Jump to content

File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Speelbord voor mancala spel TMnr 1100-15.jpg

Page contents not supported in other languages.
This is a file from the Wikimedia Commons
From Wikipedia, the free encyclopedia

COLLECTIE_TROPENMUSEUM_Speelbord_voor_mancala_spel_TMnr_1100-15.jpg (800 × 368 pixels, file size: 28 KB, MIME type: image/jpeg)

Summary

Description
Nederlands: Spel. Mancala speelbord met twee rijen van zeven vakjes en twee verzamelvakjes.

Mancala is de verzamelnaam voor een bordspel dat is verspreid over grote delen van Afrika, Azië en Amerika. De vorm van de borden, de spelregels en het gebruik van mancala verschillen per gebied. De varianten van het spel zijn onder diverse namen bekend, zoals wari, bao, dakon en owela. De spelregels, het gebruik van het spel en ook de vorm van de borden veranderen per gebied.

Mancala wordt gespeeld op een bord van twee of vier rijen met kuiltjes en een groot aantal zaden, schelpen of steentjes. Het doel van het spel is om de meeste zaadjes te bemachtigen. De regels van het spel variëren per regio en zijn soms over grote afstanden verspreid. De regels van het spel bepalen ook het gebruik. Sommige varianten dienen vooral als tijdverdrijf terwijl andere worden gebruikt in kampioenschappen van mancala grootmeesters. Zowel mannen, vrouwen als kinderen spelen mancala, met twee maar soms ook met drie spelers of in teamverband.

Sinds het begin van de vorige eeuw hebben onderzoekers zich verbaasd over de grote verspreiding van mancala spelen. Verspreiding heeft ondermeer plaatsgevonden via de slavenhandel (van Afrika naar Amerika en de Cariben), via handel en migratie. In veel gevallen is echter onduidelijk of en hoe verspreiding heeft plaatsgevonden. Ondanks de uiterlijke overeenkomsten van borden in Azië, Afrika en Amerika zijn de regels zeer verschillend en kan men zich afvragen of er wel sprake is van één soort spelen.

Vanaf de Malediven en Indonesië tot aan de Filippijnen wordt Mancala gespeeld met regels die vrijwel identiek zijn. Dakon - ook bekend als Ohvalhu, Sungka en Congka of Tsjongklak - heeft zich eeuwen geleden verspreid over de Aziatische archipels. De spelen onderscheiden zich vooral door de verschillen in de borden.

In Indonesië en de Filippijnen wordt Dakon vooral gespeeld door meisjes en vrouwen tijdens de feestdagen. Dakon heeft eenvoudige spelregels. Deze regels laten een grote variatie in speelborden toe. De bewerkte speelborden zijn vaak prestigeobjecten.. Speelbord voor mancala spel
Undetermined language : papan dakon
Date before 1937
date QS:P,+1937-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1937-00-00T00:00:00Z/9
Source
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Author Tropenmuseum

Licensing

w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

depicts

image/jpeg

654a92e1d22aec03451d68f1e448e2d435014201

28,820 byte

368 pixel

800 pixel

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current20:28, 28 July 2010Thumbnail for version as of 20:28, 28 July 2010800 × 368 (28 KB)KITbot== {{int:filedesc}} == {{Information |description=<!--{{id|1=To be translated}}--> {{nl|1=Spel. Mancala speelbord met twee rijen van zeven vakjes en twee verzamelvakjes. Mancala is de verzamelnaam voor een bordspel dat is verspreid over grote delen van A

The following page uses this file:

Global file usage

The following other wikis use this file:

Metadata