Jump to content

Talk:Flag of Cyprus

Page contents not supported in other languages.
From Wikipedia, the free encyclopedia

Map on flag

[edit]

i think this has to be changed after kosovo's declaration of independence: "Cyprus is the only country to display its land area on its flag." (see Flag of Kosovo) —Preceding unsigned comment added by 74.56.210.71 (talk) 18:03, 17 February 2008 (UTC)[reply]

Translations in first sentence

[edit]

"Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı" means "Flag of the Republic of Cyprus", not just "Flag of Cyprus"... AnonMoos (talk) 14:33, 31 August 2012 (UTC)[reply]

Formulation: "self-declared"

[edit]

"establishment of the self-declared Turkish Republic of Northern Cyprus"

Isn't every state "self-declared"? -- 21:48, 18 December 2014‎ 178.191.234.15

It isn't widely internationally recognized. AnonMoos (talk) 06:29, 21 December 2014 (UTC)[reply]
[edit]

Hello fellow Wikipedians,

I have just added archive links to one external link on Flag of Cyprus. Please take a moment to review my edit. If necessary, add {{cbignore}} after the link to keep me from modifying it. Alternatively, you can add {{nobots|deny=InternetArchiveBot}} to keep me off the page altogether. I made the following changes:

When you have finished reviewing my changes, please set the checked parameter below to true to let others know.

This message was posted before February 2018. After February 2018, "External links modified" talk page sections are no longer generated or monitored by InternetArchiveBot. No special action is required regarding these talk page notices, other than regular verification using the archive tool instructions below. Editors have permission to delete these "External links modified" talk page sections if they want to de-clutter talk pages, but see the RfC before doing mass systematic removals. This message is updated dynamically through the template {{source check}} (last update: 5 June 2024).

  • If you have discovered URLs which were erroneously considered dead by the bot, you can report them with this tool.
  • If you found an error with any archives or the URLs themselves, you can fix them with this tool.

Cheers. —cyberbot IITalk to my owner:Online 07:50, 19 October 2015 (UTC)[reply]

[edit]

Hello fellow Wikipedians,

I have just modified one external link on Flag of Cyprus. Please take a moment to review my edit. If you have any questions, or need the bot to ignore the links, or the page altogether, please visit this simple FaQ for additional information. I made the following changes:

When you have finished reviewing my changes, you may follow the instructions on the template below to fix any issues with the URLs.

This message was posted before February 2018. After February 2018, "External links modified" talk page sections are no longer generated or monitored by InternetArchiveBot. No special action is required regarding these talk page notices, other than regular verification using the archive tool instructions below. Editors have permission to delete these "External links modified" talk page sections if they want to de-clutter talk pages, but see the RfC before doing mass systematic removals. This message is updated dynamically through the template {{source check}} (last update: 5 June 2024).

  • If you have discovered URLs which were erroneously considered dead by the bot, you can report them with this tool.
  • If you found an error with any archives or the URLs themselves, you can fix them with this tool.

Cheers.—InternetArchiveBot (Report bug) 23:08, 11 December 2017 (UTC)[reply]

Flag(s) used before this one

[edit]

Current wording says "Before the flag of Cyprus was introduced, the flags of Greece and Turkey were used". Is this entirely accurate, or was the British Cyprus flag used? ClivePIA (talk) 14:41, 26 February 2019 (UTC)[reply]

it is accurate when it come to the people. The authorities used the British flag as you say.--APG1984 (talk) 18:04, 1 April 2019 (UTC)[reply]

Mistakes/Misconceptions

[edit]

There are some mistakes/misconceptions in this article. According to Cypriot reporter George Argyris, “ Στην εκπομπή «Φάκελοι» του περασμένου Σαββάτου λέχθηκε ότι τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας φιλοτέχνησε έπειτα από διαγωνισμό ο Τουρκοκύπριος Ισμέτ Γκιουνέι. Αφέθηκε επίσης να νοηθεί ότι ο κρατικός ύμνος που συνέθεσε ο Σόλωνας Μιχαηλίδης, ανακρούστηκε στις 16 Αυγούστου 1960 όταν έγινε η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τι έγινε όμως στην πραγματικότητα;

ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Επεισόδιο 68ον (επανάληψη)

ΠΟΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας «η Δημοκρατία έχει ιδίαν σημαίαν ουδετέρου σχεδίου και χρώματος, την οποίαν επιλέγουσιν από κοινού ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας». Βασική δηλαδή προϋπόθεση ήταν να μην περιέχει η σημαία του νεοσύστατου κράτους τον σταυρό και την ημισέληνο καθώς και τα χρώματα γαλάζιο και κόκκινο.

Σύμφωνα με την κρατούσα αντίληψη, το 1960 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για το σχεδιασμό της κυπριακής σημαίας κι επιλέγηκε το σχέδιο του Τουρκοκύπριου Ισμέτ Γκιουνέι. Σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2003 αφηγείται τα συμβάντα.

«Το 1960 διάβασα μια αγγελία, πρόσκληση σε διαγωνισμό για τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σχεδίασα μια σημαία και την έστειλα στους αρμόδιους. Μετά από 5-6 μέρες με πήραν στο τηλέφωνο και μου είπαν ότι ο Μακάριος θέλει να με δει. Πήγα. Εκεί ήταν ένας Ελληνοκύπριος με τ’ όνομα Κρανιδιώτης και ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου. Μου είπαν να περιμένω. Σε λίγο μπήκα στο γραφείο του. Ο Μακάριος με υποδέχθηκε πρόσχαρα. Μου είπε «μας σχεδίασες τη σημαία του κράτους. Ανάμεσα σε 500 διαγωνιζομένους διαλέξαμε τη δική σου σημαία». Χαριτολογώντας μου είπε «στη μέση της σημαίας υπάρχει ο χάρτης της Κύπρου. Τι θέλεις να δείξεις με αυτό;». Του είπα επειδή η Κύπρος πήρε τ’ όνομα της από το χαλκό, συνδύασα το χάρτη της Κύπρου σε χρώμα χαλκού πάνω σε άσπρο φόντο που συμβολίζει την αγνότητα. Από κάτω πρόσθεσα δύο κλάδους ελιάς που είναι το σύμβολο της ειρήνης. «Με αυτό όμως δεν τελειώνει το καθήκον σου», μου είπε. «Θέλω να κάνεις και τρία αναμνηστικά γραμματόσημα». Μετά μου ζήτησε να κάνω το θυρεό του κράτους. Το έκανα και αυτό και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα».

Ο Ισμέτ Γκιουνέι γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 15 Ιουλίου 1923 και το 1940 εντάχθηκε στο Κυπριακό Σώμα Εθελοντών του βρετανικού στρατού. Λόγω της γυμνασιακής του μόρφωσης και της καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας, προήχθη πολύ σύντομα σε λοχία και υπηρέτησε στην Παλαιστίνη. Όταν τέλειωσε ο πόλεμος, επέστρεψε στη Λεμεσό και το 1947 έγινε ο πρώτος Τουρκοκύπριος που διοργάνωσε τη δική του έκθεση ζωγραφικής. Όταν πέθανε τον Ιούνιο του 2009 και το φέρετρο του σκεπάστηκε με τη σημαία της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, ο Σενέρ Λεβέντ έγραψε:

«Δεν τύλιξε το φέρετρο του η σημαία που έφτιαξε. Πέθανε σαν να ήταν εχθρός του η σημαία εκείνη».

Αυτή ήταν η επίσημη εκδοχή για τη δημιουργία της κυπριακής σημαίας μέχρι πριν μερικά χρόνια όταν αποχαρακτηρίστηκαν απόρρητα βρετανικά έγγραφα του 1960, σύμφωνα με τα οποία η σημαία ήταν το αποτέλεσμα παρεμβάσεων του Μακάριου και του Κιουτσούκ σε σχέδιο βρετανικής προέλευσης.

Στις 9 Ιανουαρίου 1960 ο κυβερνήτης Χιου Φουτ ετοίμασε ανακοίνωση που θα δινόταν στη δημοσιότητα ως προερχόμενη από το Μακάριο και τον Κιουτσούκ. Ο τελευταίος διαφώνησε γιατί, όπως είπε, είχε ζητήσει την άποψη ομοεθνών του και δεν το θεωρούσε σωστό να συναινέσει στη δημοσίευση της ανακοίνωσης που έλεγε τα εξής:

«Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Δρ Φαζίλ Κιουτσούκ έχουν συζητήσει το θέμα της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία βάσει των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου πρέπει να είναι «ουδέτερου σχεδίου και χρώματος». Το ακριβές σχέδιο θ’ αποφασιστεί σε συζήτηση που θ’ ακολουθήσει αλλά ο Αρχιεπίσκοπος και ο Δρ Κιουτσούκ προτείνουν όπως η σημαία παρουσιάζει σε άσπρο φόντο το κεφαλαίο γράμμα Κ στο χρώμα του χαλκού. Το Κ αποτελεί τη βάση του σχεδίου εφόσον αυτό είναι το αρχικό γράμμα της λέξης Κύπρος τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά. Το Κ θα έχει το χρώμα του χαλκού γιατί αυτός έδωσε στην Κύπρο τ’ όνομά της και το άσπρο φόντο θα συμβολίζει την ειρήνη».

Στις 12 Ιανουαρίου 1960 ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Κύπρου απέστειλε στο Γραφείο Αποικιών το ακόλουθο τηλεγράφημα:

«Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Δρ Κιουτσούκ εξέδωσαν την ανακοίνωση με τη δεύτερη παράγραφο διαφοροποιημένη ως εξής:

«Το ακριβές σχέδιο θα αποφασιστεί σε συζήτηση που θα ακολουθήσει. Έχει όμως γίνει πρόταση προς τον Αρχιεπίσκοπο και το Δρα Κιουτσούκ όπως η σημαία φέρει το κεφαλαίο γράμμα Κ στο χρώμα του χαλκού σε άσπρο φόντο. Η τελική απόφαση θα ληφθεί όταν επιστρέψουν από τη συνάντηση του Λονδίνου».

Στις 11 Ιουλίου 1960 ο Φουτ έδωσε στο Μακάριο δείγμα της προτεινόμενης σημαίας αλλά αυτός δεν έδειξε ενθουσιασμένος. Ο Φουτ του είπε να επιλέξει μια προσωρινή σημαία την οποία στη συνέχεια θα μπορούσε να τροποποιήσει. «Του είπα ότι αμφιβάλλω κατά πόσο θα μπορούσε να βρεθεί σημαία με ουδέτερο χρώμα και σχέδιο καλύτερο από εκείνο που του είχα εισηγηθεί. Και είπα ότι αν νομίζει ότι το χρώμα του χαλκού είναι πολύ κόκκινο, τότε μπορούμε να διευθετήσουμε μια διαφορετική απόχρωση», έγραψε στο Γραφείο Αποικιών ο Φουτ. Ο Μακάριος συμφώνησε ότι το θέμα επείγει και ανέφερε πως θα τον ενημέρωνε σύντομα.

Στις 25 Ιουλίου 1960 ο Φουτ ενημέρωσε το Γραφείο Αποικιών ότι οι Μακάριος και Κιουτσούκ του είπαν ότι πιθανόν να υπάρξουν αντιδράσεις στο γράμμα Κ και του εισηγήθηκαν όπως προσωρινά η σημαία απεικονίζει το χάρτη της Κύπρου με κλάδους ελιάς σε άσπρο φόντο. Πρότειναν όπως ο χάρτης είναι σε χρώμα χρυσαφί και οι κλάδοι ελιάς να είναι εκτός του χάρτη. Ο Μακάριος ανέφερε στο Φουτ ότι αναγνώριζε πως σημαία με χάρτη δεν είναι ότι καλύτερο αλλά βιάζονταν να ετοιμάσουν μια προσωρινή έστω σημαία που να μη δίνει αφορμή για επικρίσεις.

Ο Φουτ ειδοποίησε την κατασκευάστρια εταιρεία ν’ ακυρώσει την προηγούμενη παραγγελία και ζήτησε όπως οι σημαίες φθάσουν στην Κύπρο πριν από τις 16 Αυγούστου 1960 όταν θα γινόταν η τελετή για την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και σημείωσε ο Φουτ: «Πιθανόν να υπάρξουν αντιρρήσεις για τη σημαία με το χάρτη δίχως σε αυτόν να καθορίζονται οι κυρίαρχες βρετανικές βάσεις αλλά πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να θέσουμε τέτοιο θέμα».

Στις 29 Ιουλίου 1960, ο αξιωματούχος του Γραφείου Αποικιών I. S. Wheatley έγραψε τ’ ακόλουθα σ’ εμπιστευτική του επιστολή προς τον κυβερνήτη.

«Θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι δυσκολευτήκαμε αφάνταστα μέχρι να καταλήξουμε σε απόφαση για τη σημαία. Οι υπουργοί συζήτησαν το θέμα χθες και συμφώνησαν ότι είναι εντάξει νοουμένου ότι το σχέδιο θα είναι προσωρινό και απλώς ένα περίγραμμα. Κανείς όμως δεν κατάλαβε τι ακριβώς είναι το περίγραμμα. Είναι ένας συμπαγής χάρτης ή μόνο η ακτογραμμή; Προσωπικά δεν νομίζω ότι έχει και τόση σημασία, για να είμαστε όμως σίγουροι θα επιλέξουμε το σχέδιο με τις ακτές που πιστεύω ήταν και η αρχική σου επιλογή. Εφόσον υπήρξαν αρκετές αντιρρήσεις για την ανάμειξη μας στην υπόθεση, θα ήταν συνετό όπως στην απίθανη περίπτωση που δοθεί δημοσιότητα στο σχεδιασμό της σημαίας, να μην αποκαλυφθεί ότι εσύ ή εμείς είχαμε οποιαδήποτε σχέση».

Τελικά επιλέγηκε η εκδοχή της σημαίας με ολόκληρο το χάρτη της Κύπρου στο χρώμα του χαλκού με τους κλάδους της ελιάς να βρίσκονται εκτός του χάρτη. Μέχρι την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008, η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν η μοναδική χώρα της οποίας ο χάρτης απεικονίζεται στη σημαία της.

Ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περιγράφει ο Γκιουνέι καταδεικνύεται και από τα όσα αναφέρει επί του θέματος ο Νίκος Κρανιδιώτης στο βιβλίο του «Δύσκολα Χρόνια».

«Μόλις είχε φύγει ο κυβερνήτης που ζητούσε επίμονα να του δοθεί η σημαία της Δημοκρατίας, ο Μακάριος μου είπε «κάθισε να σχεδιάσεις μια σημαία. Δεν πρέπει να έχει ούτε γαλάζιο ούτε κόκκινο χρώμα και δεν πρέπει το σχέδιο της να είναι τέτοιο που να υποδηλώνει διαίρεση του νησιού».

Κάθισα σ’ ένα μεγάλο τραπέζι στο δωμάτιο που ήταν άλλοτε το γραφείο του Χάρτιγκ. Έκανα μερικά πρόχειρα σχέδια, Ήταν αδύνατο όμως να βρω κάτι που να εκφράζει την Κύπρο όπως είχε διαμορφωθεί από τις Συμφωνίες του Λονδίνου. Ύστερα από αρκετή προσπάθεια πήγα στο μεγάλο δυτικό δωμάτιο όπου είχε εγκατασταθεί προσωρινά ο Αρχιεπίσκοπος και του είπα ότι μου ήταν αδύνατο να ανταποκριθώ.

Εκείνη τη στιγμή είχε έλθει εκ μέρους του Κιουτσούκ να φέρει κάποιο μήνυμα στον Αρχιεπίσκοπο ένας τουρκοκύπριος δάσκαλος της ζωγραφικής. Ο Αρχιεπίσκοπος, στην απεγνωσμένη προσπάθεια του να την παραδώσει την επομένη (ήταν κιόλας 12 Αυγούστου) του ανέθεσε να σχεδιάσει τη σημαία. Εκείνος κάθισε κι έκανε μπροστά του σ’ ένα λευκό φόντο το χάρτη της Κύπρου σε κίτρινο χρώμα και από κάτω δύο πράσινα κλαδιά ελιάς.

Παραξενεύτηκα που την είδα. Αυτό, είπα, μοιάζει με λάβαρο επαρχιακού σωματείου. Ο Μακάριος ωστόσο βρήκε ότι το κίτρινο χρώμα συμβόλιζε το χαλκό και οι δύο κλάδοι της ελιάς την ειρήνη που θα έφερνε το νέο καθεστώς και δέχτηκε τελικά τη σημαία».

Τα γραφόμενα του Κρανιδιώτη βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τα όσα ο Γκιουνέι αναφέρει στη συνέντευξη του. Καταρχάς δεν προκηρύχθηκε διαγωνισμός για το σχεδιασμό της σημαίας και μάλιστα με 500 συμμετοχές. Και αν ακόμη διεξήχθη διαγωνισμός, είναι αδύνατο να υπήρχαν την εποχή εκείνη 500 συμμετοχές και η επιλογή της σημαίας να έγινε σε 5-6 μέρες. Επίσης δεν κρίνεται φυσιολογική η απουσία του Κιουτσούκ από τη συνάντηση του Γκιουνέι με το Μακάριο για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η σημαία του κράτους.

Όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Κρανιδιώτης, ο Γκιουνέι σχεδίασε τη σημαία με το χάρτη της Κύπρου και τα κλαδιά της ελιάς στις 12 Αυγούστου 1960 ενώ σύμφωνα με τα βρετανικά έγγραφα, ο Χάρτιγκ ενημέρωσε το Γραφείο Αποικιών για την εισήγηση αυτή στις 25 Ιουλίου και στις 29 του ίδιου μήνα έλαβε θετική απάντηση ! Ποιο απ’ όλα ισχύει τελικά; Είτε ο Κρανιδιώτης έπεσε έξω με τις ημερομηνίες ή δεν λέει την αλήθεια γιατί αποκλείεται η σημαία να σχεδιάστηκε στις 12 Αυγούστου 1960, αφού δεν υπήρχε πλέον η δυνατότητα κατασκευής της μέχρι τις 16 Αυγούστου όταν θα γινόταν η τελετή ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το πιο λογικό σενάριο για το πώς πράγματι εξελίχθηκε η όλη υπόθεση είναι το εξής: Η δικαιολογία του Κιουτσούκ όταν αρνήθηκε να δοθεί στη δημοσιότητα η ανακοίνωση για τη σημαία με το Κ ήταν ότι ανέμενε τις απόψεις Τουρκοκυπρίων. Προφανώς αναφερόταν στον Ισμέτ Γκιουνέι στον οποίο είχε απευθυνθεί για τη φιλοτέχνηση της σημαίας. Αυτός στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μακάριο για να του παραδώσει το σχέδιο του και όχι για να του μεταφέρει μήνυμα από τον Κιουτσούκ όπως ισχυρίζεται ο Κρανιδιώτης. Το σχέδιο με το χάρτη της Κύπρου σε χρυσαφί χρώμα και τους κλάδους ελιάς υποβλήθηκε στο Χάρτιγκ πριν από τις 25 Ιουλίου 1960 κι εγκρίθηκε από το Λονδίνο στις 29 του ίδιου μήνα.

Σε αντίθεση με τη σημαία, όλως περιέργως οι Βρετανοί δεν μερίμνησαν για τον εθνικό ύμνο του νεοσύστατου κράτους. Με αφορμή την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο του 1962 επίσημη επίσκεψη του Μακάριου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανατέθηκε στο μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη η σύνθεση του κρατικού ύμνου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο ύμνος αυτός ανακρούστηκε για δεύτερη και τελευταία φορά κατά την επίσκεψη του Μακάριου στην Τουρκία το Νοέμβριο του 1962. Στις 18 Νοεμβρίου 1966, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την υιοθέτηση του ελληνικού εθνικού ύμνου.” In English “ In last Saturday's "Envelopes" show (RIK) it was mentioned that Turkish Cypriot Ismet Gουνney made the flag of the Republic of Cyprus after a competition. It was also noted that the national anthem composed by Solonas Michailidis was played on August 16, 1960, when the Republic of Cyprus was proclaimed. But what really happened?

RESTRICTED AREA OF CYPRIOT HISTORY

Episode 68 (repetition)
WHO DESIGNED THE FLAG OF THE REPUBLIC OF CYPRUS  
According to Article 4 of the Constitution of the Republic of Cyprus, "the Republic has its own flag of neutral design and color, which shall be jointly chosen by the President and the Vice-President of the Republic."  In other words, the basic condition was that the flag of the newly formed state should not contain the cross and the crescent, as well as the colors blue and red (of Greece and Turkey respectively).
According to the prevailing perception, in 1960 a competition was announced for the design of the Cypriot flag and the design of the Turkish Cypriot Ismet Gουνney was chosen.  In an interview given in 2003, he narrates the events.
"In 1960 I read an advertisement, an invitation to a competition for the flag of the Republic of Cyprus.  I designed a flag and sent it to the authorities.  After 5-6 days, they called me and told me that Makarios wanted to see me.  I went.  There was a Greek Cypriot named Kranidiotis and the director of the president's office.  I was told to wait.  In a little while I entered the office.  Makarios welcomed me happily.  He told me, "You designed the national flag for us.  We chose your flag among 500 contestants. "  He jokingly told me "in the middle of the flag there is the map of Cyprus.  What do you want to show with that? '  I told him that because Cyprus got its name from copper, I combined the map of Cyprus with copper on a white background that symbolizes purity.  Below I added two olive branches which are the symbol of peace.  "But I’m not done with you" he told me.  "I want you to make three commemorative stamps."  Then he asked me to make the coat of arms of the state.  I did that too and it is still used today. "
Ismet Güney was born in Limassol on July 15, 1923, and in 1940 joined the British Army Volunteer Corps.  Due to his high school education and good knowledge of English, he was soon promoted to sergeant and served in Palestine.  When the war ended, he returned to Limassol and in 1947 became the first Turkish Cypriot to hold his own art exhibition.  When he died in June 2009 his coffin was draped with the Turkish “pseudo-state” flag, Sener Levent wrote:
"The flag he made did not wrap his coffin.  He died as if that flag were his enemy. "
This was the official version of the creation of the Cypriot flag until a few years ago when secret British documents of 1960 were declassified, according to which the flag was the result of the interventions of Makarios and Kuçuk in a plan of British origin.
On January 9, 1960, Governor Hugh Foot prepared a statement that would be made public as it came from Makarios and Kuçuk.  The latter disagreed because, as he said, he had asked the opinion of his compatriots and did not consider it appropriate to consent to the publication of the announcement that said the following:
Archbishop Makarios and Dr. Fazil K Kuçuk have discussed the issue of the flag of the Republic of Cyprus, which, according to the Zurich-London Agreements, must be "of a neutral design and color".  The exact plan will be decided in a follow-up discussion, but the Archbishop and Dr. Kuçuk suggest that the flag bears the white capital letter K on a white background.  K is the basis of the design since this is the initial letter of the word Cyprus in both Greek and Turkish.  K will have the color of copper because he gave Cyprus its name and the white background will symbolize peace ".
On January 12, 1960, the Deputy Governor of Cyprus sent the following telegram to the Colony Office:
"Archbishop Makarios and Dr. Kuçuk issued the statement in the second paragraph, as follows:
"The exact plan will be decided in a discussion that will follow.  However, a proposal has been made to the Archbishop and Dr. Kyuchuk as the flag bears the capital letter K in the color of copper on a white background.  The final decision will be made when they return from the London meeting. "
On July 11, 1960, Foot gave Makarios a sample of the proposed flag, but he did not appear excited.  Foot told him to choose a temporary flag which he could then modify.  "I told him I had doubts about whether a flag with a neutral color and design could be found better than the one I had suggested.  And I said that if he thinks the color of copper is too red, then we can arrange a different shade,” Foot wrote in the Colonial Office.  Makarios agreed that the matter was urgent and said he would inform him soon.
On July 25, 1960, Foot informed the Colonial Office that Makarios and Kuçuk had told him that there might be a reaction to the letter K and suggested that he temporarily display the Cypriot map with olive branches on a white background.  They suggested that the map be in gold and that the olive branches be out of the map.  Makarios told Fut that he acknowledged that a flag with a map was not the best, but was in a hurry to prepare even a temporary flag that would not provoke criticism.
Foot asked the manufacturer to cancel the previous order and asked for the flags to arrive in Cyprus before August 16, 1960, when the ceremony for the proclamation of the Republic of Cyprus would take place, and Foot noted: "There may be objections to the flag with the map without it determining the dominant British bases, but I don't think we need to raise that issue."
On July 29, 1960, the official of the Colonial Office, I. S. Wheatley, wrote the following in a confidential letter to the governor.
"I would like to inform you that it was unimaginably difficult for us to reach a decision on the flag.  The ministers discussed the issue yesterday and agreed that it is okay as the plan will be temporary and just a outline.  But no one understood exactly what the outline was.  Is it a solid map or just the coastline?  Personally, I don't think it matters that much, but to be sure we will choose the plan with the shores that I believe was your initial choice.  Since there have been several objections to our involvement in the case, it would be prudent, as in the unlikely event that the flag is designed to be publicized, not to reveal that you or we had any connection. "
Eventually the version of the flag was chosen with the whole map of Cyprus in the color of copper with the olive branches being outside the map.  Until the declaration of Kosovo's independence in 2008, the Republic of Cyprus was the only country whose map is displayed on its flag.
That things did not turn out as Guney describes them is also shown by what Nikos Kranidiotis mentions on the subject in his book "Difficult Years".
"As soon as the governor insisted that the flag of the Republic be given to him, Makarios told me, 'Sit down and draw a flag.  It should be neither blue nor red and its design should not be such that it indicates the division of the island ".
I sat at a large table in the room that used to be Harding's office.  I made some rough plans, but it was impossible to find anything that expressed Cyprus as it had been shaped by the London-Zurich Agreements.  After much effort, I went to the large western room where the Archbishop had temporarily settled and told him that it was impossible for me to respond.
At that moment, a Turkish Cypriot art teacher came on behalf of Kuçuk to deliver a message to the Archbishop.  The Archbishop, in his desperate attempt to hand it over the next day (it was already August 12) commissioned him to design the flag.  He sat and made in front of him on a white background the map of Cyprus in yellow and below two green olive branches.
I was surprised to see it.  This, I said, looks like a provincial banner.  However, Makarios found that the yellow color symbolized the copper and the two olive branches the peace that the new regime would bring and finally accepted the flag ".
Kranidiotis' writings are in full swing with what Güney mentions in his interview.  At first, no competition was announced for the design of the flag, with 500 entries.  And if a competition is still held, it is impossible to have 500 entries at that time and the choice of the flag to be made in 5-6 days.  It is also not normal for Kuσçούk to be absent from Güney to have met with Makarios on such an important issue as the state flag.
According to Kranidiotis in his book, Güney designed the flag with the map of Cyprus and the olive branches on August 12, 1960, while according to British documents, Harding informed the Colonial Office of this proposal on July 25 and 29.  of the same month received a positive response!  Which of the following is true?  Either Kranidiotis fell out with the dates or he is not telling the truth because it is impossible for the flag to be designed on August 12, 1960, since it was no longer possible to manufacture it until August 16 when the proclamation ceremony of the Republic of Cyprus would take place.
The most plausible scenario for how the whole affair actually unfolded is this: Kuçuk’s excuse for refusing to accept the K flag was that he was waiting for the views of Turkish Cypriots.  He was apparently referring to Ismet Güney, to whom he had addressed the flag.  He then visited Makarios to deliver his plan to him and not to send him a message from Kioutsuk as Kranidiotis claims.  The plan with the map of Cyprus in gold color and the olive branches was submitted to Harding before July 25, 1960 and approved by London on the 29th of the same month.
Contrary to the flag, strangely enough, the British did not care about the national anthem of the newly formed state.  On the occasion of Makarios' official visit to the United States scheduled for June 1962, composer Solona Michailidis was commissioned to compose the state anthem of the Republic of Cyprus.  This anthem was played for the second and last time during Makarios' visit to Turkey in November 1962. On November 18, 1966, the Council of Ministers decided to adopt the Greek national anthem.”

First of all, this provides enough evidence to prove that no design contest was held. Regarding the “K” flag I think the article should at least mention it. Here’s what Smith has to say about it: “ The first proposal for a Cypriot flag had a white field with a large, rust-brown K (the first letter in the name "Cyprus" both in Turkish and Greek). Apparently considered too distinctive a design, this was rejected in favor of a flag similar to the present one. The first official version, in use for about a year, differed from the current one in having a white island with the yellow border instead of a solid yellow silhouette.”

Secondly, the dates for the first flag are wrong. Kranidiotis claims the flag was designed on 12 August but the reporter gives solid evidence it was approved by the Colonial Office on 29 July. While Smith claims it was un use for “about a year” if it was in use until the 16 August that would mean it was in use for about a month. Also, while the original flag with the silhouette was accepted it’s unlikely it was used from the date of it’s acceptance, especially seeing as sir Hugh Foot seems ti have been in contact with a manufacturer. Instead of giving dates for the use of the silhouette flag I think we should say “first version of the current flag, adopted in 1960,”

Lastly, I think the paragraph which says, “Despite the attempt at a neutral design to promote unity amongst the constituent communities, this flag is most often used only by the Greek Cypriots, since it is associated by the Turkish Cypriots with the Greek-dominated Republic of Cyprus. Following the Turkish invasion of Cyprus and the establishment of the self-declared Turkish Republic of Northern Cyprus, Turkish-Cypriots use the Flag of Northern Cyprus.” Should be deleted. While it seems to be roughly true as a statement it is more of an opinion and, from what I can tell, not sourced (perhaps it is an opinion based on “worldstatesmen”?). Some news articles talk of Turkish Cypriots who are convicted for using the flag of Cyprus in the North.KnolGua (talk) 14:35, 2 May 2020 (UTC)[reply]

Flag of North Cyprus

[edit]

There seems to be some users constantly adding information about the flag of North Cyprus. The flag of the self-declared Turkish Republic of North Cyprus is not the internationally recognised flag Cyprus. This article refers to the Flag of Cyprus only. There is a separate article for the flag of North Cyprus which can be used to hold that information. 86.18.83.46 (talk) 12:54, 23 August 2023 (UTC)[reply]

The article isn't called "Flag of Republic of Cyprus". Beshogur (talk) 13:46, 23 August 2023 (UTC)[reply]
Correct the article is for Flag of Cyprus. Cyprus referring to the internationally recognised state of the Republic of Cyprus. The flag is officially the flag of the entire island.
Please feel free to add information of the North Cyprus flag to its own article. 86.18.83.46 (talk) 14:20, 23 August 2023 (UTC)[reply]