a ușurat misiunea șicronica. Suporterii olteni și-au expus camerelor televiziunii „îndemnurile“ lor mobilizatoare: „Atomic Lions“, „Pe aici nu se trece“, „Forza Craiova“, iar alb-albaștrii au intrat pe arena din Regie cu o lecție a contraatacului bine învățată, cu încredere în forțele proprii și în... promisiunile conducerii actuale ale secției de fotbal. Intilnirea în sine n-a fost una slabă, dar nici foarte bună. Vioara „number one“ a fost „Universitatea“ care, din primele minute, a etalat o linie de mijloc foarte omogenă (Bica, Mogoșanu, Badea), o „morișcă“ inepuizabilă pe tot terenul (Ciurea) și o defensivă... ofensivă. Elevii lui R. Chihaia, neputincioși, mai mult au... patinat și faultat în această primă parte a meciului. Dovadă grăitoare este și faptul că Radu Petrescu a acordat în primele 25 de minute 3 cartonașe galbene Sportului pentru asemenea infracțiuni. Singurul gol al reprizei fost marcat în min. 28 : liberoul Olaru trage în... bară, mingea revine în teren, ajunge în cele din urmă la Ad. Popescu și căpitanul alb-albaștrilor, cu un șut năpraznic de la circa 16—17 m deschide scorul (0—1). Și „anunță“ galeria stelistă că „U“ este hotărîtă să-și mențină locul I. Pigulea (min. 36) „bîlbîie“ o minge în careul alb-negrilor și cam atît interesant pe teren în prima repriză. Mai interesant a fost „dialogul“ celor patru galerii prezente în Regie: „U“ Craiova, Sportul, Steaua și Dinamo. Pauza ne face „cunoștință“ cu mai-marii sportului și fotbalului românesc care au fost prezenți „in corpore“ în sala de protocol ai clubului gazdă („garnisită“ cu de toate) : Cornel Dinu, Mircea Angelescu, Mircea Rădulescu, Gino Iorgulescu, Cornel Drăgușin și alții. După pauză, palidelor încercări ale gazdelor de a restabili egalitatea pe tabela de marcaj (M. Marian, Șumudică, Stănici) le răspunde ...Ciurea care, în min. 66, mărește la două goluri avantajul Craiovei (printr-un șut lobat peste Speriațu). Peste doar patru minute, Badea merge aproape 40 de m cu doi apărători „în spate“ și reușește sa expedieze un șut senzațional, dar Speriatu respinge. Trecem peste „sclipirile“ firești ale gazdelor și ajungem la min. 82: Bica este faultat de către Stănici undeva prin apropierea mijlocului terenului, Radu Petrescu nu observă, Ivașca este contrat în careu, lovitura liberă indirectă acordată rămîne fără rezultat, balonul ajunge pe partea dreaptă, se centrează și Cristian , aflat în ofsaid (după părerea noastră, dar și a arbitrului divizionar A. Z. Erdei (Slatina), reduce din scor : 1—2. Urmează faza incredibilă din penultimul minut de joc: o banală minge care ieșea clar afară din teren se oprește intr-o băltoacă, Bacoș, atent, centrează și același Cistea de la doar 5—6 m reia pe lingă Prunea uluit: 2-2! 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Ion Jianu
  $ARTICLE TITLE        ^ Declarații după meci 
  $ARTICLE BODY         ^ Mircea Rădulescu, antrenorul naționalei: „Universitatea“ a avut meciul la discreție — atît pentru faptul că a condus cu 2—0, dar și chiar printr-o superioritate în joc. Ea a greșit în ultimele zece minute pentru că a considerat partida încheiată la 2—0! Este o atitudine neprofesionistă. Din acest joc, Craiova trebuie să învețe ceva și anume că un meci durează 90 de minute. Repet, a fost o partidă bună a alb-albaștrilor, dar numai într-o proporție de 75 la sută. Remarc angajamentul tuturor jucătorilor, respectarea sarcinilor de joc. S-au impus : Ad. Popescu (care a jucat bine, dar a și condus echipa), Ciurea, Pigulea, Mănăilă, Badea. Prin evoluțiile bune din acest sezon, „Universitatea“ Craiova ocupă pe bună dreptate primul loc și cred că ar merita sa rămînă pe acest loc și la sfîrșitul campionatului. 
  @ Antrenorul Sorin Cîrțu, pe care l-am rugat să-mi vorbească doar de ultimele zece minute ale partidei: „Au fost zece minute de supărare maximă. Dar nu trebuie să analizăm jocul doar după aceste minute deoarece 80 de minute echipa jucase foarte bine, chiar dacă era în fața unui... „cui“ — ca să parafrazez titlul unei cronici din ziarul dumneavoastră. Dar în fața cui a jucat bine „Universitatea“ 80 de minute ? În fața Sportului studențesc, o echipă „slabă". Și totuși a făcut o partidă bună. Ultimele zece minute reprezintă mentalitatea fotbalistului român. Și neșansa. Anul trecut, tot în Regie, mingea a ...sărit peste Boldici, iar acum s-a oprit în.. apă ! Spre sfîrșitul partidei i-am atenționat pe băieți și le-am cerut insistent să joace serios fiindcă am sesizat că era așa o tentă de... subestimare a adversarului“.
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Ion Jianu
  $ARTICLE TAGS         ^ Mircea Rădulescu, Sorin Cîrțu

Round 18

[edit]
  • 18. (1991, 03, 03) FCSB - CS Universitatea Craiova 1-0
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1991_03/?pg=8&layout=s https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1991_03/?pg=11&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Steaua
  $ATTENDANCE           ^ 20 000
  $REFEREE              ^ Ion Crăciunescu (Rm. Vâlcea)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ C. Corocan (Reșița), Z. Erdei (Slatina)
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^ M Popa 13 /  
  $CARDS                ^ Ad. Popescu, Dan Petrescu, Bumbescu, Ilie Stan, Mogoșanu, Ilie Dumitrescu, Sedecaru, A. Pigulea, M. Popa, Stîngaciu /  
  $PLAYERS              ^ Stîngaciu @ Dan Petrescu, Bumbescu, Minea I (54 Minea), Ungureanu @ Minea II, (71 L. Bălan), Sedecaru, I. Stan, Dumitrescu @ M. Popa, Vlădoiu / Prunes @ Mănăilă, Ad. Popescu, Sandor, X. Zamfir @ Ciurea, Olaru, Mogoșanu, Badea @ Ad. Pigulea (75 Craioveanu), Neagoe.   
  $CORNERS              ^  1-2 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  12-13 
  $SHOTS ON TARGET      ^  6-3 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  -  
  $ARTICLE TITLE        ^ Pe muchie... de cuțit 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadion „Steaua“: vreme senină, dar răcoroasă ; cîmp de joc excepțional ; spectatori circa 20 000.
  @ Extrem de exigent, dar corect arbitrajul brigăzii Ion Crăciunescu (Rm. Vâlcea), C. Corocan (Reșița) și Z. Erdei (Slatina). 
  @ Returul campionatului a început cu un spectacol fotbalistic agreabil, la înălțimea previziunilor, dense faze de poartă, purtînd amprenta unei inflații de vigoare. A fost, așa cum se obișnuiește a se spune, un derbi veritabil între două protagoniste redutabile din fotbalul nostru, care aspiră îndreptățit la titlu: Steaua — irascibilă, cinică, perfidă, dar condusă în teren de un Ilie Dumitrescu strălucitor, secondat de Dan Petrescu. Craiova — pragmatică, grijulie cu prezența ei scenică, omogenă, un pic obosită după prelungirile de miercuri, de unde un randament mai scăzut la Ad. Pigulea, Ciurea, Olaru, îndeosebi în planul gîndirii precise a jocului. Partida a început tumultuos, fără tatonări reciproce și a păstrat același ritm vioi, îndîrjit chiar în repriza secundă, ambele echipe luptînd... „cu garda jos“ de unde și nota de spectacol acceptabil. „Banda“ lui Sorin Cîrțu, dezinvoltă și tehnică, a avut ocazia deschiderii scorului în min. 2 al partidei, cînd Badea a făcut o intercepție luminoasă, la centrul terenului, l-a pus în poziție favorabilă pe Eugen Neagoe, balonul șutat de acesta, dintr-un unghi de 45 de grade, ducându-se peste transversală. A fost un moment bun, care finalizat dădea o altă configurație partidei. A urmat o altercație Dan Petrescu—Ad. Popescu soldată cu receptarea a două cartonașe galbene. Steaua prin Bumbescu și Minea I a dat tonul neregularităților în joc, care s-au înmulțit după pauză (vezi raportul cartonașelor galbene) și în fatidicul minut 13 s-a marcat unicul gol al partidei: o pasă a lui Badea la mijlocul terenului, adresată lui Săndoi, a fost interceptată de Minea II, a urmat activarea lui Ilie Dumitrescu, acesta a șutat pe jos din marginea careului de 16 metri, Prunea (susține că n-a văzut balonul), l-a respins la patru-cinci metri și M. Popa, oportun, l-a introdus în plasa porții. Craiovenii au făcut... pasul înainte, căutînd să amenințe mai mult poarta lui Stngaciu, dar s-au văzut bine contrați la mijlocul terenului, serviciul lor n-a avut coerență și acuratețe tactică. Am consemnat două raiduri periculoase inițiate de Neagoe (min. 31) și Badea (min. 40) care au rămas nefinalizate. 
  @ Actul II a fost însă... pe muchie de cuțit: în min. 46 Neagoe a expediat o torpilă reținută de Stingaciu, iar patru minute mai târziu Săndoi a șutat de la 30 metri; Stingaciu a scăpat inițial balonul din brațe, dar acesta a ieșit... în corner. Jocul a crescut treptat în intensitate, s-au înmulțit clinciurile, intervenția medicilor devenind obligatorie, aplombul ambelor combatante atingînd maximul; în min. 52 Prunea a apărat șutul lui Stan și a avut șansa la o pătrundere a lui I. Dumitrescu (min. 72) cînd a respins în corner. Craiova s-a aruncat disperată in atac. Steaua s-a apărat însă cu superioritate numerică și în min. 90 egalarea a mai surîs o dată alb-albaștrilor : atunci Zamfir a trimis cu capul balonul peste Stngaciu, dar și peste transversală. O evoluție bună a alb-albaștrilor, pe ansamblu, care cu un plus de șansă puteau obține chiar o remiză meritată. 
  @ ★
  @ Derbyul etapei inaugurale a returului diviziei „A“ de fotbal (partida Steaua—„Universitatea" (Craiova) a fost comentat la TVR de fiul cunoscutului acad. Al. Graur, Dumitru Graur. La un moment dat, acesta a „văzut“ o „luptă înaltă în careul alb-albaștrilor...“ (?!). 
  @ Campionatul de speranțe, este și nu este anulat. Deocamdată, etapa de duminică nu s-a disputat, dar nu se întrevăd „semne bune“ — ne spunea Nicolae Zamfir. Pînă una alta, prof. Nicolae Zamfir, antrenorul campionilor de toamnă, a pierdut din lot cîțiva titulari (Mitriță, Ion Mircea, Predoi — la Turnu Severin pentru schimb cu Gh. Craioveanu, Sburlea și Albeanu, cedați la alte echipe pe termen limitat. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ M Canțăr

Round 19

[edit]
  • 19. (1991, 03, 10) CS Universitatea Craiova - FC Petrolul Ploiești 3-0
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1991_03/?pg=20&layout=s https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1991_03/?pg=21&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Central
  $ATTENDANCE           ^ 12 000
  $REFEREE              ^ Ad. Porumboiu (Vaslui)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ Dan Petrescu București, George Ionescu București
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^ Săndoi 14 (Badea), Neagoe 83, Olrau 89 (Gîrleșteanu) /  
  $CARDS                ^ Ciurea, Pitulice /  
  $PLAYERS              ^ Prunca @ Mănăilă, Zamfir, Săndoi, Cojocaru @ Ciurea, Olaru, Gîrleșteanu, Badea (84 Cf. Stoica) @ Craioveanu (min. 85, Dudan), Neagoe. /  Liliac @ V. Popa (70 Răchită), Pitulice, Panait, Ruse @ Lazăr, Grigore, Matei, Ursea @ Mocanu (46 Manea), Catinca. 
  $CORNERS              ^  11-2 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  22-6 
  $SHOTS ON TARGET      ^  12-3 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  -  
  $ARTICLE TITLE        ^ Cînd scorul scuză... prestația! 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadion „Central" ; vreme rece, înnorată ; cîmp de joc bun ; spectatori circa 12 000. 
  @ A arbitrat nesigur, cu destule erori, Ad. Porumboiu (Vaslui), ajutat de Dan Petrescu și George Ionescu (ambii din București). 
  @ Deși au stăpînit cu autoritate jocul (vezi caseta tehnică de la pag. II), gazdele n-au realizat deloc ceea ce se cheamă o partidă luminoasă, evoluția lor fiind, minute în șir, crispată, timidă, neconvingătoare, învolburată, lucrurile bune amestecindu-se cu greșeli de tot felul. Au lipsit Ad. Pigulea, Ad. Popescu   și Mogoșanu, dar aceste, absențe au permis titularizarea lui Gîrneșteanu și Craioveanu, care au lăsat finalmente o impresie bună, „înfundarea“ mecanismului de joc venind de la Olaru, Ciurea, Badea (acesta a evoluat printr-un efort de voință, fiind accidentat) și chiar Neagoe.
  @ Gazdele au început partida în forță și după două șuturi puternice expediate de Craioveanu (min. 2) și Săndoi (min. 5) — reținute de Liliac — în min. 14 s-a deschis scorul : Craioveanu —acceptabil control al balonului — slalomează inspirat și este oprit, prin fault, la circa 18 m de poarta adversă, într-o poziție centrală; lovitura liberă o execută ușor Badea, care îî așează balonul lui Săndoi, șutul năpraznic al acestuia, pe jos, propulsîndu-l printre mîinile lui Liliac :1—0. Golul nu are menirea să confere plusul de siguranță și coerență echipei lui Sorin Cirțu, deși în min. 32, 35, 40, 43, pe rând, Badea, Săndoi, Neagoe, Craioveanu i-au dat adevărate frisoane portarului Liliac, la capătul unor faze de joc mai coagulate și rapide. Ploieștenii s-au strins „ciorchine“ la mijlocul terenului, în fața propriei treimi, unde, prin laboriosul Matei, longilinul Grigore, omniprezentul Ursea, vicleanul Lazăr și experimentatul Mocanu, au întins „o plasă“ în ochiurile căreia s-au împotmolit multe atacuri craiovene. Mai mult, Grigore și Lázár (min. 15 și 37), prin infiltrări inteligente, au expediat de pe flancul sting două șuturi în cros, ce au ocolit de puțin poarta lui Florin Prunea. În ciuda devotamentului și a unei mișcări continue, în teren, a echipei craiovene, scorul a rămas multă vreme înghețat pe tabela de marcaj, gazdele complicîndu-se singure în destule momente : să consemnăm că în min. 50 șutul lui Craioveanu — perfid și penetrant — a fost deturnat, în corner, de un apărător advers, iar în min. 56, Neagoe a câștigat, în duel cu Panait, un balon care, expediat cu putere, s-a izbit de umărul unui norocos (de data aceasta !) Liliac. Cînd meciul atinsese momentele sale acute de degradare și lîncezeală, craiovenii — struniți de „banca tehnică" — au mai prîns un suflu și s-au dezlănțuit furibund, Neagoe izbutind o cursă impecabilă, în care l-a evitat pe Pitulice, și a trimis pe lîngă un Liliac... neputincios : 2—0. Pe acest fond de tranșare a conturilor, Claudiu Stoica, proaspăt intrat în teren, îl angajează pe tenacele Gîrleșteanu, acesta cîștigă „o contră“ cu Panait, centrează impecabil, Neagoe ratează preluarea cu capul, dar Olaru, mai abil, înscrie, aducînd scorul la un rezonabil 3—0, ceea ce sugerează impresia, dacă nu certitudinea, că nu s-a pus problema învingătorului, ci doar a scorului, care firește scuză prestația echipei, aflată încă în rodaj. Notabilă asimilarea acestui repetăm, promițător atacant, Gigi Craioveanu, suplu și abil.
  $ARTICLE AUTHOR       ^ M Canțăr

Round 20

[edit]
  • 20. (1991, 03, 17) CS Universitatea Craiova - ACS Dacia Unirea Brăila 2-0
  $REPORT               ^ 
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^
  $ATTENDANCE           ^
  $REFEREE              ^
  $ASSISTANT REFEREES   ^
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^  /  
  $CARDS                ^  /  
  $PLAYERS              ^  /  
  $CORNERS              ^  - 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  - 
  $SHOTS ON TARGET      ^  - 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  -  
  $ARTICLE TITLE        ^
  $ARTICLE BODY         ^
  $ARTICLE AUTHOR       ^

Round 21

[edit]
  • 21. (1991, 03, 21) FC Bihor Oradea - CS Universitatea Craiova 0-2
  $REPORT               ^
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^
  $ATTENDANCE           ^
  $REFEREE              ^
  $ASSISTANT REFEREES   ^
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^  /  
  $CARDS                ^  /  
  $PLAYERS              ^  /  
  $CORNERS              ^  - 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  - 
  $SHOTS ON TARGET      ^  - 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  -  
  $ARTICLE TITLE        ^
  $ARTICLE BODY         ^
  $ARTICLE AUTHOR       ^
  $ARTICLE TITLE        ^ DECLARAȚII DUPĂ MECIUL DE FOTBAL DE LA ORADEA  
  $ARTICLE REPORT       ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1991_03/?pg=53&layout=s
  $ARTICLE TAGS         ^ Emerich Ienei, Gino Argulescu, Al. Muta, Sorin Cîrțu, Florin Prunea
  $ARTICLE BODY         ^ Em. Jenei, fost antrenorul echipei naționale :  „N-am reușit să „gust“ frumusețea fotbalului în acest meci decit pe alocuri. Cu despre concitadinii mei, jucătorii orădeni, cu durere în suflet, trebuie să afirm ceea ce, de fapt, s-a văzut clar în teren : F.C. Bihor n-a reușit nici în cel din urmă ceas să se ridice la valoarea adversarului pentru a-l învinge. „Universitatea“ Craiova este o echipă de valoare. Aș dori ca această echipă să cîștige campionatul...“ 
  @ Gino Iorgulescu, antrenor secund al naționalei : „Nu m-a încintat partida“. 
  @ Al. Muta, antrenor principal la F.C. Bihor : „Cele două goluri sunt „opera“ unui portar (Pap) cu prea puțină experiență competițională. Handicapul, de două goluri, a dat totul peste cap ! Fericit craiovenii și le doresc succes pe mai departe în atingerea țelurilor propuse“. 
  @ Sorin Cîrțu, antrenor principal la „U“ : „Victorie muncită. Partida a avut doar unele momente de sclipire din partea noastră. Explicația este că jucătorii mei au jucat astăzi (joi, n.n.) cea de-a patra partidă în decurs 11 zile. Cu toate acestea, „U“ de fost superioară la toate capitolele față de adversară, jocul a fost la discreția noastră. Remarc contribuția deosebită a lui Neagoe pe tot parcursul partidei, apoi jocul fără greșeală al lui Ah. Popescu, Săndoi, Zamfir (deși a avut și unele căderi), Olaru a „ținut“ mijlocul terenului, seconddat bine de Badea), Badea, cu unele greșeli. Nu l-am titularizat pe Ciurea pentru a-l scoate din „pasa neagră“ în care se află, deocamdată“.
  @ Florin Prunea: „Cu șansă, prin dăruire și superioritate pe teren, ne-am adăugat două puncte necesare în clasamentul general. Ne-am întărit și „la adevăr“, drumul spre titlu sper să nu mai aibă neîmpliniri. Sînt încrezător în posibilitatea cîștigării cupei și a campionatului de către „U“ !  
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Ion Jianu

Round 22

[edit]
  • 22. (1991, 04, 06) CS Universitatea Craiova - FC Brașov 3-0
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1991_04/?pg=21&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Central
  $ATTENDANCE           ^ 8 000
  $REFEREE              ^ Jan Grama București
  $ASSISTANT REFEREES   ^ M. Doncea București. M. Niculescu București
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^ Badea 13 P, Neagoe 30, Săndoi 34 (Săndoi) /  
  $CARDS                ^  / Gyorfi 
  $PLAYERS              ^ Primea @ Manăilă, Săndoi, Ad. Popescu, N. Zanfir (76 Mogoșanu) @ Ciurea, Olaru, Ad. Figurea, Badea @ Craioveanu (62 Bica), Neagoe,  / Todericiu @ Bălan (46 Csecke), Moldovan, Pătru, Mureșan @ Gerstenmayer, Drăgan, Gyorfi, Tikosi (51 Adi Vasile) @ Nuță, Andraș. 
  $CORNERS              ^  6-7 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  11-9 
  $SHOTS ON TARGET      ^  9-3 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  -  
  $ARTICLE TITLE        ^ Victorie clară, prestație... nebuloasă 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadionul „Central“, vreme frumoasă, teren bun, spectatori circa 8000. 
  @ A arbitrat corect și autoritar Jan Grama, ajutat de M. Doncea și M. Niculescu (toți din București).
  @ Nimeni dintre cei prezenți, sâmbătă, pe stadionul „Central“, nu și-a pus altă problemă decit cea a scorului, victoria gazdelor fiind o chestiune parcă „arvunită“. N-a fost un joc scînteietor, ba repriza secundă a fost chiar monotonă, fadă, plictisitoare, taxată verbal de asistență, dar craiovenii au cîștigat „la pas" în pofida faptului că au invocat oboseala selecționabililor și o zi... cenușie pe ansamblu. La rîndul lor, oaspeții, o formație modestă, truditoare, fără veleitari, s-au agitat în teren mai mult de frică, stîngăciile lor fiind la un moment dat parcă molipsitoare și pentru gazde. Deși craiovenii au început apatic, chiar neglijent, Ad. Pigulea și Olaru, împotmolind jocul prin serviciul lor previzibil și lipsit de consistență tehnică, după un „foc de paie“ la poarta lui Prunea (trei cornere consecutive în primele cinci minute și un șut năpraznic expediat de Mureșan, pe lingă cadrul porții), în min. 13 ei au deschis scorul. 
  @ Ad. Pigulea a fost faultat de Mureșan, în suprafața de pedeapsă, arbitrul a dictat penalti pe care Badea l-a transformat cu dezinvoltură: 1—0. Și dacă scorul nu va deveni 2—0, în min. 22, cînd Craioveanu, singur din 5—6 m, n-a putut trimite pe lîngă portarul brașovean, acest lucru se va intîmpla opt minute mai tirziu. Atunci Neagoe a „ciupit" balonul, din fața fundașului central Patru, la centrul terenului a făcut o cursă solitară și a înscris pe lîngă un Todericiu disperat care a încercat în extremis un fault neizbutit. Dominarea gazdelor devine totală. Badea face multe lucruri bune în teren, susținut de Mănăilă și Săndoi și în min. 33 Craioveanu și Olaru șutează pe rînd năpraznic, balonul fiind deviat în corner. Badea execută lovitura de colț impecabil, cu boltă ușoară, Olaru recentrează cu capul și Săndoi — din plonjon — înscrie spectaculos : 3—0. Oaspeții încearcă să se adune, Andraș se agită mult pe flancul drept, Gersenmayer (min. 38) îl pune la încercare pe portarul Prunea, care deturnează în corner un balon periculos. Surprinzător, dar golurile gazdelor n-au venit și nici nu vor veni din acțiunile filigranate, din arabescurile atacanților, chiar dacă actul doi îl va scoate în evidență pe Neagoe pe fondul „stingerii“ treptate a celorlalți coechipieri, și în minutele 55, 60, 83 el va fi aproape de gol, cum va fi și Badea (min. 83), cînd va expedia balonul în stîlpul din stînga porții brașovene. Oaspeții vor pîlpîi tot mai rar în atac, nu vor putea înscrie nici golul de onoare, deși Nuță (min. 70) va irosi o situație avantajoasă. Pe ansamblu, o victorie clară a craiovenilor, după o prestație, repetăm:... nebuloasă. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Mircea Canțăr

Round 23

[edit]
  • 23. (1991, 04, 10) ACF Gloria Bistrița - CS Universitatea Craiova 1-0
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1991_04/?pg=27&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Municipal
  $ATTENDANCE           ^ 12 000
  $REFEREE              ^ Dan Petrescu București
  $ASSISTANT REFEREES   ^ V. Angheloiu București, Al. Crișan București
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^ Șuvagău 75 P /  
  $CARDS                ^ Olaru, Neagoe, Ad. Pigulea, Șuvagău, Ivanu /  
  $PLAYERS              ^ Tene @ Voica, Tătăran, Popîcu, Săsărman @ Ivan (63 V. Moldovan), Iftodi, Moga, Zegrean @ D. Moldovan (46 Manea), Șuvagău /  Prunea @ Mănăilă, Săndoi, Ad. Popescu, Zamfir @ Ciureă, Olaru, Bica (64 Mogoșanu), Badea @ Ad.Pigulea, Neagoe. 
  $CORNERS              ^  5-1 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  10-5 
  $SHOTS ON TARGET      ^  4-1 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  -  
  $ARTICLE TITLE        ^ Dan Petrescu are... „orbul găinilor“ 
  $ARTICLE BODY         ^ Bistrița, stadionul „Municipal“, vreme bună, teren acceptabil, dar moale ; spectatori: circa 12 000.
  @ A arbitrat cu greșeli, influențind rezultatul: Dan Petrescu, ajutat la linie de V. Angheloiu și Al. Crișan (toți din București).
  @ Interes major pentru această partidă, mai ales că gazdele apăreau în fața publicului după o remiză realizată în deplasare, pe „Ghencea“. Dar dacă în etapa precedentă gazdele licitaseră „cartea apărării", acum trebuiau să atace, să desfacă puternica defensivă a Universității Craiova. Și ca să nu se încurce in atac, iscusitul președinte al Gloriei, Jean Pădureanu, s-a asigurat și de ajutorul lui... Dan Petrescu, îmbolnăvit subit de „orbul găinilor“. Prima repriză fost una de luptă acerbă, gazdele atacînd, dar neconvingător, craiovenii pîndind momentul prielnic al „contrei“. Pe acest fond de joc îndîrjit, gazdele s-au aflat rar în situații avantajoase — Săsărman (min. 10), D. Moldovan (min. 14) și Șuvagău (min. 21) —, defensiva craioveană, atentă, bine grupată, cu un marcaj de supraveghere riguros, dejucînd totul. 
  @ În minutul 24, Ciurea îl „activează" pe Ad. Pigulea, dar balonul trece de puțin pe lingă spațiul porții. Atent, ca un ceferist... încercat, arbitrul de tușă Al. Crișan îi oprește pe Ciurea și Neagoe, în două rînduri, din raiduri tăioase. 
  @ După pauză jocul pare realmente echilibrat, craiovenii prelungesc momentul „pumnului“ decisiv, la rîndul lor Zegrean (min. 53) și Șuvagău (min. 57) îl pun la ușoară încercare pe portarul Prunea. Ratează Neagoe (min. 58) o bună ocazie și, în minutul 75, Pigulea îl deposedează pe Moga — corect — de balon, bistrițeanul cade în suprafața de pedeapsă, și... 11 m. Execută Șuvagău, gol și 1—0. Dar partida se încinge, acum, realmente și în minutul 83, Ad. Pigulea centrează impecabil, Neagoe, cu capul, expediază balonul în stîlpul porții, depășește apoi linia porții, de unde este degajat de Tătăran, fără ca Dan Petrescu să acorde gol. Spiritele se încing în teren, în afara lui, meciul capătă tensiune maximă, dar Neagoe (min. 86) nu poate aduce... egalarea din 8—9 m șutind intr-un adversar. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^

Round 24

[edit]
  • 24. (1991, 04, 21) CS Universitatea Craiova - FC Universitatea Cluj 4-0
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1991_04/?pg=53&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Central
  $ATTENDANCE           ^ 8 000
  $REFEREE              ^ I. Cot (Ploiești)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ D. Ologeanu (Arad), C. Popescu (Pitești)
  $MANAGERS             ^ Fane Cioacă / Ioan Sdrobiș 
  $GOALS                ^ Badea 14 P, 62 FREE_KICK, Sandoi 56 (Mănăilă), N Zamfir 77 (Mogoșanu) HEAD /  
  $CARDS                ^ Bica / Arvinte  
  $PLAYERS              ^ Prunea @ Mănăilă, Ad. Popescu, Săndoi, N. Zamfir @ Ciurea, Bica (81 Cojocaru), Mogoșanu, Badea @ Craioveanu, Ad. Pindea (77 Dudan) / Arvinte @ Dnrotă, Falup, Jenei, Manase @ Zâne, Sabo, M. Popescu, I. Moldovan (66 Fedor) @ Dochia, Tamaș.   
  $CORNERS              ^  9-3 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  26-6 
  $SHOTS ON TARGET      ^  13-3 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  -  
  $ARTICLE TITLE        ^ Fane Cioacă, un „ghid“... emotiv 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadionul „Central“ ; vreme înnourată ; teren bun ; spectatori circa 7 000—8 000. 
  @ A arbitrat bine : I. Cot (Ploiești), ajutat la linie de D. Ologeanu (Arad) și C. Popescu (Pitești). 
  @ Rarefiat de spectatori, dezolant chiar, stadionul „Central“ nu mai poate irumpe ca altădată, indiferent de ce se întîmplă pe cîmpul de joc. Deși fotbalul ramâne, în continuare, pentru mulți dintre noi, un „antinevralgic“ util la durerile de cap pe care ni le oferă viața de zi cu zi. Într-o partidă aparent fără miză deosebită, clujenii au încercat să joace deschis, vioi, ramforsați psihic de victoria pe teren propriu contra galoanatei formații Steaua. Au început partida surprinzător de bine, grupați, dezinhibați, convinși că n-au nimic de pierdut, soarta lor fiind, după cum se știe, pecetluită, și în min. 5 I. Moldovan l-a pus la grea încercare pe portarul Prunea, cu un șut sub „transversală", din numai zece metri, deturnat acrobatic în corner. Craiovenii începuseră partida puțin deconectați și lipsiți de... „cravașa verbală“ a antrenorului Sorin Cîrțu, care nu s-a întors din Belgia, își căutau stăruitor, dar neinspirat, culoare spre poarta tînărului Arvinte. Le lipsea și virful de atac Neagoe (cumul de cartonașe) și această absență se va resimți în forța lor de percuție. În min. 6 Ad. Popescu a expediat de la 25 m un șut trasor, care a fost și el deturnat în corner, iar N. Zamfir — patru minute mai tîrziu — a trimis din apropiere balonul pe lîngă cadrul porții clujene. Pe un fond de joc cenușiu, confuz, lipsit de claritate, în min. 14 s-a deschis scorul: Craioveanu a încercat o trecere subtilă de balon pe lingă fundașii Dobrotă, în suprafața de pedeapsă, acesta l-a obstrucționat discret și Ilie Coț a dictat penalti pentru craioveni: a executat puternic Badea și 1—0. Alb-albaștrii își ordonează treptat jocul, sub bagheta unui Badea dispus la travaliu, Săndoi, Mănăilă și Ad. Popescu, atacurile lor în valuri capătă mai multă consistență, viteză, și pînă la pauză apărarea clujeană, mereu hărțuită, va rezista majorării scorului, deși Badea — în două rînduri — Craioveanu (min. 44) — șut în stîlpul porții — vor ține în alertă defensiva clujeană. La reluare, craiovenii dezinvolți se desprind categoric de un adversar ce se va convinge, încet-încet, de realitatea implacabilă din teren. Și golurile vor veni, rezultat al unor atacuri dense, imposibil de stăvilit : în min. 56 Mănăilă va executa o lovitură liberă, de pe flancul său, Săndoi va prelua balonul pe piept și apoi va șuta imparabil pentru portarul Arvinte : 2—0. Clujenii replică și ei prin Sabo (min. 61) care întreprinde o acțiune solitară și încearcă reflexele lui Prunea, imbatabil, iar, în min. 63, Badea aduce dintr-o lovitură liberă, de la circa 22 m, scorul la 3—0. Craiovenii sunt de nestăvilit și Mogoșanu (min. 77), de pe flancul sting, centrează impecabil, iar N. Zamfir, cu capul, înscrie spectaculos : 4—0. Un scor care reflectă mai exact diferența de valoare dintre cele două protagoniste. Un scor care a creat o stare de spirit propice întregii echipe la inaugurarea spațiului comercial „Sabra“ din Calea București, proprietatea internaționalului Emil Săndoi, unde, probabil, întreaga echipă a mulțumit „ghidului“ Fane Cioacă, care a avut emoții firești, în absența antrenorului Sorin Cîrțu, fotbalul fiind capabil de multe...nenorociri. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Mircea Cantar
  $ARTICLE TITLE        ^ DECLARAȚII DUPĂ MECI 
  $ARTICLE TAGS         ^ Ioan Sdrobiș, Fane Cioacă
  $ARTICLE BODY         ^ IOAN SDROBIȘ (antrenor — Universitatea Cluj): „Partida a avut două aspecte total diferite. Prima repriză : joc viu disputat, destul de echilibrat, cu faze frumoase la ambele porți. Scorul putea fi deschis chiar de către clujeni (șutul lui Sabo a fost scos de Prunea în extremis). A urmat acel penalty — despre care am părerea că nu a fost — dar în repriza a doua, după primirea golului doi, jocul a „curs“ numai în favoarea „Universității“ Craiova. Pînă la acest gol echipa noastră a făcut un joc foarte grupat, bun de apărare. De la golul doi echilibrul s-a rupt. Putea să fie chiar 5—6 la zero pentru craioveni ! Dar aș semnala o problemă în ceea ce privește jocul „Universității“ Craiova : dacă un adversar se mobilizează bine, Craiova poate fi pusă în dificultate ! Noi ne-am propus să învingem și pe Dinamo la Cluj“. 
  @ FANE CIOACĂ (antrenor secund — F.C. „Universitatea Craiova): „O victorie greu obținută. După o primă repriză în care adversarul s-a închis foarte bine în apărare în repriza a doua am reușit să-i „scoatem“... Scorul reflectă adevărata desfășurare a jocului din teren. Aș evidenția, în primul rînd internaționalii „spanioli“ (Săndoi și Badea, mai ales Badea). De remarcat intervenția lui Florin Prunea din prima repriză care, așa cum a demonstrat-o și la Caceres, este un portar în mare formă. Referitor la faza în care ni s-a acordat penalty, Craioveanu a fost obstrucționat și deci, arbitrul a acordat corect lovitura de la 11 m“. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Ion Jianu

Round 25

[edit]
  • 25. (1991, 04, 28) FC Farul Constanța - CS Universitatea Craiova 1-2
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1991_04/?pg=73&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Farul
  $ATTENDANCE           ^ 20 000
  $REFEREE              ^ Mircea Salomir (Cluj)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ C. Toma (Piatra Neamț), V. Titorov (Breaza)
  $MANAGERS             ^ Hașoti / Cîrțu  
  $GOALS                ^ Moisescu 89 / Neagoe 19 (Olaru) LEFT, Ciurea 86 (Mănăilă) LEFT
  $CARDS                ^ G Mihai /  
  $PLAYERS              ^ Marcei Vasile @ Dumitru, Dinu, Moraru, Cămui @ Mustacă (59 Petcu), Moisescu, Bîrbora, G. Mihai @ Pena, Funda (46 Bănică) / Prunea @ Mănăilă, Săndoi, Ad. Popescu, Zamfir @ Ciurea, Olaru, Mogoșanu, Badea @ Pigulea (63 Craioveanu), Neagoe (74 Gîrleșteanu).   
  $CORNERS              ^  3-2 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  9-8 
  $SHOTS ON TARGET      ^  5-5 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  -  
  $ARTICLE TITLE        ^ Frunți descrețite... 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadion „Farul“ ; teren acceptabil ; timp răcoros ; spectatori circa 20 000.
  @ A arbitrat brigada compusă din Mircea Salomir (Cluj) — la centru, C. Toma (Piatra Neamț) și V. Titorov (Breaza) la linii. 
  @ Extrem de disputată această partidă în care craiovenii au avut în sfîrșit, o prestație de excepție, printr-o judicioasă acoperire a terenului, cu o apărare lucidă și exactă (cu un Prune amiraculos în trei intervenții), dar și o iscusință în declanșarea unor contraatacuri extrem de tăioase, purtate mai ales de Neagoe, Badea, Pigulea și Ciurea, jucători aflați în permanentă mișcare pe tot terenul, cu viteză de reacție, Badea și Ciurea făcînd adevărate demonstrații de driblinguri derutante. Ceea ce antrenorul Sorin Cîrțu spunea jucătorilor săi înainte de meci la ședința tehnică — că ei sunt mai buni decit elevii lui Hașoti — s-a adeverit întrutotul pe teren. Partida, una peste alta, a avut „sare și piper“ din belșug, s-a jucat pe „contre“ spectaculoase. Elevii lui Cîrțu n-au închis jocul cu rare excepții, și au insistat permanent pe cartea atacului, căutînd bărbia adversarului, găsit deseori cu garda deschisă. Cum spuneam, a fost un joc cu valențe spectaculare greu de uitat, ce s-a bucurat de un neașteptat de bun arbitraj. 
  @ După ce Moraru (min. 18) îi „suflă" o minge bună lui Pigulea, peste numai un minut inepuizabilul Olaru pasează excelent lui Neagoe, (la circa 25 metri de poarta adversă), acesta intră în careu talonat strâns de liberoul Dinu, portarul Vasile Marcel iese în întîmpinare, dar Neagoe îl driblează și pe acesta, este împins de goal-keeperul gazdelor dar nu cade, reușind să trimită cu stîngul mingea în poarta goală : 0—1 (min. 19). Urmează un recital Prunea la două faze în care spectatorii constănțeni au sărit în sus de bucuria... egalării, dar nu a fost așa, pentru că portarul craiovean (în min. 21 și 38) s-a opus la șutul năpraznic al lui Pena, ca și la cel foarte înșelător al lui Moraru. Am consemnate pentru această repriză alte două ocazii de gol irosite de Pigulea (min. 29) și Moisescu (min. 41). 
  @ La reluare, rînd pe rînd, se irosesc situații bune de a marca prin Craioveanu (min. 66), Olaru (min. 67), Pena (min. 69), Moisescu (min. 70 — Prunea scoate excelent în corner), Ad. Popescu (min. 72). În min. 86 Mănăilă centrează, balonul ia pămînt, fundașul Moraru nu reușește să degajeze, Ciurea protejează foarte bine balonul, și de la circa șapte metri șutează cu stîngul pe colțul scurt al porții lui Vasile Marcel: 0—2. Gol frumos, care face pe italianul Antonio Iacovone (simpatizant al Universității și mai ales al lui Badea) să-i ofere lui Ciurea un premiu (100 dolari). Și fiindcă așa se întîmplă adesea în fotbal, cu doar două minute înainte de final, Moisescu, în capătul unei faze deosebit de spectaculoase, cu două bare, reduce din scor: 1#2.
  @ Spectatorii constănțeni aplaudă la scenă deschisă echipa din Bănie, în timp ce scandează: „Hașoti — demisia!", și binecunoscutul Nicolae Rainea, observator al F.R.F. la această partidă, nu are decit cuvinte de laudă pentru jocul prestat de oaspeți. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Ion Jianu

Round 26

[edit]
  • 26. (1991, 05, 05) CS Universitatea Craiova - FC Rapid București 3-1
  $REPORT               ^ 
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^
  $ATTENDANCE           ^
  $REFEREE              ^
  $ASSISTANT REFEREES   ^
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^  /  
  $CARDS                ^  /  
  $PLAYERS              ^  /  
  $CORNERS              ^  - 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  - 
  $SHOTS ON TARGET      ^  - 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  -  
  $ARTICLE TITLE        ^
  $ARTICLE BODY         ^
  $ARTICLE AUTHOR       ^

Round 27

[edit]
  • 27. (1991, 05, 11) FC Dinamo București - CS Universitatea Craiova 1-1
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1991_05/?pg=29&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Dinamo
  $ATTENDANCE           ^ 8 000 (200 away)
  $REFEREE              ^ A. Huzu (Sibiu)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ G. Macavei (Deva), S. Necșulescu (Tîngoviște)
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^ Damaschin 21 (C. Pană) HEAD / Săndoi 10 (Neagoe)
  $CARDS                ^ Al. Nicolae 7, Cheșiregi, Cristea / Neagoe, Olaru, Dudán  
  $PLAYERS              ^ Stelea @ Mihăescu, Cristea, Al. Nicolae, Selymest @ Fulga (69 Vaișcovici), Cheregi, C. Pană (76 Orac), Miriuță @ Damaschin, Scînteie / Frunea @ Mănăilă, Săndoi, Ad. Popescu, Zamfir @ Ciurea, Olaru, Mogoșanu, Badea @ Pigulea (53 Bica), Neagoe (76 Dudán).   
  $CORNERS              ^  8-4 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  15-6 
  $SHOTS ON TARGET      ^  6-3 
  $FOULS                ^  21-15 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  -  
  $ARTICLE TITLE        ^ Încă un pas spre... event! 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadion Dinamo ; teren alunecos ; timp înnourat ; spectatori — circa 8 000.
  
  @ Au arbitrat satisfăcător : A. Huzu (Sibiu) ; la linie ; G. Macavei (Deva) S. Necșulescu (Tîngoviște). 
  @ Așadar, și în acest al doilea asalt al „Universității“ asupra dinamoviștilor, ambiția oltenească s-a dovedit a fi, totuși, unul din punctele de sprijin ale semivictoriei de sîmbătă. Un meci teribil, declanșat între două echipe — la această partidă de orgolii — cu speranțe aproximativ egale, dar ambițioșii jucători Craioveni au dovedit, în teren, că alcătuiesc, totuși, o echipă... solidă. La Dinamo absentau trei titulari (B. Bogdan, Doboș, Matei — cumul de cartonașe galbene), Craiova nu prea avea probleme decît cu oboseala (și Craioveanu — întindere). 
  @ La șediința de pregătire tehnică, antrenorul Sorin Cîrțu le vorbea alb-albaștrilor despre încărcătura deosebită a acestei partide, despre necesitatea autodepășirii în condițiile stării de (mai mult psihică decit oboseală fizică), încheind ca un... „părinte" : „Vă iert de orice s-ar întîmpla pe teren, fiindcă eu vă înțeleg perfect starea sufletească într-o partidă cu Dinamo!„. 
  @ „U“ a început jocul cu multă convingere, făcând un marcaj la „piesele grele“ ale dinamoviștilor : Damaschin, Scînteie, Cheregi. Și ceea ce părea să fie un asediu prelungit la poarta lui Prunea n-a fost, ne-am convins, decît un simplu „foc de paie“, prima ocazie realmente periculoasă aparținînd, spre surpriza tribunelor, oaspeților : în min. 7, Badea, față-n față cu masivul și „bătrînul“ Al. Nicolae, încearcă, cu abilitatea-i cunoscută, să treacă pe lingă fundașul dinamovist, dar acesta-l faultează violent pe decarul craiovean. Arbitrul de centru, A. Huzu, comite prima greșeală : în loc să-i arate cartonașul roșu lui Al. Nicolae, este indulgent și-i arată doar pe cel galben ! Peste trei minute „U“ va deschide scorul, golul lui Emil Săndoi fiind demn de orice... retrospectivă fotbalistică: vivacele Badea înaintează spre careul dinamovist și, de pe partea stingă, centrează ideal peste întreaga apărare, exact la... Neagoe, aflat la 7—8 m de poartă, dar lateral, acesta „întoarce“ cu capul mingea spre interiorul careului, mingea atinge pămîntul și „vijeliosul" Săndoi reia în plasa lui Stelea : 0—1 (min. 10). Gazdele sunt uluite, jocul este aspru, Ciurea, Badea, Pigulea sunt deseori faultați de Al. Nicolae și Cristea, dar cum aceștia primiseră cartonașe galbene, arbitrul nu are „curajul" să-l scoată pe cel roșu ! 
  @ Fulga (min. 12), Selymesi (min. 14 — bară!), Cheregi (min. 16) ratează din poziții favorabile, dar în min. 21 se produce egalarea:  C. Pană centrează intr-un careu supraaglomerat al craiovenilor și înaltul Damaschin, cu capul, înscrie : 1—1. Execuția lui Damaschin a fost facilitată de plasamentul greșit (în acea fază) al lui Pigulea. 
  @ În continuare, același tablou tactic (vreo 20 de minute): atacuri precipitate și lipsite de șansă din partea gazdelor, întrerupte de „contre“ tăioase și chiar derutante ale craiovenilor; precizare : ocaziile mari ale dinamoviștilor din această parte a primei reprize (Miriuță — min. 25, Mihăescu — min. 29, Cheregi — min. 41) sunt consemnate la capitolul ratări doar datorită intervențiilor spectaculoase și eficiente ale bravului Florin Prunea.
  @ Ultimele minute ale primei reprize aduc în prim-planul comentariului nostru o greșeală de arbitraj : Pigulea pleacă senzațional spre careul lui Stelea, dar întîrzie pasa spre Badea (aflat într-o poziție favorabilă), iar cînd o face mingea atinge în interiorul careului, mare, mîna unui apărător dinamovist (min. 42)!? Peste un minut, Badea driblează pe partea dreaptă tot ce-i iese în cale (4—5 dinamoviști) și, printr-un efort, reușește să expedieze un ultim șut pe spațiul porții, dar Stelea scoate nesperat în corner!
  @ Pauza a însemnat o... demonstrație a ceea ce înseamnă operativitate și rigurozitate în activitatea polițiștilor implicați în asigurarea ordinii pe stadion : micul grup de suporteri craioveni (vreo 200), păzit și de un grup de polițiști craioveni, a fost atacat de câțiva huligani, dar... bastoanele au intrat în acțiune ! 
  @ Ca reluare, Dinamo și-a... reluat dominarea și chiar în min. 46, la o centrare a lui C. Pană, Scînteie nu-l poate învinge pe Prunea, goal-keeperul naționalei respingînd miraculos în corner șutul ex-băcăuanului, din 13—14 m. Dinamo s-a mai „agitat" în teren (și pe... banca tehnică!), dar Miriuță luftează, în timp ce alba-lbaștrii „temporizează“ jocul. În min. 64 „U“ trece pe lingă desprindere : într-un raport de 3—2 în favoarea Craiovei (Neagoe, Săndoi, Ciurea — Cristea, Dăescu), în careul mare al lui Stelea, Neagoe — dintr-o poziție favorabilă de șut — preferă pasă spre Săndoi, dar Mihăescu interceptează balonul... („Săndoi mi-a strigat să-i „calc" mingea, de aceea n-am șutat", ne-a declarat Neagoe) .
  @  Meciul e interesant, regula derbyurilor se respectă, fazele la cele două porți alternează, Craiova răspunde (uneori) și cu jocul clasic de deplasare. Din nou Damaschin (min. 68) îl „remarcă" pe Prunea, iar Olaru, Ad. Popescu creează și ei emoții în tabăra dinamovistă. Lovitura de teatru era să se petreacă în min. 83 cînd Bica a pierdut ocazia de a deveni un fel de... erou al Băniei: de la numai 11—12 m, în loc să tragă de prima dată în stinga lui Stelea, a expediat un șut pe sus, dîndu-i posibilitatea lui Stelea să se remarce, scoțind mingea în corner ! Desigur, din tribună lucrurile par simple... 
  @ Meciul se termină printr-o acțiune ofensivă purtată de Cheregi.
  @ Bucurie într-o tabără, amărăciune (și acuzații nefondate) în cealaltă. Comentariile sînt continuate în Craiova, într-un cadru restrîns și plăcut — la barul „SABRA“. Adrian Pigulea avea un „motiv" în plus : duminică, 12 mai, a împlinit 23 de ani. „La mulți ani !“ 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Ion Jianu

Round 28

[edit]
  • 28. (1991, 05, 19) CS Universitatea Craiova - FCM Bacău 3-1
  $REPORT               ^ 
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^
  $ATTENDANCE           ^
  $REFEREE              ^
  $ASSISTANT REFEREES   ^
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^  /  
  $CARDS                ^  /  
  $PLAYERS              ^  /  
  $CORNERS              ^  - 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  - 
  $SHOTS ON TARGET      ^  - 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  -  
  $ARTICLE TITLE        ^
  $ARTICLE BODY         ^
  $ARTICLE AUTHOR       ^

Round 29

[edit]
  • 29. (1991, 05, 26) FC Politehnica Timișoara - CS Universitatea Craiova 0-2
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1991_05/?pg=57&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Politehnica
  $ATTENDANCE           ^ 25 000
  $REFEREE              ^ Al. Mustețea (Pitești)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ Jean Grama (București), Ilie Coț (Ploiești)
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^  / Pigulea 29, Ciurea 77
  $CARDS                ^ Stoicov 5, Varga, Vlaicu 71 RED / Badea, Săndoi  
  $PLAYERS              ^ Jipa @ Varga, Crăciun, Stoicov, Ionuț @ Bungau (67 Bătrimi), Vlaicu, Timofte II, Bărbosu @ Oct. Popescu, Rosenbrum (m60 China) / Prunca @ Mănăilă, Săndoi, Ad. Popescu, N Zamfir @ Olari, Ciurea, Mogoșanu, Badea @ Neagoe, Craioveanu (25 Pigulea, 66 Bica).   
  $CORNERS              ^  7-4 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  14-15 
  $SHOTS ON TARGET      ^  6-8 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  -  

  $ARTICLE TITLE        ^ Fotbal și violențe de nivel... european 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadion „Politehnica" (fost „1 Mai“) ; timp excelent pentru fotbal; teren satisfăcător ; spectatori — circa 25 000. 
  @ A arbitrat satisfăcător Al. Mustețea (Pitești); la linie : Jean Grama (București) și Ilie Coț (Ploiești). 
  @ Nu știu cu ce să încep comentariul acestei partide :  cu evoluția de-a dreptul senzațională a craiovenilor pe parcursul a peste 75 de minute de joc, sau cu violențele greu de descris și înțeles ale „suporterilor" timișoreni de după meci? Ambele (evoluția "alb-albaștrilor" cît și violențele „The Hooligans“ Timișoara) au fost de nivel... european ! „Universitatea“ a fost duminică (în ciuda oboselii unora și a gripei altora) de o prospețime puțin caracteristică fotbalului nostru, elevii antrenorilor Sorin Cîrțu, Fane Cioacă și Nicolae Negrilă # cu excepția primului sfert de oră — evoluind ca în zilele de glorie ale echipei de „aur“ : la un potențial maxim, autodepășindu-se, creînd momente de mare spectacol fotbalistic. Partida a început în „sunetul“ petardelor, a huiduielilor împotriva oaspeților, galeria timișoreană scandînd „Poli, U.E.F.A.“, dar craiovenii  au intrat pe teren hotărîți să nu fie învinși. Și în min. 5 lucrurile s-ar fi putut (intr-un fel) tranșa în favoarea virtualilor campioni : Neagoe, cel mai periculos atacant de duminică, scapă singur spre careul mare al lui Jipa, dar este faultat (cosit pe la spate) cu duritate de... cartonaș roșu, dar Stoicov (autorul „cosirii“) primește, de la „indulgentul“ arbitru Al. Mustețea, doar cartonaș galben. Urmează o perioadă în care gazdele controlează jocul, irosesc cîteva ocazii (Bungău — min. 9, Rosenblum — min. 12, Varga — min. 15), dar Sorin Cîrțu are o inspirație de... ciștig: îl introduce pe Ad. Pigulea (min. 25) în teren, schimbînd totodată și tactica de joc (un singur vîrf — Neagoe). Și în min. 29 Pigulea expediază un șut-borjidă de la circa 22—24 m învingîndu-l pe Jipa : 0—1. Din acest moment pe terenul de joc al stadionului „Politehnica" se află la cîrma jocului o singură echipă : „U“. A fost, indiscutabil, ziua fastă a Craiovei. Chiar dacă „prietenul“ mai vechi al „alb-albaștrilor„, Al. Mustețea, nu vede un fault în careu asupra lui Neagoe (min. 36), chiar dacă Pigulea, Ciurea, Săndoi sînt în repetate rînduri faultați, oaspeții joacă o lecție bine învățată: defensivă exactă, contraatacuri recital. Minute în șir defensiva craioveană este în careul timișorenilor, iar Neagoe et. comp. creează de cel puțin cinci ori o adevărată panică în teren și în tribune. Spațiul tipografic nu-mi permite consemnarea acestor tăioase atacuri: în min. 77, omniprezentul Ciurea, abil, „fură“ o minge unui fundaș advers, face o cursă senzațională (driblind inclusiv pe Jipa) și — chiar dacă pe linia porții se postaseră doi apărători — înscrie un gol spectaculos (0—2), încheind astfel „conturile" partidei. După fluierul final, asistăm însă la evenimente pe care personal nu le-am văzut decit la TV : arbitrii și jucătorii craioveni (și cîțiva timișoreni) nu pot părăsi terenul de joc decît după aproape 25 de minute datorită unui tir de pietre, sticle, bare metalice etc.?! Intervine anemic poliția și se creează astfel un „război“ între huligani (fără ghilimele) și poliție: sînt grav avariate citeva mașini ale poliției, tirul de pietre continuă, autobuzul gazdelor are și el un geam spart, iar poliția, jucătorii și arbitrii se ascund la cabine ? În final se scandează „Rădulescu, Rădulescu!“ și „Cîrțu, Craiova !“ Inspirată a fost decizia d-lui Marcel Popescu de a trimite autobuzul „Scania“ la hotel în timpul primei reprize. „Universitatea" părăsește incinta stadionului în aplauze, dar nu știm cum au decurs, în continuare, ostilitățile. Se neînțeles ceea ce am văzut (caseta înregistrată de dl. Obreja ar trebui difuzată).
  @ P.S. Un prim bilanț nedorit ca urmare a incidentelor de după meci (am uitat să precizăm  în cronică amănuntul că „suporterii“ timișoreni s-au urcat și pe acoperișul de la vestiarele jucătorilor, arbitrilor etc.), 16 militari de la jandarmerie și 5 ofițeri au fost răniți, două mașini ale Poliției avariate.  
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Ion Jianu
  $ARTICLE TITLE        ^ Declarații după meci 
  $ARTICLE TAGS         ^ Sorin Cîrțu, Constantin Deliu, Marcel Popescu
  $ARTICLE BODY         ^ Sorin Cîrțu : „Rezultatul ne satisface, el fiind obținut în urma unui  joc... fantastic, de un mare nivel spectacular. În sfîrșit, echipa a jucat la un potențial maxim, jucătorii fiind într-o „priză“ deosebită. Exceptînd 10—15 minute, în rest „alb-albaștrii" au fost la înălțime la toate capitolele. Vă rog să remarcați efortul tuturor jucătorilor, în condițiile în care cei din națională au ajuns, la Timișoara vineri. Pentru faza de atac, jucătorul de bază a fost Neagoe (îndeosebi în repriza a doua), dar, repet, ar fi greu pentru un antrenor fericit să facă acum delimitări între jocul bun al lui Neagoe sau Ciurea, sau Săndoi și Badea, Mogoșanu și Ad. Popescu... De felicitat ECHIPA. Sînt consternat, mi-au produs repulsie chiar, evenimentele petrecute după meci. Nu știu de unde atîta răutate ? Sînt greu de înțeles, în final — după cum ați constatat — pe noi ne-au aplaudat!“ 
  @ Constantin Deliu (fost antrenor și conducător al „U“ Craiova) : „Acest 2—0 pentru echipa mea de suflet, nu reflectă adevărata valoare dintre cele două echipe care s-au întîlnit astăzi : Craiova a fost net superioară și scorul trebuia să fie mult mai mare. Numai în repriza a doua oaspeții au ratat cel puțin șase ocazii clare! Sunt bucuros că tinerii jucători ai Craiovei s-au maturizat. Le doresc mult, mult succes !“ 
  @ Marcel Popescu (președintele F.C. „Universitatea“) : „Consider victoria de astăzi o dovadă a seriozității clubului echipei noastre. De remarcat, sacrificiul tuturor celor implicați în acest drum (uneori cu obstacole) spre titlul meritat. Acum putem vorbi cu certitudine de „event“ la Craiova. Mulțumesc jucătorilor și antrenorilor pentru dăruire“.
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Ion Jianu

Round 30

[edit]
  • 30. (1991, 06, 02) CS Universitatea Craiova - CSM Jiul Petroșani 1-1
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1991_06/?pg=5&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Central
  $ATTENDANCE           ^ 6 000
  $REFEREE              ^ V. Titorov (Breaza)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ P. Seceleanu (București), V. Curt (Constanța)
  $MANAGERS             ^  / Dumitru Marcu 
  $GOALS                ^ Mănilă 52 (Badea) / I Radu 70 (Răducu)
  $CARDS                ^  /  
  $PLAYERS              ^ Prunce @ Mănăilă, Săndoi, Ad. Popescu, Mogoșanu @ Cristescu (70 Cojocaru), Olaru, Gîrleșteanu (26 Agaliu), Badea @ Ciurea, Neagoe / Dumitru @ Buruntia, Călugărița, Dodu, Cristea @ Sburlea, Milităm, Radu, Stăncic @ Cămărășanu (60 Fl. Stoica), Răducu  
  $CORNERS              ^  10-3 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  25-5 
  $SHOTS ON TARGET      ^  13-3 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  -  
  $ARTICLE TITLE        ^ "Alb-albaștrii" huiduiți acasă! 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadion „Central“ ; teren bun; timp călduros ; spectatori — peste 6 000. 
  @ A arbitrat: V. Titorov (Breaza) ; la linie : P. Seceleanu (București) și V. Curt (Constanța). 
  @ Sigur, s-ar putea face multe speculații pe marginea acestui neașteptat 1—1 acasă, cu o posibilă divizionară B. Ne mărginim să scriem că evoluția de duminică a fost departe de adevărata față a „Universității“. Nu e vorba de nici o concesie. Lupta, fără excepții, a fost sportivă și, după 90 de minute, vremea cînd se trage linia, craiovenii au înțeles că nu au pierdut doar un punct pe teren propriu, ci (iarăși!) și încrederea unui public prea neîngăduitor. Jocul gazdelor s-a legat, dar nu s-a finalizat. Subaprecierea adversarului, ratări nepermise pentru blazonul alb-albaștrilor, unele superficialități, inadvertența defensivei craiovene la singura acțiune de real pericol a minerilor etc. au determinat ca publicul, stupefiat și nemulțumit de joc și rezultat, să huiduie, ca la... Craiova, posibilii campioni și să-i acuze de ceea ce nici nu poate fi vorba — cedarea voită a acestui punct echipei antrenată de ex-craioveanul Dumitru Marcu! Pentru a fi cinstiți, trebuie să recunoaștem că acest 1—1 este nedrept față de desfășurarea „ostilităților“ de pe teren, dar este de neînțeles vizavi de „dușul rece“ de la Alba Iulia. O primă repriză de dominare teritorială susținută a gazdelor cum avea să fie, ca aspect, întreaga partidă. Petroșenenii s-au instalat pe poziții defensive, „în scară“, cu încercări de marcaj și cu un portar inspirat și norocos; în această primă parte vom remarca în special incursiunile și șuturile periculoase spre poarta lui Dumitru ale lui Ad. Popescu (min. 4), Neagoe (min. 5), Gîrleșteanu (min. 9), Săndoi (min. 14), Ciurea (min. 29). În min. 42 credeam că tabela va consemna, în sfirșit, deschiderea scorului pentru craioveni, dar șutul lui Ad. Popescu, de la 13—14 m, este respins, în extremis, cu piciorul, de Dumitru! Oaspeții n-au expediat nici un șut pe spațiul porții, decit în min. 45 (dar periculos, Stăncic „întrebuințîndu-l“ pe Prunea). La reluare, în logica firească a jocului, după ce Olaru expediază balonul puternic în bară (min. 49), craiovenii deschid scorni la capătul unei acțiuni „șnur“, pe traseul Agaliu — Badea — Mănăilă, ultimul înscriind : 1—0 (min. 52). A urmat un final neindicat pentru cardiaci: în min 70, Răducu centrează peste defensiva din Bănie și Radu egalează nesperat: 1—1 (?!). Ce a urmat ? E de la sine înțeles: valuri de atacuri, ratări incredibile etc., într-un cuvînt neputința de a finaliza. Păcat de punctul pierdut acasă, dar — așa cum spuneau, la vestiare, după meci, domnii Constantin Bușoi (primarul Craiovei) și Marcea Rădulescu (antrenorul naționalei) — nu trebuie făcut acum un „capăt de țară" din acest semieșec. În sport există și asemenea momente, mai există și șansa revanșei. Până una alta, „U“ Craiova are două puncte avans (și golaveraj superior) față de Steaua, așa că huiduielile poate nu și-au avut în totalitate rostul. E o părere. Prietenul, pare-mi-se, la nevoie se ajută, nu ? 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Ion Jiaunu
  $ARTICLE TITLE        ^ Declarații după meci 
  $ARTICLE TAGS         ^ D Marcu, Geolgău, Mircea Rădulescu
  $ARTICLE BODY         ^ D. Marcu (antrenor principal Jiul): „Simt și regret, dar și bucurie pentru acest 1—1. Regret — sper ca „U“ Craiova să nu piardă campionatul din pricina acestui punct. Bucurie — ne luptăm până la sfirșit pentru a încerca salvarea de la retrogradare. Mă surprinde, totuși, evoluția de astăzi (duminică, n.n.) a craiovenilor. Cred că — pentru întîlnirea cu # Jiul — două ar fi explicațiile semieșecului: oboseala acumulată, plus prea marea lor siguranță în victorie“. 
  @ Geolgău (jucător în Cipru, aflat in concediu): „Un meci ghinionist pentru Craiova! „
  @ Mircea Rădulescu (antrenorul naționalei): „După aspectul jocului, Universitatea — chiar dacă a avut o zi mai slabă — merita să cîștige. Ratările au fost multe și incredibile. Se pare că echipa începe să fie obsedată psihic de cele două obiective care-i surîd și pe care le merită (campionat, cupă), însă jucătorii, ar trebui să stea cu „picioarele mai pe pămînt“ — adică să înțeleagă că aceste obiective sunt realizate în momentul fluierului final al sezonului oficial. Oricum, Craiova trebuie să treacă peste momentul acesta".
  $ARTICLE AUTHOR       ^

Round 31

[edit]
  • 31. (1991, 06, 09) FC Argeș Pitești - CS Universitatea Craiova 2-0
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1991_06/?pg=23&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ 1 Mai
  $ATTENDANCE           ^ 12 000
  $REFEREE              ^ Gh. Constantin (Rm. Vîlcea)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ G. Ionescu (București), Dan Ologeanu (Arad)
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^ Săndoi 7 OG, M Pană 29 /  
  $CARDS                ^ Prisăceanu, Motroc, Predatu / Pigulea, Em. Săndoi, Badea, Ad. Popescu  
  $PLAYERS              ^ Sabin Ciurea @ M. Pană, Floricel, Din, Tănase @ Stancu, Motroc,Gilcă, Prisăceanu @ Predatu, Ceaușu / Prunea @ Mănăilă, Ad. Popescu, Săndoi, (46 Cojocaru), Zamfir @ Gigi Ciurea, Olaru, Ad. Pigulea, Mogoșanu @ Neagoe (73 Agaliu), Badea.   
  $CORNERS              ^  3-6 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  14-13 
  $SHOTS ON TARGET      ^  9-6 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  -  
  $ARTICLE TITLE        ^ Se duce pe apa Sîmbetei un an de trudă? 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadion „1 Mai“, timp înnourat, teren îmbibat cu apă ; spectatori circa 12 000 . 
  @ aA rbitrat Gh. Constantin (Rm. Vîlcea), la linie G. Ionescu (București) și Dan Ologeanu (Arad). 
  @ Prima observație pe marginea partidei dintre F.C. Argeș și Universitatea Craiova este aceea că nu gazdele au cîștigat ci... „alb-albaștrii“ au pierdut. Și n-au pierdut, din păcate, o simplă partidă de campionat ! Obosită fizic, apăsată psihic peste măsură de miza jocului, Universitatea a fost părăsită și de orice... șansă la acest meci. Ea a primit un gol realmente stupid, cum rar se poate vedea, chiar în min. 7 : fundașul dreapta al gazdelor, M. Pană, a centrat puternic de pe flancul său, în urma unei repuneri de la margine, portarul Prunea a boxat balonul în... Săndoi și din acesta, aflat foarte aproape, balonul a intrat în poarta craioveană, fiind împins pe linia porții de Predatu : 1—0. A fost semnul elocvent al unei crispări maxime și al unei mari încărcături nervoase ce stăpînea echipa din Bănie. A urmat o nouă fază fierbinte la poarta craioveană, cînd Gîlcă, în urma unui reușit un doi-cu Stancu, a șutat din 8—9 metri extrem de puternic, Prunea deturnînd balonul în corner. La poarta cealaltă, Ad. Popescu a expediat un șut violent de la circa 25 m, Sabin Ciurea respingînd acrobatic în corner. 
  @ Pe un fond de joc confuz, lipsit de orice valențe tehnico-tactice, a venit, însă, minutul 29, cînd același M. Pană, un fundaș ofensiv și viguros, urcat în atac, a trimis pe jos un... „trasor“ de la 25 m, care l-a surprins pe portarul Prunea, care greșește, și scorul a devenit 2—0. Un scor care a năucit mai mult bulversata echipă craioveană, din care doar Ad. Popescu lăsa impresia că nu și-a pierdut... capul. În finalul reprizei, Prisăceanu, în prim-plan, a expediat și el două șuturi puternice, primul respins, al doilea reținut de portarul Prunea. Craiova a pîlpîit rar în atac, Neagoe, izolat între fundașii centrali adverși (Floricel și Din), fiind mai mult pe... jos. 
  @ Actul doi va fi, însă, dominat cu autoritate de craioveni, ocoliți, însă, cum spuneam, de orice șansă. După ce Prunea (min. 47)a fost nevoit să iasă la marginea careului mare pentru a degaja cu piciorul, prin alunecare, balonul purtat de Stancu — plecat din ofsaid, nesemnalizat de G. Ionescu — au urmat patru ocazii reale de gol la poarta lui Sabin Ciurea, balonul refuzînd, pur și simplu, să intre în poarta piteșteană. Mai întîi, Gigi Ciurea (min. 48) a șutat din cădere, de la 7—8 m, tizul său Sabin Ciurea respingînd „în extremis“, apoi Badea (min. 52) a reluat din 8—9 metri pe lingă stîlpul din stîngă al porții piteștene, balonul venind dintr-o excelentă învăluire a lui Ciurea ; a urmat o diagonală a lui Ad. Popescu (min. 58) și Cojocaru, cu capul, din 8—9 m, i-a oferit portarului piteștean posibilitatea unei robinsonade spectaculoase. În min. 64, cînd Craiova se afla în plină ofensivă, Mănăilă a șutat pe jos, Sabin Ciurea a respins cu dificultate, fiind ajutat de coechipierul său, M. Pană, în recuperarea balonului. Pe un teren greu, faulturile și clinciurile s-au înmulțit, atacurile de deposedare prin alunecare fiind sancționate selectiv de arbitrul Constantin Gheorghe. „Alb-albaștrii" s-au lansat în ofensivă totală, dar forța lor de șoc scăzută nu le-a permis reducerea din diferență. Nici măcar Ad. Pigulea (min. 88), care a șutat violent de la circa 25 m, n-a putut perfora plasa piteșteană, străjuită de un Sabin Ciurea norocos, dar și inspirat. Firește, sub apăsarea amărăciunii provocată de acest insucces dramatic — coroborat cu victoria Stelei la Sibiu — se pot face afirmații necenzurate, dar Universitatea are nevoie de o liniște totală, o recuperare psihică absolut obligatorie după trei insuccese consecutive, pentru a încerca să nu piardă sprintul final, „umăr la umăr“, cu Steaua. Poate doar că antrenorul Sorin Cîrțu trebuia să încerce mai devreme raniforsarea atacului, la scorul de 2—0, cînd observase deja că Neagoe se descurcă greu între fundașii centrali adverși, cooperarea sa cu Ciurea și Badea fiind întîmplătoare. Ce va fi, vom vedea. 
  @ P.S. Deloc întîmplător, partida Inter Sibiu — Steaua a început cu 8 minute întârziere față de cea de la Pitești. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Mircea Canțăr

Round 32

[edit]
  • 32. (1991, 06, 12) CS Universitatea Craiova - FC Inter Sibiu 5-1
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1991_06/?pg=30&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Central
  $ATTENDANCE           ^ 12 000
  $REFEREE              ^ Șerban Necșulescu (Tîrgoviște) 
  $ASSISTANT REFEREES   ^ Al. Crișan (București) și C. Cîrnet (Aiud)
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^ Agaliu 15 (Ciurea), 68 (Craioveanu), Ad Pigulea 16 (Mănăilă, Badea 53, Ciurea 76 (Craioveanu) / Laurențiu 78 FREE_KICK  
  $CARDS                ^ Badea, N. Zamfir, Cioroianu.  /  
  $PLAYERS              ^ Prunca @ Mănăilă, Olaru, Săndoi, N. Zamfir (65 Craioveanu), Cojocaru (46 Mogoșanu) @ Ciurea, Bica,Badea @ Agaliu, Ad. Zigulea / Blid @ Cotora, Mihály, Cioroianu, M. Stănescu @ Laurențiu, Jurcă, D. Munteanu @ Zotincă (56 C. Zamfir), Văsîi, R. Năstase (46 Burchel).   
  $CORNERS              ^  7-4 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  14-5 
  $SHOTS ON TARGET      ^  10-2 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  -  
  $ARTICLE TITLE        ^ Un taxi pentru... Hunedoara! 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadionul „Central“ ; vreme caniculară ; teren excepțional ; spectatori cca. 10—12 000.
  @ A arbitrat modest — în nota obișnuită — Șerban Necșulescu (Tîrgoviște) ajutat de Al. Crișan (București) și C. Cîrnet (Aiud). 
  @ Dată fiind miza partidei, complementatâ de supărarea "alb-albaștrilor" pe lipsa de fair-play a sibienilor în etapa anterioară, jocul a debutat, într-o notă de tensiune evidentă și avea să se mențină „încins" pe toată durata sa. 
  @ Mai mult ca în alte întîlniri „banda" lui Sorin Ciuțu a avut de partea sa... tribunele de-a dreptul „incendiare" pe alocuri, și pe acest fond gazdele — susținută frenetic — s-au autodepășit la capitolul dăruire și abnegație. Și ambiționate la maximum, combinind inteligent între linii, cu un Ciurea inepuizabil, un Agaliu abil și percutant, un Badea generos ș.a.m.d, singura problemă fiind una de dimensiunea scorului. Care s-a și deschis în minutul 15 : Prun a degajat lung, Ciurea s-a infiltrat pe flancul drept, de unde a centrat impecabil iar Agaliu.. a pus latul, trimițînd balonul pe lingă portarul Blid 1—0. Doua minute mai tîrziu, Mănăilă centrează — de unde o făcuse Ciurea —, Ad. Pigulea profită de o „bîlbă“ a lui Mihály și Blid și.. 2#0. Dăruiți total jocului, capabili de orice sacrificiu, craiovenii vor domina cu autoritate pînă la finalul reprizei, oaspeții „pîlpiind" doar la o lovitură liberă executată cu efect de Laurențiu (min. 27) — Prunea a deturnat balonul în corner dar scorul nu se va modifica fiindcă în minutul 36, Ciurea și Ad. Pigulea — la 6—7 m de poarta adversă — se vor încurca reciproc, iar Agaliu (min. 43) va șuta în portarul Blid. 
  @ La reluare, arbitrul Necșulescu trece cu vederea un fault clar comis de Mihály asupra lui Agaliu — cînd acesta nu avea altceva de făcut decit de împins balonul în plasă. Dar, în pofida caniculei, craiovenii se aruncă necruțător în atac și Badea (min. 53) prinde un șut senzațional de la 30 m, portarul Blid rămînînd „fixat" : 3—0. Trei minute mai tîrziu Blid este din nou învins de Ciurea, dar Mihály salvează de pe linia porții. Jocul are sens unic, inepuizabilul Ciurea „scoate" din picioarele lui Daniel Munteanu un balon, îi activează pe Craioveanu, care centrează pentru Agaliu (min. 68) și 4—0. Bucurie mare în tribune, „albanezul" este ovaționat ca la... Tirana și în minutul 76 Badea îl deschide, pe flancul sting, pe Craioveanu — demarat rapid, pe lângă Cioroianu # centrare și Ciurea înscrie lejer 5—0. Oaspeții vor reduce din diferență prin Laurențiu (min. 78) care a executat puternic, pe jos, o lovitură liberă de la 25 m, în dreapta porții lui Prunea. Victorie de necontestat a „alb-albaștrilor“, dar toate drumurile duc acum la... Hunedoara, unde, duminică, s-ar putea decide totul. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Mircea Canțăr

Round 33

[edit]
  • 33. (1991, 06, 16) FC Corvinul Hunedoara - CS Universitatea Craiova 0-2
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1991_06/?pg=43&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Corvinul
  $ATTENDANCE           ^ 10 000
  $REFEREE              ^ Radu Petrescu (Brașov)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ A. Porumboiu (Vaslui), M. Axente (Arad) 
  $MANAGERS             ^ Jackie Ionescu, V. Stoica /  
  $GOALS                ^  / Agaliu 14 (Neagoe), Săndoi 29 (Mănăilă) HEAD
  $CARDS                ^ Chezan, Emil Marian, Bardac / Bica  
  $PLAYERS              ^ Ioniță @ Bardac, Stroiu, Tirnoveanu, Cocon @ Chezan, Dobre, Bordeianu (56 Emil Marian) @ Cleșan, Hanganu, Gabor (73 Nicșa) / Prunea @ Mănăilă, Săndoi, Ad. Popescu, Mogoșanu @ Ciurea, Pigulea (59 Craioveanu), Olaru, Bica @ Agalia, Neagoe (68 Dudan)   
  $CORNERS              ^  6-3 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  8-16 
  $SHOTS ON TARGET      ^  4-8 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  -  
  $ARTICLE TITLE        ^ În ceasul al doisprezecelea! 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadion Corvinul ; teren bun ; timp canicular ; spectatori — circa 10 000.
  @ Departe de noi pretenția de a fi în posesia unor judecăți de valoare exacte despre teribila partidă de la Hunedoara, dar, în teren, pentru „U", Corvinul a fost o pradă destul de ușoară. Jackie Ionescu, antrenorul Corvinului, își anunțase, cu pompă, demisia tocmai vineri, motivîndu-și gestul neașteptat prin faptul că nu-și mai poate stăpîni unii jucători vizavi de partida cu Craiova (?!). Președintele clubului hunedoreani dl. Ioan Socol, era mîhnit și uluit de această bizară demisie, iar publicul hunedorean — în „baza“ declarației publice a antrenorului Ion V. lonescu nu a făcut altceva decit să-i huiduie pe oaspeți încă de la intrarea pe teren, iar apoi pe gazde (rămase sub coordonarea tehnică a antrenorului secund, V. Stoica). Adăugați la această stare deosebit de tensionată și zvonul absurd (amplificat de „România liberă“ și „Fotbal") cum că echipa lui Sorin Cîrțu s-ar dopa (?!) și aveți imaginea încărcăturii nervoase sub „auspiciile" căreia a început partida. Iar în teren : absența a două piese grele (Badea, N. Zamfir), o căldură sufocantă (+32 grade !) „Ostilitățile“ începute au avut, din primele minute, o singură echipă în prim-planul jocului („U“ Craiova), hunedorenii nu au pus alb-albaștrilor cine știe ce probleme, partida desfășurîndu-se în nota unei evidente superiorități a oaspeților care, în primul sfert de oră, au trecut pe lingă deschiderea scorului. Prima oară prin Ciurea (min. 10), apoi prin Neagoe (min. 11). În min. 14, un schimb rapid de pase între Agaliu și Neagoe îl găsește pe albanez, la 6—7 m de poarta lui Ioniță, într-o poziție ideală de șut și Agaliu nu greșește ținta : 0—1 . Jocul continuă în aceeași notă de dominare a alb-albaștrilor, Agafiu (min. 22) trage în portar de la doar 11—12 m, dar vine min. 29 care aduce mare bucurie în tabăra stresată a Craiovei și mare deziluzie în tribunele înfierbîntate: Mănăilă, cerebralul fundaș ofensiv al craiovenilor, execută (de la circa 18 m lateral dreapta) cu măiestrie o lovitură indirectă, iar omniprezentul Emil Săndoi de la 6—7 m, cu o plasată și puternică lovitură de cap, marchează un gol deosebit de spectaculos : 0—2. Conturile par făcute, micul grup de suporteri olteni scandează neîncetat „Hunedoara știe, totu-i în Bănie!„, iar o parte a tribunei hunedorene cere „Demisia ! Demisia !“. Repriza a doua a fost mult mai anostă și, surprinzător, echipa gazdă părea deja resemnată, „periculoșii“ Hanganu, Gabor et. comp. nereușind absolut nimic în careul lui Prunea. E drept, și marcajul și-a spus cuvîntul (Săndoi-Hanganu, Bica-Gabor). Tot craiovenii au cîteva ocazii clare de a marca (Săndoi — min. 16, Olaru — min. 17, Dudan — min. 27), gazdele au doar două „pîlpîiri“ (Aleșan — min. 49, Emil Marian — min. 76), dar scorul nu se mai modifică, echipele părăsind terenul de joc în fluierăturile suporterilor hunedoreni.
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Ion Jianu
  $ARTICLE TITLE        ^ Declarații după meci
  $ARTICLE TAGS         ^ Ioan Socol, Sorin Cîrțu
  $ARTICLE BODY         ^ Ioan Socol (președintele clubului Corvinul) : „Meciul acesta a început, pentru noi, vineri cînd, fără nici o explicație, antrenorul Ion V. Ionescu a depus o cerere de demisie ! Conducerea clubului a fost total surprinsă de nejustificata părăsire tocmai în acest moment a echipei de către respectivul antrenor, motivele invocate în mod public de către dl. lonescu nefiind cunoscute de conducerea clubului și jucători. Regretăm că tocmai acum dl. lonescu nu s-a aflat lângă noi, regretăm că nu ne-a adus la cunoștință presiunile invocate (?!). Ce să vă spun despre joc ? Cine s-ar putea declara mulțumit de o înfrîngere acasă ?“. 
  @ Sorin Cîrțu : „Pentru noi meciul acesta avea o singură variantă : victoria cu orice preț. Echipa s-a „trezit“ în acest ceas, al doisprezecelea. Deși am fost superiori la toate capitolele, partida nu a lăsat o bună impresie artistică, dar ce mai contează! Nu uitați în ce condiții s-a desfășurat : încărcătură nervoasa, oboseala, căldură. Speculații se pot face tot timpul. Atmosfera încărcată a fost creată de declarațiile publice ale fostului antrenor, Ion V. Ionescu. Cînd dl. Ionescu, în partidă Corvinului cu Steaua, la scorul de 2—2, a schimbat un mijlocaș (?!), nu s-au mai făcut speculații ! Cred că, într-un fel, d-lui Ionescu i-a fost frică de deznodămîntul acestei întilniri. În fond, Corvinul nu juca astăzi (duminică, n.n.) cu nu știu ce echipă, juca împotriva unui team mobilizat pentru victorie, juca cu campioana din acel moment. Firesc, alb-albaștrii aveau o altă motivație în acest meci. Ei, hunedorenii, poate, jucau doar pe banii oferiți de Steaua ! Noi jucam spre un obiectiv pentru care am muncit nu un an întreg, ci trei ani de zile !“ (P.S. în interviul acordat TV Deva. dl. Sorin Cîrțu, printre altele, spunea că îi este silă de ceea ce s-a intîmplat în finalul ediției actuale de campionat, declarînd tranșant: „F.R.F. este, în continuare, impotentă ! Numai cu măsuri radicale se pot elimina mașinațiunile încă prezente în fotbalul românesc", n.n.) 
  $ARTICLE AUTHOR       ^

Round 34

[edit]
  • 34. (1991, 06, 23) CS Universitatea Craiova - FC Sportul Studențesc București 3-1
  $REPORT               ^ https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1991_06/?pg=62&layout=s https://adt.arcanum.com/ro/view/CuvantulLibertatii_1991_06/?pg=63&layout=s
  $TIME                 ^  :  
  $CITY                 ^ ★ ; '
  $STADIUM              ^ Central
  $ATTENDANCE           ^ 20 000
  $REFEREE              ^ Ilie Coț (Ploiești)
  $ASSISTANT REFEREES   ^ C. Cojocan (Reșița), V. Banu (Zalău)
  $MANAGERS             ^  /  
  $GOALS                ^ Badea 20 P, Săndoi 30 (Mănăilă) HEAD, Mănăilă 45 / Răduță 51 P  
  $CARDS                ^ Ciurea /  
  $PLAYERS              ^ Prunea @ Mănăilă, Săndoi (37 Bica), Ad. Popescu,N. Zamfir @ Ciurea (68 Craioveanu), Olaru, Mogoșanu, Badea @ Ad. Pigulea, Agaliu / Speriatu @ C. Petre,Necula, M. Popa, Prodan @ Olteanu, Lucaci, Șumudică (82 I. Manea), Stănici @ D. Dumitrescu (60 Strizu), Răduță.  
  $CORNERS              ^  9-3 
  $SHOTS IN TOTAL       ^  25-8 
  $SHOTS ON TARGET      ^  15-5 
  $FOULS                ^  - 
  $PETSCHOVSKI          ^   
  $YOUTH                ^  -  
  $ARTICLE TITLE        ^ Carnaval în Bănie 
  $ARTICLE BODY         ^ Stadion „Central“, vreme caniculară, teren foarte bun, spectatori circa 20 000.
  @ A arbitrat, în general, bine, Ilie Coț (Ploiești), ajutat la linie de C. Cojocan (Reșița) — cu greșeli — și V. Banu (Zalău). 
  @ Oaspeți de vază în tribuna oficială a stadionului : prefectul județului, Ilie Ștefan, primarul municipiului, Constantin Bușoi, prorectorul Universității, prof. univ. dr. Marin Beșteliu, senatori și deputați de Dolj — Oliviu Gherman, Ton Predescu, Alex. Brezniceanu ; foști mari fotbaliști — Ion Oblemenco, Aurel Țicleanu, antrenorul echipei reprezentative, Mircea Rădulescu ; oameni de afaceri și alte personalități ale urbei noastre. 
  @ Căldură fantastică, aproape incandescentă, greu de suportat — la ora meciului —, atmosferă exuberantă în tribune, emoții și speranțe tonice, dar justificate, că titlul de campioană a țării la fotbal va reveni în Bănie după zece ani. Asistența numeroasă și fascinantă a făcut mai întâi o primire triumfală, imperială, idolilor Craiovei, la intrarea acestora în teren, ropote de aplauze prelungite însoțind prezentarea jucătorilor la stația de radioamplificare. Momente de reală înălțare sufletească, de emoție oltenească, de suspans autentic au precedat debutul partidei, mareea tribunelor sugerînd limpede că pasionata asistență e pregătită de sacrificiul suprem pentru victoria alb-albaștrilor, o victorie așteptată atîția ani, pregătită meticulos și îndelung, o victorie meritată prin sudoarea, abnegația, truda, valoarea jucătorilor, ale antrenorilor — Sorin Cîrțu, Fane Cioacă și Nicolae Negrilă — neodihna conducătorilor acestui club fanion al fotbalului nostru, aportul unor oameni din anturajul echipei. Poate părea surprinzător, dar miza inegalabilă a jocului n-a influențat asupra sportivității derulării lui și „alb-albaștrii" au exprimat coerent, în teren, întreg repertoriul lor tehnic-otactic, obținînd finalmente victorie indubitabilă, prin „furie“ și inteligență, risipă de energie, talent scînteietor și totodată titlul de campioni ai țării. Sorin Cîrțu, trimis în tribune de Comisia de judecată a F.R.F., s-a supus deciziei, zîmbind negru, dovedind că știe să primească lovituri în obraz ; el și-a condus magistral echipa printr-o stație portabilă de radio. Meciul a început într-un ritm alert și, în pofida căldurii înăbușitoare, și l-a păstrat pe toată durata sa, prin aportul ambelor competitoare, solistă fiind echipa lui Badea, Săndoi, Ad. Popescu, Zamfir, Pigulea, Mănăilă, Olaru, Ciurea și ceilalți, animați de un elan copleșitor, o vigoare fabuloasă, o ambiție nețărmurită. 
  @ Și acum jocul: după cîteva faze mai aprinse în careul alb-negrilor din Regie, în min. 10 Stănici prinde, de la 25 m, un șut în transversala porții lui Prunea, un șut care ne-a aruncat funingine pe ochi. Dar nervii de oțel ai craiovenilor nu cedează și alb-albaștrii urcă vijelios în atac, sub comanda unui Badea fabulos — punga de oxigen a echipei — încrucișările Mănăilă — Ciurea sunt imposibil de strunit și în min. 19 Ciurea „argintul viu“ al echipei, pătrunde în careul bucureștean și este ,cosit“ de Prodan : penalti indiscutabil, transformat cu siguranță de Badea : 1—0. Tribunele exultă, mugetul mării fiind o gîngăveală de copil. Bucureștenii încearcă să ștranguleze atacurile în valuri ale gazdelor, își joacă perfid șansele, o „carte pentru Steaua“, insistă prin D. Dumitrescu (min. 27), dar vine golul doi al craiovenilor în min. 30 : lovitură liberă la circa 30 m, Badea simulează șutul, pasează lui Mănăilă, centrare diabolică „în cros“ pentru Săndoi și reluare imparabilă cu capul : 2—0. Stadionul răsuflă ușurat, „zarurile sunt aruncate", craiovenii își adună puterile și, în ultimul minut al reprizei, Mănăilă face o senzațională cursă cu balonul la picior, albanezul Agaliu se demarcă inspirat, derutînd defensiva bucureșteană și Mănăilă pătrunde singur : 3—0. Publicul trăiește ardent clipa bucuriei supreme scandind : „campionii, campionii!“. La reluare bucureștenii au avut citeva tresăriri de orgoliu (Fl. Prunea a respins acrobatic — min. 49 șutul lui Prodan, apoi pe cel al lui Răduță — min. 50), și chiar au redus din diferență — min. 51, cînd Răduță a simulat o cădere în careul gazdelor — Olaru nu l-a faultat —, tot Răduță transformând penalty-ul. Dar „alb-albaștrii“, nici nu mai știm de unde au avut atîta energie, au asaltat, în continuare, poarta lui Speriatu, pe toate culoarele, Olaru (min. 53) a șutat în stâlpul din dreapta porții adverse, iar în momentul următor, Ad. Popescu a expediat balonul în transversala porții. Finalul a fost dens în acțiuni coerente, bine gîndite, Mănăilă — un colos al rezistenței — în minutele 63, 70, 77, demarând în atac, a centrat și șutat extrem de puternic și viclean, înttrebuințîndu-l serios pe portarul Speriatu, silit să respingă cu piciorul, cu brațele, fiind ajutat și de șansă. În momentul în care arbitrul Ilie Coț a fluierat finalul, mii de oameni au invadat terenul și am asistat la unul dintre cele mai fascinante spectacole. Craiova intra în carnaval ! Mii de oameni au vrut să-i sărute pe învingătorii acestui campionat, sperînd ca echipa lor să ajungă o putere a fotbalului european. Și acestor gânduri temerare, frumoase, le alăturăm și pe ale noastre. 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Mircea Canțăr
  $ARTICLE TITLE        ^ Explicațiile unui jubileu  
  $ARTICLE BODY         ^ Minutul 90. Arbitrul Ilie Coț, din Ploiești, fluieră sfîrșitul partidei cu Sportul Studențesc. Al partidei cu nr. 34, al întregii stagiuni fotbalistice. UNIVERSITATEA CRAIOVA ESTE NOUA CAMPIOANĂ A ȚĂRII ! PENTRU A PATRA OARA ÎN ISTORIA CLUBULUI ! Jucători și antrenori se îmbrățișează. Mulți au lacrimi în ochi. Publicul s-a ridicat demult în picioare și scandează „Cinste lor, cinste lor, / Cinste campionilor!“, schimbând din mers „campionilor“ cu „craiovenilor“. Prunea se îndreaptă spre „fossa dei leoni azzuri", peluza venită de dincolo, ca să explodeze la un nou gol în poarta lui Speriatu. Portarul craiovean se dezechipează de tricou și-l azvârle în mijlocul galeriei. Ofranda jucătorului din teren adusă omului din tribună. 
  @ Publicul pune stăpinire pe gazon. Nu e vorba doar de atingerea concretă a ierbii, ci și de atingerea imaginară a faldurilor VICTORIEI. Cu greu li se face loc jucătorilor și antrenorilor înspre tribuna oficială. Revărsare de bucurie, revărsare de entuziasm : „Campionii, campionii / Ole, ole, ole!...“ Îl zăresc pe SORIN CÎRȚU. Transfigurat, dar stăpin pe el („Ehei, greul acum începe“). O mare de oameni sărută țărmul spre care a vălurit timp de 34 de etape, indiferent de vreme. Prefectul județului, dl. Ilie Ștefan, împreună cu primarul municipiului Craiova, dl. Constantin Bușoi, oferă învingătorilor un superb COȘ CU FLORI. Titlul cucerit acum nu s-a ivit din spuma mării. Au ars etape, au trudit atîția. I-am văzut mai devreme pe juniorii lui NICOLAE ZAMFIR, un veritabil maestru în șlefuirea talentelor. Schimbul de mîine se apropie cu pași repezi.  
  @ Coșul cu flori plutește pe deasupra capetelor. Îmi pare a avea forma mlădioasă a unei cupe. A, să nu uităm : „Unu, doi, trei, patru / CUPA ȘI CAMPIONATUL !“ Ca și cum finala s-ar fi disputat, încerc să văd ceva mai adinc, transfocînd pe acel splendid coși cu flori. Cît mai adinc în Europă, dau să zic. Nu știu ce gîndește acum MIRCEA RADULESCU, antrenorul naționalei. „Vreau să fiu primul care să-i felicit pe noii campioni !" Și a fost primul. Fie ca această grabă să ne prindă bine cîndva. Aici, sărbătoarea continuă. Publicul și echipa sunt una. Trăiesc senzația că pe banca de rezerve a Universității pot lua loc oricine treizeci-patruzeci de mii de jucători. 
  @ O astfel de iubire, "alb-albastră", nu putea fi trădată nici dacă ar fi fost să se arunce cu banul în sus. Pe cerul sportiv al Craiovei și Olteniei curenți de aer înaintează spre continent, ducînd cu bucurie și speranță. Scandările se aud încă de la distanță, apropo de „cupă“ și de campionat. Unu, doi, trei... Mîine fi-va PATRU ! Ne lasă să înțelegem laureații celui dintîi campionat divizionar A de după revoluție. Nu e puțin lucru. BRAVO, BĂIEȚI ! ȘI TOT MAI DEPARTE, ÎN EUROPA, SPRE GLORIA VOASTRĂ ȘI A FOTBALULUI ROMÂNESC ! 
  $ARTICLE AUTHOR       ^ Virgil Dumitrescu