to share – to copy, distribute and transmit the work
to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.
This file contains additional information, probably added from the digital camera or scanner used to create or digitize it.
If the file has been modified from its original state, some details may not fully reflect the modified file.
Image title
Het Wevershuisje Assendelft is een samenwerking tussen Stadsherstel Zaanstreek en Stichting de Zaanse Schans om een uniek huisje te redden van de sloop en een tweede leven te geven op de Zaanse Schans. In mei 2011 is in Assendelft dit (deels) 17e-eeuws wevershuisje opgemeten, gedocumenteerd, bouwhistorisch onderzocht en gedemonteerd met het idee om deze in oude luister te reconstrueren. In januari 2015 is begonnen met het maken van de fundering, het metselen van de stenen poeren en de houtconstructie daarop plaatsen.
Het Wevershuisje was oorspronkelijk een woon- en werkplek van een thuiswever en bestaat uit een dubbel woonhuis, met in het achterste deel een ruimte waarin de weefgetouwen werden opgesteld. Het pand is daarmee karakteristiek voor de wevernijverheid uit Assendelft en Krommenie. Een weefhuis zoals dit staat nog niet op de Zaanse Schans en is een waardevolle aanvulling. Het pand is een geheel houten pand, opgebouwd uit grenen gebinten. De gevels van het pand tonen de karakteristieke soberheid die zo kenmerkend is voor de 18e-eeuwse panden van Assendelft. In het wevershuis wordt na de herbouw het ambacht van weven weer zicht- en tastbaar gemaakt voor bezoekers van de Zaanse Schans. De bouw van het wevershuis is een toeristische attractie op zich.